Πειραιάς, Αθήνα, Αχαρνές, Μαρούσι, Θεσ/νικη στην πρώτη πεντάδα
Ευθύνες σε Φασούλα, Κακλαμάνη, Φωτιάδη, Πατούλη, Παπαγεωργόπουλο
Πρωταθλητές στα χρέη αναδεικνύονται οι δήμοι, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς στόχος, με βάση το Μνημόνιο, είναι να μηδενιστούν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα χρέη των δήμων το 2009 έφτασαν το 1,7 δις ευρώ, ενώ τα ελλείμματά τους ξεπέρασαν τα 287 εκ.
Από αυτούς δέκα δήμοι, οι δήμαρχοι των οποίων στην πλειοψηφία τους ζητούν ξανά την ψήφο των πολιτών, κρατούν τα σκήπτρα, με τα χρέη τους να φτάνουν τα 604 εκ. ευρώ
Συγκεκριμένα:
- Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Δήμος Πειραιά με 131,13 εκ ευρώ χρέος, με το σημερινό δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα που είχε την ευθύνη της διοίκησης επί μία τετραετία, να κουβαλά τις "αμαρτίες" Αγραπίδη αλλά να φέρει και ο ίδιος μεγάλο μέρος της ευθύνης.
- Δεύτερος έρχεται ο Δήμος Αθηναίων με χρέη 129,4 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο δήμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες πέρασαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, από τον Μ. Έβερτ, το Δ. Αβραμόπουλο, τη Ντ. Μπακογιάννη (που, βεβαίως, βρίσκεται εκτός ΝΔ) και, βεβαίως, το σημερινό δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη που διεκδικεί και πάλι την ψήφο των πολιτών.
- Τρίτος στη σειρά ο Δήμος Αχαρνών με 55,23 εκ. ευρώ. Επικεφαλής ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Φωτιάδης, που διοικεί το δήμο από το 2006, ωστόσο είχε διατελέσει αντιδήμαρχος και τη δεκαετία του 1990. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φωτιάδης διεκδικεί εκ νέου το δήμο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τι ευελπιστεί; Να μειώσει το χρέος του δήμου του με τη συνένωση με το γειτονικό Δήμο Θρακομακεδόνων που είναι πλεονασματικός.
- Τέταρτος, ο Δήμος Αμαρουσίου με χρέος που φτάνει τα 52,22 εκ. ευρώ. Μάλιστα, Οο επί τετραετία δήμαρχος Γιώργος Πατούλης που διεκδικεί για δεύτερη φορά την ψήφο των πολιτών της πόλης παρά τα μεγάλα χρέη του δήμου δεν διστάζει να ξοδεύει μεγάλα ποσά για την προσωπική του προβολή τα οποία, βεβαίως, χρεώνει στο δήμο.
- Πέμπτος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 42,68 εκ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του δήμου που υπολογίζεται σε περίπου 30 εκ. ευρώ, τότε ο νέος δήμαρχος θα έχει πολύ δύσκολο έργο για να ανατρέψει την καταστροφική πορεία του επί Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
- Έκτος είναι ο Δήμος Ασπροπύργου με 41,74 εκ. ευρώ χρέος και το σημερινό δήμαρχο Νίκο Μελετίου να διεκδικεί με τη στήριξη της ΝΔ την ψήφο τω πολιτών για μια ακόμη τετραετία.
- Στην έβδομη θέση ο Δήμος Ρόδου με χρέος 41,16 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ο εκλεγμένος το 2006 σημερινός δήμαρχος Χατζής Χατζηευθυμίου διεκδικεί και πάλι τη στήριξη της ΝΔ για μια δεύτερη τετραετία.
- Στην όγδοη θέση ο Δήμος Νίκαιας με 40,04 εκ ευρώ χρέος, που πλέον συνενώνεται με το γειτονικό πλεονασματικό Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Να σημειωθεί ότι ο επί μία τετραετία δήμαρχος του ΚΚΕ Στέλιος Μπενετάτος διεκδικεί και πάλι την ψήφο των πολιτών.
- Στην ένατη ένας ακόμη μεγάλος δήμος του λεκανοπεδίου, ο Δήμος Περιστερίου με 37,98 εκ ευρώ χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης που είχε εκλεγεί το 2006 με τη στήριξη τη ΝΔ είναι ξανά υποψήφιος.
- Στη δέκατη ο Δήμος Ιωαννιτών με 32,3 εκ. ευρώ χρέος. Ο εκλεγμένος επί μια οκταετία Νίκος Γκόντας έχει για μια ακόμη φορά τη στήριξη της ΝΔ και ζητά και πάλι την ψήφο των πολιτών.
Έδωσαν στοιχεία μόνο σχεδόν ένας στους τρεις
Πάντως, πλην των δέκα πρώτων, ενδεικτικά της κακοδιαχείρισης είναι κατ' αρχήν τα ίδια τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία όλων των δήμων της χώρας. Υπάρχουν οι ισολογισμοί μόνο 370 δήμων από το σύνολο των 1.034 σε ολόκληρη τη χώρα. Τι προκύπτει (έστω από αυτούς); Ότι το 2009 άντλησαν περισσότερα κεφάλαια από τις υποχρεώσεις που είχαν και παρ' όλα αυτά κατέγραψαν ζημιές! Συνολικά, οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή τους ξεπέρασε τα 3,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο απολογισμός τους ήταν αρνητικός, αντί για θετικός... Και όμως, το χρέος τους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας δεν είναι υψηλό. Τα στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Κοινοτήτων δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 27 μελών της Ε. Ε., σε ό, τι αφορά το ποσοστό των χρεών των δήμων ως προς το ΑΕΠ. Το 2009 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ, όταν στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 8,1% του ΑΕΠ της και στη Γερμανία (που είναι πρώτη στη σχετική λίστα) ήταν 26,1% του ΑΕΠ της.
Ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr με στοιχεία από την εφημερίδα Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου