Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Σε τελική ευθεία οι οκτώ πρώτοι δασικοί χάρτες

Μια ουσιαστική και μια διαδικαστική αλλαγή καθώς και κάποιες διορθώσεις, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Ιουλίου, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες και το πράσινο ταμείο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στους χάρτες που έχουν εκπονηθεί ή καταρτίζονται στο πλαίσιο του Κτηματολογίου, με την καθοριστική ευθύνη των δασικών υπηρεσιών, θα χαραχτούν οι πράσινες γραμμές οι οποίες θα καθορίζουν τα όρια του δάσους με βάση τους ορισμούς του νόμου 998/1979.
  Οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα τοποθετήσουν τις πορτοκαλί γραμμές, που αφορούν τα όρια των οικισμών, καθώς και τις κίτρινες που οριοθετούν τις εντός σχεδίου περιοχές.
Ως υπόβαθρο για τους δασικούς χάρτες λαμβάνονται οι παλαιότερες αεροφωτογραφήσεις της κάθε περιοχής (π.χ. στην Αττική υπάρχουν από το 1937), αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν θεωρούνται επαρκείς μπορεί να χρησιμοποιηθούν νεότερες, έως του 1960.
Με τις διαδικασίες που έχουν ήδη γίνει τους τελευταίους μήνες από την κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και τις δασικές υπηρεσίες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας οι πρώτοι οκτώ χάρτες που αφορούν τους Δήμους Αγίου Στεφάνου, Ανθούσας, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Σταμάτας, που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2009, ενώ θα ακολουθήσει η Φυλή.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τους εξής τομείς:
* ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ. Ορίζεται σαφώς ότι δεν προβλέπονται αναφορές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θα χαρακτηρίζεται απλώς ο δασικός ή μη χαρακτήρας της περιοχής που απεικονίζεται στον χάρτη. Αυτό όμως, με βάση τη δασική νομοθεσία, σημαίνει ότι ο πολίτης που διεκδικεί μια δασική έκταση για να ανακηρυχθεί ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει τίτλους από το 1886. Ακόμη και αν ανακηρυχθεί ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει την έκταση με βάση τα οριζόμενα από τη δασική νομοθεσία.
* ΤΕΛΗ. Θεσπίζονται τέλη για την υποβολή ενστάσεων, τη χορήγηση στοιχείων και βεβαιώσεων με βάση τους δασικούς χάρτες. Το ύψος τους θα καθοριστεί με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.
* ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ. Αποτελεί τη μετεξέλιξη του σημερινού ΕΤΕΡΠΣ, που λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες. Θα ενσωματώσει το ταμείο δασών, ενώ θα διαθέτει και γαλάζιο ταμείο για παρεμβάσεις που αφορούν τους υδατικούς πόρους. Μπορεί να χρηματοδοτήσει και ενεργειακά προγράμματα. Οι αποφάσεις του δημοσιοποιούνται, ενώ για ποσά άνω των 200.000 ευρώ προηγείται έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η σημαντική αλλαγή αφορά περιοχές (π.χ. Αγιος Στέφανος, Ροδόπολη κ.λπ.) που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο χωρίς να διαθέτουν βεβαιώσεις από τις δασικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων, να θεωρούνται δασικές ζώνες και να βρίσκονται στον αέρα οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμες άδειες. Η αρχική διατύπωση περιλάμβανε ένα τρικ για να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του ΣτΕ. Προέβλεπε νέο πολεοδομικό σχέδιο στο οποίο τα αδόμητα οικόπεδα στις συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζονται άλση ή πάρκα, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της περιοχής σε ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣτΕ. Με τη νέα πρόταση παραμένει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για δύο χρόνια, με δυνατότητα να παραταθεί για άλλο ένα, αλλά προβλέπεται δόμηση με ειδικούς όρους και περιορισμούς.
Η διαδικαστική αλλαγή αφορά το χρονικό όριο μέσα στο οποίο υποβάλλονται οι ενστάσεις, που αυξάνεται στις 65 ημέρες για ιδιοκτήτες που διαμένουν στο εξωτερικό. Προστέθηκε επίσης ότι δικαίωμα υποβολής ένστασης για τα αναφερόμενα στους δασικούς χάρτες έχουν οι οικολογικές οργανώσεις και οι μη κερδοσκοπικοί φορείς.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται η στελέχωση του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος, που παρά τις προβλέψεις για μετατάξεις διαθέτει μόνο 37 άτομα. Θεσπίζεται επίσης η έννοια της περιβαλλοντικής ζημιάς. *

Απο: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: