Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σε ελεύθερη πτώση η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα το 2010 σύμφωνα με τους RSF

Υποχώρησε κατά 35 θέσεις


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Στην 70η θέση της λίστας με τις χώρες που σέβονται την ελευθερία του Τύπου βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Σημειώνεται ότι το 2009 η χώρα βρισκόταν στην 35η θέση.

Για την Ελλάδα η μεγάλη πτώση αποδίδεται στην «πολιτική αναταραχή και σε επιθέσεις σε αρκετούς δημοσιογράφους», κατά τους RSF. Στην ίδια θέση βρίσκεται και η Βουλγαρία, η οποία επίσης υποχώρησε αρκετά· όπως σημειώνει η έκθεση είναι οι χειρότερες θέσεις στην ΕΕ.

Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Κύπρος κατέχει την 45η θέση, η ΠΓΔΜ την 68η θέση, η Αλβανία την 80ή, το Ισραήλ την 86η, η Τουρκία την 138η, η Ρωσία την 140η, ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις (177 και 178) βρίσκονται η Βόρειος Κορέα και η Ερυθραία.

Η οργάνωση επέκρινε επίσης τη Γαλλία και την Ιταλία για έλλειψη προόδου στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τους RSF αυτά έχουν σχέση με «την παραβίαση της προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων, τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε λίγους ιδιοκτήτες, την επίδειξη ανυπομονησίας και περιφρόνησης από τη μεριά των κυβερνητικών αξιωματούχων προς τους δημοσιογράφους και τη δουλειά τους καθώς και με δικαστικές κλητεύσεις».

Το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία και το Μεξικό συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στις χώρες της ΕΕ.

«Περισσότερο από ποτέ βλέπουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις των θεσμών και ο σεβασμός των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν είναι απαραίτητο να συμπορεύονται», αναφέρει η οργάνωση.
Newsroom ΔΟΛ
Aπο:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: