Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αριθμοί και ποσοστά που όμως πίσω τους κρύβουν ανθρώπινες ζωές.

Και γι' αυτό έχουν μια ιδιαίτερη αξία. Μόλις χθες, τρεις ειδήσεις επιβεβαιώνουν μια σειρά από αρνητικούς δείκτες σε καίριους τομείς της οικονομίας. Νέα μείωση, λοιπόν, κατά 2,1%, σημείωσε τον Αύγουστο του 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Νέα μείωση -πολύ σημαντικότερη- σημείωσε και ο κλάδος της οικοδομής, που αποτελούσε έναν από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας. Πτώση 29,1% σημειώθηκε τον Ιούλιο, με τη Δ. Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, τη Δ. Ελλάδα και το Ν. Αιγαίο ν' αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα. Νέα μείωση και στις πωλήσεις λανικής, η οποία έφθασε στο 6,4% και αφορά βέβαια σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Τα στοιχεία αυτά -και όχι μόνον- επιβεβαιώνουν πως η ύφεση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και κινείται σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Στις οικοδομές όπου απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι και στην ήδη παραπαίουσα βιομηχανία. Και βέβαια, παράλληλα, δείχνουν την ολοένα αυξανόμενη αδυναμία σημαντικού τμήματος του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε βασικά ήδη επιβίωσης.
Τα δεδομένα αυτά, αν συνδυαστούν με τα ήδη μεγάλα ποσοστά ανεργίας και κοινωνικής ανέχειας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες. Και μάλλον αυτά θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των κομμάτων εξουσίας στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις. Και όχι να αναζητούν με ανόητο και μικροκομματικό τρόπο, ποιος νυν ή πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διεφθαρμένη Ελλάδα, διεφθαρμένη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: