Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Από την 1η Ιουλίου 2011 η διαχείριση του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες, δήλωσε ο Γ.Ραγκούσης

Στιγμιότυπο από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών


Απο: www.in.gr
Στιγμιότυπο από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

«Χρήματα για τον Καλλικράτη υπάρχουν, χρήματα για σπατάλες δεν υπάρχουν» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στη διημερίδα που διοργανώνεται για την υλοποίηση της νέας διοικητικής δομής της χώρας.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 257 διαγωνισμοί που αφορούν στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση 1.200 νέων ηλεκτρονικών ΚΕΠ.

Επίσης 24 αποφάσεις που αφορούν τους νέους Δήμους δημοσιεύονται άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και 21 ΠΔ, όπως και 26 υπουργικές αποφάσεις, που αποτελούν την κανονιστική πράξη ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

«Το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο για την έναρξη της εφαρμογής του Καλλικράτη με στόχο την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» υπογράμμισε.

Επίσης, ο υπουργός υπενθύμισε ότι μετά τη συγχώνευση των Δήμων σε 325, από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις, καταργούνται οι 4.500, χωρίς ωστόσο να γίνουν απολύσεις.

«Το μεταβατικό στάδιο θα έχει δυσκολίες», προειδοποίησε και για αυτό θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, όπως για τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, αυτές θα περάσουν στις Περιφέρειες όχι από την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά από την 1η Ιουλίου.

«Θα υπάρξουν και καθυστερήσεις, συνέχισε ο υπουργός, αλλά θα αντιμετωπιστούν άμεσα και δεν θα μας κάνουν να γυρίσουμε πίσω».

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε επίσης ότι εκπονείται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε με αυτόν τον τρόπο, το κράτος να περιοριστεί σε επιτελικό ρόλο και σε ελέγχους.

Tέλος, ο υπουργός επεσήμανε δύο κινδύνους για την πορεία του «Καλλικράτη»: ο ένας είναι να υποτιμηθεί η δύναμή του και ο δεύτερος να υπερεκτιμηθεί η νέα εξουσία και να υπονομευθεί το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας με την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: