Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Γεύση για... Δικαιοσύνη» την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα 10 Δεκεμβρίου, και το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης συνδυάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τη γεύση με τον ακτιβισμό. Η δράση «Taste for Justice» γεννήθηκε πριν από χρόνια στον Καναδά και η Ελλάδα έσπευσε να την υιοθετήσει. Κεντρική ιδέα της δράσης είναι ότι, όταν κάποιος τρώει χαλαρά το φαγητό του, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ενδιαφερθεί για μια ανακοίνωση, ή ένα κείμενο, που προσπερνά, όταν κάποιος του το βάλει στο χέρι, ενώ περπατά βιαστικά στο δρόμο.
Σε 35 εστιατόρια της Αθήνας (ο κατάλογος στην ιστοσελίδα http://www.amnesty.org.gr/taste-for-justice-2010), λοιπόν, σήμερα βράδι, μαζί με ό,τι παραγγείλουν οι πελάτες θα δοθεί ενημερωτικό υλικό για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας. Το φαγητό τους θα σερβιρισθεί με αναμνηστικά σουβέρ και σουπλά της Οργάνωσης. Πέρα από την ενημέρωση, τα 35 εστιατόρια, που συμμετέχουν, θα διαθέσουν ποσό των εισπράξεων εκείνης της ημέρας, ως δωρεά στην οργάνωση.
Στο υλικό της Διεθνούς Αμνηστίας, φέτος, περιλαμβάνεται πληροφόρηση για υποθέσεις ανθρώπων, των οποίων η ζωή κινδυνεύει, επειδή έχουν πρωστοστατήσει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους. Η οργάνωση καλεί τους πολίτες να υπογράψουν κάρτα συμπαράστασης και ελπίδας για τον καθολικό ιερέα Πατέρα Αλεχάντρο Σολανίντε, του οποίου η ζωή κινδυνεύει στο Μεξικό, επειδή πρόσφερε καταφύγιο και βοήθεια σε μετανάστες προστατεύοντάς τους από εγκληματικές συμμορίες, που τους εκμεταλλεύονται και τους κακοποιούν.
Τους καλεί να πιέσουν την κυβέρνηση της Κίνας να απελευθερώσει την Μάο Χέγκενφεγκ, που έχει καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα, διότι αγωνίζεται για την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Για την υπόθεση της Μάο, η συλλογή υπογραφών γίνεται και μέσω SMS στέλνοντας ΔΑ, κενό, ονοματεπώνυμο στον αριθμό 54344 (χρέωση 1,23 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Όσο για τις αλλαγές που μπορούν να φέρουν οι υπογραφές στη ζωή τέτοιων ανθρώπων, η οργάνωση επισημαίνει ότι η αιθιοπικής καταγωγής υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπιρτουκάν Μιντέξα -που είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη πριν από δυο χρόνια- αποφυλακίσθηκε ύστερα από έντονες διεθνείς πιέσεις προς τις αιθιοπικές αρχές και εκκλήσεις ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων κι αυτές όσων είχαν συμμετάσχει στη δράση «Taste for Justice»...
Κάθε χρόνο, εξάλλου, εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων, που διοργανώνει η Διεθνής Αμνηστεία από τις 4 έως τις 14 Δεκεμβρίου. Πολίτες γράφουν γράμματα, υπογράφουν εκκλήσεις, αναλαμβάνουν ηλεκτρονική δράση για να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης εκδηλώσεις θα γίνουν σε Καστοριά, Ηράκλειο Κρήτης, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Χανιά. Στην Αθήνα, στο προαύλιο του Παντείου Πανεπιστημίου, θα βρίσκεται φοιτητική ομάδα, που θα συγκεντρώνει υπογραφές και γράμματα την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 12.00 - 14.00 το μεσημέρι.
Απο:ΕRΤ3.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: