Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Κομφούζιο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Απο:www.tvxs.gr
«Επί έξι ώρες διαπραγματευόμασταν χτες με τη ΓΣΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απαντώντας στις διαψεύσεις τις ΓΣΕΕ σχετικά με την παρουσία της στη συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς που πραγματοποιήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να υπήρξε συμφωνία για απόκλιση αμοιβών έως και 12% στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και δια χρονικό διάστημα έως 2 έτη.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, ήταν παρούσα και η διοίκηση της ΓΣΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη ΓΣΕΕ διαπραγματυόμουν εγώ ο ίδιος χθες επί έξι ώρες». Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν αναφέρθηκε σε συμφωνία, αλλά δήλωσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΣΕΒ για μια συμφωνία που να κατοχυρώνει την ελευθερία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων».
«Από τα 250 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που κατέγραψε ο ΣΕΒ, οι υπέρμαχοι της στασιμότητας ανέδειξαν μία-δύο επουσιώδεις τεχνοοικονομικές ρυθμίσεις, ως δήθεν κατάργηση του πενθημέρου και του 8ώρου, ενώ δεν θίγουν ούτε αμοιβές, ούτε δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση για 6η εργασίας.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για «δαιμονολογία, συκοφαντία, διαστρέβλωση και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης», ενώ κατήγγειλε όσους «πασχίζουν με ιδιοτέλεια να είναι ευχάριστοι στο λαϊκό θυμικό», ότι «είναι επιζήμιοι για το πραγματικό λαϊκό συμφέρον».
«Οι αντιδράσεις απηχούν συμφέροντα και στερεότυπα που προτιμούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα και καταδικάζουν το λαό στην ανέχεια, προκειμένου να διατηρήσουν τους προνομιακούς τους ρόλους. Ανέφερε, τέλος, ότι η αναγκαιότητα της αλλαγής έχει γίνει κοινή συνείδηση, αλλά δεν έχει αποκτήσει πολιτική και κοινωνική δυναμική, γιατί είναι πολλά και βαθιά τα συμφέροντα που δίνουν αγώνα να μην αλλάξει τίποτα, προκειμένου να διαφυλάξουν τα κομματικά, συντεχνιακά, μηδειακά ή ατομικά τους προνόμια».
Νωρίτερα τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, όσο και ο γ.γ της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μπουζουλας, διέψευσαν τα περί συμφωνίας. «Πρόκειται για μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων. Η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε, ούτε πρόκειται να συμφωνήσει σε τέτοια κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
«Ουδέποτε συναντήθηκα με κοινωνικούς φορείς για τις επιχειρησιακές συμβάσεις», δήλωσε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και υποστήριξε ότι «αγνοώ από πού εκπορεύεται τέτοιου είδους ενημέρωση, η οποία δεν τιμά το Συνδικαλιστικό Κίνημα, προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, όταν διαχέεται στην ατμόσφαιρα η θέση, πως κυβέρνηση και συνδικάτα συνομολογούν σε μειώσεις μισθών».
«Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει τη φωλιά της λερωμένη. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σ΄ αυτήν. Είναι επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
«Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι από την πρόσφατη υπογραφή με το συνεταιράκι της το ΣΕΒ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που μειώνει μισθούς και μεροκάματα. Για όλα τα παραπάνω έχει δεχτεί τα συγχαρητήρια όλων των εργοδοτών, της κυβέρνησης, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ, ακόμα και της περίφημης Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Σ΄ αυτή τη γραμμή συνεχίζει να παραδίνει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στις ορέξεις του ΣΕΒ», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη. «Ο δρόμος της εργατικής τάξης είναι να πάρει την υπόθεση στα δικά της χέρια», καταλήγει.
------------------------------------------------------------------------
Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της  Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι εξωφρενικό, απαράδεκτο και πρωτοφανές με συμφωνία της ίδιας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην κυβέρνηση  για την άμεση προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου – «παραγγελίας» της τρόικα για να υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς. 
Οι όποιοι δήθεν περιορισμοί τίθενται για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων αποτελούν ψεύτικα αναχώματα από άμμο που θα σκορπίσουν με το πρώτο φύσημα του ανέμου. Οδηγούμαστε έτσι στη γενικευμένη παραβίαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, σε μισθούς πείνας, σε νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τίθεται σε αμφισβήτηση η ίδια η ανάγκη ύπαρξης των συνδικάτων με τελικό στόχο τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην καταθέσει αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο και τους εργαζόμενους σε αποφασιστικούς και ενωτικούς αγώνες για να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατώτερο εγγυημένο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: