Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πυρηνικό «θρίλερ» στην Ιαπωνία

Σε χιλιάδες ανέρχονται τα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι


Νέα έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2. Χθες έκρηξη είχε σημειωθεί και στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου. Επίσης σήμερα εντοπίστηκαν τα πτώματα 2.000 αγνοουμένων στην περιοχή Μιγιάκι στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων, από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, μπορεί να φτάσει και τις 10.000.
Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδα μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι "πολύ μικρή".
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από την συγκέντρωση υδρογόνου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή.
Ωστόσο, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 3 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έπαθε περαιτέρω ζημιές από τον ισχυρό μετασεισμό της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας στο κανάλι τα Νέα του Κιότο.
Στη Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) επιβεβαιώσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3. "Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία", αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.
Επτά ανθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Ακόμη 4 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής.
Όσον αφορά στον αντιδραστήρα Νο.2, ο  εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο έκρηξης, λόγω συσσώρευσης υδρογόνου -όπως έγινε στους άλλους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου- καθώς μία τρύπα που έχει ανοίξει εμπδίζει τη συσσώρευση του έυφλεκτου αερίου.
Σύμφωνα με ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που επικαλούνται δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power, το επίπεδο του νερού στον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 μειώθηκε εκ νέου, κάτι που εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα. 
Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι
Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης όπως αυτής του Τσερνομπίλ, καθώς όπως εξηγούν οι τεχνολογία των αντιδραστήρων είναι πολύ πιο προηγμένη όπως το ίδιο είναι και τα μέτρα ασφαλείας. Όμως όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. "Περίπου 380.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
"Οι αρχές μετακίνησαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα", προσθέτει το Ocha.
Και ο 7ος στόλος των ΗΠΑ μετακίνησε τα πλοία του του, έπειτα από την καταγραφή μικρής ποσότητας ραδιενέργειας που έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα.
Σήμερα οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στη ρωσική Άπω Ανατολή είναι φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης περιοχών έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

"Σήμερα το πρωί το επίπεδο ραδιενέργειας στην περιφέρεια της Άπω Ανατολής είναι απολύτως φυσιολογικά", δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών Υγείας Γκενάντι Ονιστσένκο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Σημειώνεται ότι έπειτα από την πρώτη έκρηξη στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για τον έλεγχο των σχεδίων και ετοιμότητα των υπηρεσιών αρωγής στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Στο μεταξύ, η Ατομική Ενέργεια της Ιαπωνίας δήλωσε πως το πληγέν από τον σεισμό πυρηνικό εργοστάσιο Tokai Daini αναμένεται να ψυχρανθεί με ασφαλή τρόπο μέχρι τη Τρίτη πρωί.
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, δήλωσε ότι η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εντοπίστηκαν 2.000 σοροί
Επίσης σήμερα, βρέθηκαν σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, ενώ οι αρχές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.
Σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής από το σεισμό της Παρασκευής.
Προβλήματα από νέο μετασεισμό
Έντονη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην Ιαπωνία. Νέος μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη χώρα προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία των δημοσίων μεταφορών στο Τόκιο. Η Japan Rail, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας σταμάτησε τα δρομολόγια των τραίνων σε όλες τις γραμμές της χώρας, με εξαίρεση τέσσερις, αλλά και στις γραμμές αυτές η κίνηση έγινε με διακοπές. Μόνο το 10% των τρένων της σημαντικής γραμμής που διέρχεται από το Τόκιο λειτουργεί. Την ίδια στιγμή, οι ταξιδιώτες συνωστίζονται στους σταθμούς, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές, ενώ διακόπηκε η λειτουργία των τρένων στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο.

H μια μετά την άλλη οι εταιρείες διακόπτουν την παραγωγή τους

Κλειστά θα παραμείνουν τα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, έως και την Τετάρτη. Η εταιρεία σταμάτησε τη λειτουργία και των δώδεκα εργοστασίων της αμέσως μετά το σεισμό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, αυτό έγινε για την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Κατεβασμένα «ρολά» έχουν και οι θυγατρικές της εταιρείας, Hino, Daihatsuκαι Isuzumotors.
 

Την παραγωγή της έχει σταματήσει σε ορισμένα εργοστάσια και η Honda, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών που προμηθευόταν από εργοστάσια που έχουν πληγεί.  Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικών πρακτορείο Kyodo, η εταιρεία θα κρατήσει τα εργοστάσιά της κλειστά, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαρτίου.
 
Κλειστά είναι και τoεργοστάσιο της Sony, που κατασκευάζει κολλητικές ταινίες για βιομηχανική κρίση και βρίσκεται στην Κανούμα, βόρεια του Τόκιο. Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, και η Toshibaθα κάνει το ίδιο με το εργοστάσιο της που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τηλεοράσεις flat-screen, στην περιοχή Φουκάγια η οποία βρίσκεται επίσης στο βόρειο Τόκιο.
 
Παράλληλα, μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης επίσης έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στο κεντρικό Τόκιο. 
 

Διεθνής βοήθεια

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα από το σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργεία έρευνας και διάσωσης ανάλογα με τις ανάγκες της Ιαπωνίας.
 

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει αποστείλει μέχρι τώρα στην Ιαπωνία ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 4.56 εκατομμυρίων δολαρίων
 
Την ίδια ώρα συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.
 
Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες πρόσφερε και το  Αφγανιστάν.
 
Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν στείλει  δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης με 144 μέλη και 12 σκυλιά
 
Ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα αναχώρησε σήμερα για την Ιαπωνία. Στη χώρα βρίσκονται από το Σάββατο πέντε νοτιοκορεάτες διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
 
Και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική στην Ιαπωνία.
 
Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.
 
Η ρωσική εταιρία Rosatom προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη 75 ρώσοι διασώστες βρίσκονται στη χώρα.
 
Στην Ιαπωνία αναμένονται σήμερα περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: