Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κλείνουν τα σχολεία για να γλιτώσουν τις υπερωρίες


Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά κλείνει η Α. Διαμαντοπούλου τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας για να ξεκινήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 12 Μαΐου, δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι, ενώ η λήξη των μαθημάτων ορίζεται για τις 10 Μαΐου. Η υπουργός Παιδείας, που κόπτεται για τις ημέρες που χάθηκαν λόγω κινητοποιήσεων, μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστήρια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μνημονίου. Όσο νωρίτερα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τόσο νωρίτερα οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και επομένως το υπουργείο Παιδείας δεν θα πληρώσει στους εκπαιδευτικούς τις υπερωριακές αποζημιώσεις που συνεπάγεται η απασχόληση τους μετά το τέλος του Ιουνίου.


Μετεξεταστέο αφήνει και η ΠΟΣΔΕΠ το "νέο Λύκειο".
Η βιασύνη του υπουργείου Παιδείας ν' αρχίσει τόσο νωρίς τις εξετάσεις προμηνύει ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, τουλάχιστον για τη μεγάλη μάζα των υποψηφίων, θα μεταφερθεί στον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (ημερησίων και εσπερινών) ξεκινούν την Πέμπτη 12 Μαΐου και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 25 Μαΐου. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα διαγωνιστούν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από τις 19 Μαΐου μέχρι 1 Ιουνίου. Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο κ.λπ.) θα εξεταστούν από τις 11/6 μέχρι τις 20/6.
Σε ό,τι αφορά τις απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα της Γ' τάξης του Λυκείου που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, το υπουργείο Παιδείας περιορίζεται να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει κάθε λύκειο χωριστά. Η λακωνική αυτή αναφορά προκαλεί εντύπωση, όταν μόλις προχθές ανακοινώθηκε από το ΥΠΔΜΘ ρύθμιση, βάσει της οποίας όσοι τελειόφοιτοι δεν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να πάρουν απολυτήριο εξεταζόμενοι σε ενδοσχολικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν μαθήματα που εξετάζονται σε ενδοσχολικό επίπεδο καθώς θα προστεθούν τα μαθήματα των τεσσάρων κατευθύνσεων και τα μαθήματα γενικής παιδείας.
Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν στις 2/6, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ θα διεξαχθούν από 8/6 μέχρι και 22/6.
Μετεξεταστέο και από την ΠΟΣΔΕΠ μένει το "νέο Λύκειο" της κ. Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία πανεπιστημιακών, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν μαρτυρούν την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου και είναι παράδειγμα υλοποίησης εκπαιδευτικών αλλαγών όχι απλώς με ελάχιστο κόστος, αλλά με μεγάλη μείωση των απαιτούμενων δαπανών. Η επιστροφή στο μοντέλο των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών αλλαγών στα αναλυτικά προγράμματα και στο διδακτικό υλικό, θα οδηγήσει στη διαιώνιση της λειτουργίας του Λυκείου ως πεδίου εξεταστικού ανταγωνισμού και ως προθαλάμου εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με προφανή τη διόγκωση της παραπαιδείας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον, η ΠΟΣΔΕΠ εκτιμά ότι χωρίς την απαραίτητη επιμόρφωση με στόχο την αλλαγή των διδακτικών μεθοδολογιών και πρακτικών δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής της επιστημονικής εργασίας στο Λύκειο.
Τέλος, τονίζεται ότι από ένα Λύκειο πολύπλευρης καλλιέργειας και σύγχρονων προσεγγίσεων για την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό που ζητούμε ως επιστημονική κοινότητα, μεταβαίνουμε σ’ ένα Λύκειο δήθεν «εμβάθυνσης», αλλά ουσιαστικά αναπαραγωγής των ίδιων γνωστικών και μαθησιακών αποτελεσμάτων που διαπιστώνουμε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι τις τελευταίες δεκαετίες.

 ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: