Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

παραίτηση λόγω “καταχρηστικής παραχώρησης ακτών”



Την παραίτησή του από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ύδρας υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Τσακίρης, καταγγέλλοντας ως καταχρηστική πράξη την διετή παραχώρηση των ακτών. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει τα εξής:
 Κύριε Δήμαρχε,
σας εξήγησα και προφορικά, κατά την διάρκεια του δημόσιου πλειστηριασμού για τις ακτές, τις νόμιμες αντιρρήσεις μου για την διετή ενοικίαση των ακτών από τον Δήμο και όχι όπως γίνεται κάθε φορά για ένα έτος, σύμφωνα και με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η μονομερής αυτή πράξη από πλευράς της Οικονομικής Επιτροπής εκθέτει τον Δήμο μας και ταυτόχρονα τους επιχειρηματίες που πλειοδότησαν για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακτών.
Επαναλάβατε δυστυχώς το λάθος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στηριζόμενοι σε απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιώς του Υπουργείου Οικονομικών, που σας ενέκρινε διετή παραχώρηση των συγκεκριμένων ακτών, εις γνώσιν σας ότι αυτό δεν αρκεί.
Γνωρίζετε, κύριε Δήμαρχε, και από το παρελθόν ότι, η υπέρτατη κρατική αρχή για την Ύδρα η οποία υπόκειται στην προστασία του αρχαιολογικού νόμου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε τις ακτές σε ιδιώτες. Οι αποφάσεις αυτές όριζαν και ορίζουν ετήσια ενοικίαση.
Γνωρίζετε επίσης ότι, και αν δεν υπήρχε η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας ή οποιασδήποτε άλλης αρχής, ο Δήμος μας θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση των ακτών με μόνη την έγκριση του ΥΠΠΟ. Με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος μας φέρεται να έχει συλλογική ευθύνη στην απειθαρχία έναντι του ΥΠΠΟ για το συγκεκριμένο θέμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και τον Δήμο και τους ενοικιαστές σε περιπέτειες τις οποίες απευχόμεθα.
Σεμνύνομαι να σας γνωρίσω, κύριε Δήμαρχε, ότι η στενή φιλία μου με τον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, βοήθησε να αρθούν πολλά εμπόδια, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η πρώτη ανάθεση της εκμετάλλευσης των ακτών στον Δήμο.
Σας γνωρίζω επίσης ότι, το 1999 είχα την ιδιαίτερη τιμή να παρουσιάσω μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό και τότε υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, το πολύτιμο βιβλίο του συνταγματολόγου καθηγητή και υπουργού τότε Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, «Διαχρονία και Συνέργεια-Μια πολιτική πολιτισμού» μπροστά σε ειδικό κοινό οκτακοσίων και πλέον ανθρώπων. Η σχέση μου αυτή, αλλά κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός του Ευάγγελου Βενιζέλου για το νησί μας, προκάλεσε ύστερα από αίτημα του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας το ερώτημα του τότε υπουργού προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την σχετική γνωμάτευση του ανωτάτου αυτού θεσμικού οργάνου, την οποία έκανε αποδεκτή ο ερωτών υπουργός. Βάσει αυτής της απόφασης που δεν μπορεί να αλλάξει, η κυκλοφορία οποιουδήποτε οχήματος στην Ύδρα απαιτεί προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και προϋποθέτει το όχημα αυτό με τεκμηριωμένη χρήση να ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο και όχι σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει με το αυτοκίνητο του Σταμάτη Βούλγαρη και άλλων στην περιοχή του Παλαμιδά.
Σας παρακαλώ πολύ επίσης, να μου χορηγήσετε άμεσα τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, τη συμφωνία παραχώρησης στους μειοδότες, καθώς και την πρόσφατη σχετική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ετήσια παραχώρηση των ακτών, για κάθε νόμιμη χρήση.
Θεωρώ την διετή παραχώρηση των ακτών παράνομη και καταχρηστική πράξη, που περιφρονεί και αποπειράται να περιθωριοποιήσει την υπέρτατη κρατική αρχή προστασίας της Ύδρας που είναι το ΥΠΠΟ. Για όλους αυτούς τους λόγους που σας εξέθεσα, υποβάλλω την παραίτησή μου από αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.
Με τιμή
Μανόλης Τσακίρης
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ύδρας & Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου ‘Υδρας

ΠΗΓΗ: saronicmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: