Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κυβέρνηση - αδέσποτα: 1-0

Της Ροζίνας Γιώτη*

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, λέει ο λαός, και αυτό ισχύει και σήμερα για πολλά θέματα. Οι ερπύστριες της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν σαρώσει τα πάντα στη χώρα.
Ανάμεσα σε όλα αυτά που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία (Μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι κ.λπ. κ.λπ.) ετοιμάζεται να περάσει και έναν νόμο που αφορά τα ζώα. Ο νόμος 3170/2003 ήταν ένας νόμος ευνοϊκός για τα αδέσποτα. Αυτό που χρειαζόταν μόνο ήταν κάποιες συμπληρώσεις (π.χ. στις ποινές για όσους σκοτώνουν ή βασανίζουν ζώα) και κυρίως χρειαζόταν η βούληση για να εφαρμόζεται αυτός ο νόμος.
Αντ' αυτού είδαμε ξαφνικά την κ. Μ. Αποστολάκη να καταργεί τον υπάρχοντα νόμο και να φέρνει ένα δικό της νομοσχέδιο που Κύριος οίδε πώς το εμπνεύστηκε, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι για να προσκυνάει τα ζώα. Θα τα αφήνει έρμαια στις βουλές οποιουδήποτε θελήσει να κερδοσκοπήσει εις βάρος τους, αφού το κράτος αποσύρεται από το θέμα και παραδίνει την ευθύνη στους "εθελοντές", χωρίς βεβαίως τους ανάλογους πόρους και κυρίως χωρίς τους αναγκαίους ελέγχους.
Πέρα από ορισμένα από τα θετικά σημεία του Ν. 2170 που παραμένουν, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποια άλλα που δεν τα διέπει ούτε καν λογική, αλλά ούτε και αίσθημα ευθύνης απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Ενδεικτικά απαγορεύεται (άρθρο 9) να ζουν αδέσποτα σε περιοχές μας: σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια, αεροδρόμια, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές όπου κυκλοφορούν τουρίστες κ.λπ. Δηλαδή ΠΟΥ μπορούν να ζουν τα αδέσποτα; Στο πουθενά!
Με το άρθρο 5 οι δήμοι βαρύνονται για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν αδέσποτοι σκύλοι. Με δεδομένη την έλλειψη αγωγής των "δημοτικών αρχόντων", πού νομίζετε ότι θα οδηγήσει αυτό; Μήπως στη μαζική εξόντωση; Εύκολη λύση: όχι αδέσποτα - όχι πρόβλημα! Όσο για την παράνομη εμπορία και διακίνηση ζώων είναι θέματα που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του εμπνευστή του νομοσχεδίου!
Θα ήταν χρήσιμο σε άλλο γραπτό να αναφερθούν πιο συγκεκριμένα όλα τα σημεία όπου το ν/σ χωλαίνει.
Κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πριν σηκώσετε πάλι το χέρι σας να ψηφίσετε και αυτό το νομοσχέδιο, σκεφτείτε λίγο! Τα ζώα, των οποίων εσείς θα καθορίσετε τη ζωή και τον θάνατο με αυτή σας την ψήφο, δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την ευζωΐα τους. Τα ζώα που τους έλαχε να ζουν στους δρόμους δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν στις πλατείες της χώρας και να διαμαρτυρηθούν για το άδικο που τους γίνεται.
Εσείς όμως, κύριοι βουλευτές της κυβέρνησης, οφείλετε να γνωρίζετε ότι τα όντα που αισθάνονται πόνο, σύμφωνα και με τους ηθικούς φιλόσοφους, έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή με τους ανθρώπους. Εσείς, κύριοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχετε την ηθική υποχρέωση να συλλογιστείτε πολύ πριν εγκρίνετε ή απορρίψετε την πρόταση της κ. Αποστολάκη, που θα φέρει πολύ πόνο σε πλάσματα που ζουν ανυπεράσπιστα στην "απάνθρωπη" κοινωνία των ανθρώπων.
Βλέπετε, σ' αυτή την κρισιμότατη συγκυρία για τη χώρα μας, έτυχε σε εσάς να βρίσκεστε στη θέση που το ηθικό μπόι κρίνει τις ζωές όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των ζώων!

* Η Ροζίνα Γιώτη είναι εκπαιδευτικός

πηγη: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: