Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Κύμα μετανάστευσης πτυχιούχων από την Ελλάδα


Η ανεργία και το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον λόγω της δημοσιονομικής κρίσης οδηγούν πολλούς νέους πτυχιούχους να αναζητήσουν εργασία τόσο εκτός Αττικής όσο και στο εξωτερικό.
Η πιο ανταγωνιστική περιοχή της χώρας, η Αθήνα και ευρύτερα ο νομός Αττικής, συγκέντρωσε μεταπολεμικά σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας καθώς προσφερόταν για εργασία και εξέλιξη. Σύμφωνα με το δείκτη της Ευρωπαικής Ένωσης, η Αθήνα είναι η πιο ανταγωνιστική οικονομικά περιοχή της Ελλάδας γεγονός που δε φαίνεται όμως να μένει ακλόνητο.
Οι επιλογές των νέων φαίνεται πλέον να έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με την έρευνα «Κινητικότητα στην αγορά εργασίας εν µέσω κρίσης - Πόσο εύκολα µετακινούνται τα στελέχη εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας» της εταιρείας επιλογής στελεχών «People for Business» οι Έλληνες εμφανίζουν για πρώτη φορά τόσο έντονες τάσεις φυγής από τη χώρα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 385 στελεχών ηλικίας 18-60 χρόνων.


Η ανεργία, οι μαζικές απολύσεις και οι περικοπές μισθών οδηγούν ακόμη και όσους διαθέτουν “καλές” θέσεις στον τομέα των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών να σκέφτονται σοβαρά τη μετανάστευση προκειμένου να να βρουν εργασία και εξέλιξη. Το 95% των στελεχών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ετοιμότητα να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας αν απολυθεί από τη δουλειά του βάσει της έρευνας.

Μεγαλύτερη προτίμηση φαίνεται να έχουν οι Έλληνες στις σκανδιναβικές χώρες και στην Αγγλία, αλλά και στην Κύπρο
για προφανείς λόγους. Το νέο κύμα μεταναστών διαφέρει από αυτό του ΄50 και του΄60 στο ότι δεν αφορά πλέον εργάτες αλλά πτυχιούχους με εξειδίκευση.

πηγη: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: