Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Υπουργείο Παιδείας: "Ξεκινά η δυσκολότερη σχολική χρονιά μετά τον Β. Παγκόσμιο"

Στον... Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα γυρίσει την Παιδεία η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως παραδέχεται και επισήμως το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Βασ. Κουλαϊδής, επεσήμανε ότι “η σχολική χρονιά που έρχεται πρόκειται να είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης”.
Σαν ένας απλός... παρατηρητής, ο κ. Κουλαϊδής εξήγησε στην εφημερίδα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι ελλείψεις που θα παρουσιαστούν στις θέσεις των εκπαιδευτικών. “Φέτος οι νέοι διορισμοί θα είναι περίπου 600”, συνεχίζει ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας -παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από τέσσερις μέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκήρυξε την πρόσληψη 1.200 ειδικών φρουρών στην Αστυνομία. Προφανώς, εκεί λεφτά υπάρχουν....

Κύμα συνταξιοδοτήσεων
Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει μόλις 600 νέους διορισμούς, ουδείς εκ των υπηρεσιακών παραγόντων έχει εικόνα πόσες τελικά θα είναι οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αποχωρήσαντες ήσαν 11.000, ενώ εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τους 12.000, καθώς οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν από το Δημόσιο.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μεγάλα κενά και καθυστερήσεις θα παρατηρηθούν και στη διάθεση των σχολικών βιβλίων και, για τον λόγο αυτόν, θα παραδοθούν στους μαθητές τα βιβλία με ύλη που θα διδάσκεται στην αρχή της χρονιάς και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της. Πάντως, είναι σαφές ότι τα σχολεία μπορεί να αργήσουν να ανοίξουν, αφού οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα τεράστια κενά, αλλά και στις άγριες περικοπές των αποδοχών τους.
Στις 3 Αυγούστου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ συντονίζει τις κινήσεις της με την ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ), ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο συλλογικών κινητοποιήσεων. Εξάλλου η ΔΟΕ έχει ήδη διαμηνύσει στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, με ανοιχτή επιστολή, πως «οι δάσκαλοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στους μισθούς και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε 'αιτία πολέμου'».

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: