Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Υδραίικη «αυλή των θαυμάτων»

δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Ανοιξα την ξύλινη πόρτα της αυλής. Με υποδέχθηκαν τα χρώματα. Η μπουκαμβίλια απλώθηκε σαν κόκκινο πυροτέχνημα και αγκάλιασε σφιχτά την πόρτα.
Λιτή αισθητική ντυμένη ιστορία Λιτή αισθητική ντυμένη ιστορία Χρυσή η αυλή το πρωί, ασημένια το βράδυ, γεμίζει αστέρια. Χάιδεψα τα λουλούδια ένα ένα. Τα πότισα και ξεδίψασα».
«Πενήντα χρόνια ξενοδοχείο Μιράντα» στην Υδρα, εκδόσεις Στεφανίδη, τηλ.: 210-2710571. Ενα λεύκωμα-ταξίδι στη μαγεία ενός κοσμοπολίτικου τόπου γραμμένο από φίλους μια ζωής, από μεγάλες προσωπικότητες που έζησαν τη μαγεία της Υδρας, από καλλιτέχνες που αγάπησαν και δημιούργησαν στο μοναδικό αυτό νησί.
«Το ξενοδοχείο "Μιράντα" χτίστηκε για κατοικία της οικογένειας Τσίπη, με όλες τις προδιαγραφές της αρχοντιάς και της ευημερίας τής τότε Υδρας», σημειώνει ο δήμαρχος Αγγελος Κοτρώνης. «Μετά περιήλθε στην ιδιοκτησία του Αρτέμη Δανάμπαση, αλλά με την οικονομική πτώση της σπογγαλιείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ασχολούμενοι με αυτήν, το σπίτι το 1961 πουλήθηκε στην οικογένεια του αξέχαστου Νίκου Σοφιανού και μετατράπηκε με απόλυτο σεβασμό στην υδραίικη αρχιτεκτονική σε ξενοδοχείο.
«Από το 1976 στους υπέροχους χώρους του ισογείου που άλλοτε χρησίμευαν ως αποθήκες του σπιτιού, η φίλη Μιράντα κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο σοβαρό εκθεσιακό χώρο στο νησί μας. Με το καλλιτεχνικό της ένστικτο και ευαισθησία επισήμανε σπουδαστές με ταλέντο και κέφι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εκθέτοντας τα έργα τους με επιτυχία μεγάλη».
«Μέσα στην άνετη πλατιά αυλή», προλογίζει ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «αυλή γεμάτη γιασεμιά, δάφνες, ιβίσκους, σε υποδέχονταν σαν φίλοι η Μιράντα με τη Φοίβη από κοντά, και ο Αρης. Μέσα απ' τον ανθόκηπο η ακοή ευφραίνετο από μελωδίες σπανίου ρεπερτορίου. Εβαλαν πνευματική σφραγίδα στο νησί».
Το λεύκωμα παρουσιάζεται το Σάββατο, ώρα 8.30 μ.μ., στο Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο Υδρας. Μιλούν οι δημοσιογράφοι Ελλη Στάη και Ελένη Μπίστικα, ο ζωγράφος Χρήστος Καράς, διαβάζουν η Κάτια Δανδουλάκη και η Νίτα Παγώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: