Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΦΠΑ για τουρίστες και ιθαγενείς!

Αλαλούμ στην αγορά θα φέρει η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, στην οποία κατέληξε ο Ε. Βενιζέλος. Σε μία σαφή προσπάθεια να ενισχύσει τους ισχυρούς της τουριστικής αγοράς ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, εκτός από δύο εξαιρέσεις που ευνοούν τα ξένα τουριστικά γραφεία και τα μεγάλα καταστήματα που πωλούν συσκευασμένα είδη.

Έτσι ο τουρίστας με το βραχιολάκι του "all inclusive" θα πληρώνει φθηνότερο φαγητό από τους ιθαγενείς Έλληνες και τους άλλους τουρίστες! Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι από την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στην εστίαση εξαιρούνται:

* το φαγητό που συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα "all inclusive", που κλείνουν οι tour operators από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα. Ευνοούνται οι ξένοι τουρίστες και όσοι Έλληνες κλείνουν μέσω ξένου τουριστικού πρακτορείου πακέτα διακοπών "all inclusive" (περιλαμβάνουν δηλαδή διαμονή, φαγητό, ποτό κ.ά.), ενώ πλήττονται τα ελληνικά τουριστικά γραφεία και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων τουριστών.

* Τα μεικτά καταστήματα, όπου κυριαρχεί η πώληση συσκευασμένων τροφίμων. Έτσι, αν σε ένα κατάστημα πωλούνται συσκευασμένα τρόφιμα και μαγειρεμένα τρόφιμα, όταν ο τζίρος του καταστήματος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την πώληση συσκευασμένων, θα έχει ΦΠΑ 13%. Ζημιωμένα θα είναι τα εστιατόρια και τα ντελίβερι, που θα πωλούν τα μαγειρεμένα τρόφιμα με 23%.

Παρά την αναμενόμενη σύγχυση στην αγορά που θα επιφέρουν τα μέτρα του, ο Ε. Βενιζέλος, που ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του με τους κοινωνικούς φορείς για το φορολογικό πλαίσιο, επέμεινε στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου χωρίς καμία παρέκκλιση. Υπενθυμίζεται ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εισπραχθούν 1,3 δισ. ευρώ τις επόμενες έξι εβδομάδες...

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, παρά το ότι μίλησε για “προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων”, ενώ παραδέχθηκε ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και έκανε λόγο για “δημοσιονομική προσαρμογή με πιο ήπιο τρόπο και σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα”. Χθες ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι:

* Δεν θα αναβιώσουν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

* Εξετάζει μείωση του ΦΠΑ. Το πιθανότατο σενάριο είναι από 23% και 13% να πέσει στο 20% και 10% αντίστοιχα. Προϋπόθεση είναι η συμφωνία με τις επιχειρήσεις για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσής του.

* Συζητά αναστολή του πόθεν έσχες και σε άλλες “παραγωγικές” επενδύσεις, πλην των ακινήτων.

πηγη: AΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: