Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Καμπάνες στους δήμους για τις ανοιχτές χωματερές


Καμπάνες στους δήμους για τις ανοιχτές χωματερές
Νομικές κυρώσεις κατά των δήμων που διατηρούν αδικαιολόγητα ανεξέλεγκτες χωματερές κινεί η κυβέρνηση υπό την απειλή της επιβολής μεγάλων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο ΥΠΕΚΑ τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, με τη συνδρομή των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αποφάσισαν να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες καταγραφής των ΧΑΔΑ και των καταγγελιών για συνέχιση της λειτουργίας τους ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Αποφασίστηκε επίσης για πολλοστή φορά το σφράγισμα και η αποκατάσταση των χωματερών.

Προβληματισμό δημιουργεί η δυσκολία απενεργοποίησης ΧΑΔΑ που προσκρούουν σε σημαντικά εμπόδια και δυσκολίες, γεγονός που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι καταγγελίες για ενεργοποίηση κλειστών χωματερών ελλείψει εναλλακτικών χώρων.

Θεωρείται πάντως από το υπουργείο ότι η επικείμενη δημιουργία των Περιφερειακών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων θα διευκολύνει καθοριστικά τις προσπάθειες παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Μόνο που και αυτοί βρίσκονται προς το παρόν στα χαρτιά.

Στη σύσκεψη τονίστηκε για ακόμα μία φορά ότι η άμεση παύση της λειτουργίας όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης όλων των ανενεργών ΧΑΔΑ είναι επιβεβλημένη τόσο για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος όσο και για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος.

Με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενδεχόμενη επιβολή οποιουδήποτε ύψους προστίμου από την Ε.Ε. θα αποτελούσε σημαντική έλλειψη αξιοπιστίας έναντι των προσπαθειών εξοικονόμησης πόρων που καταβάλλονται σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και από τους πολίτες.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: