Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΑ 200 ΕΥΡΩ!

πηγη: ISKRA

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ €5000 ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ (€400 ΤΟ ΜΗΝΑ)!
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ!
Στην κατάρρευση των κατώτατων μισθών επιμένει η τρόικα, μια μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιιτροπής που αποφάσισε μέτρα για την πλήρη, σχεδόν, πρακτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (για ρεπορτάζ της ISKRA, πατήστε εδώ).
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα (7.10), η τρόικα προβάλει το "εύπεπτο" επικοινωνιακά επιχείρημα, πως ο βασικός μισθός στην Πορτογαλία, βρίσκεται €200 ευρώ χαμηλότερα από ότι στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φτάνει τα €740 μεικτά (€640 καθαρά) ενώ στην Πορτογαλία τα €560.
Η τρόικα με λίγα λόγια απαιτεί από την κυβέρνηση, σε  έγγραφο που επικαλούνται "τα Νέα", "να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες". Φυσικά, όπως, έχει λεχθεί από τους τρόικανους, αν οι εταίροι δεν καταλάβουν με το καλό, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει, παραβιάζοντας το Σύνταγμα!
Την ίδια στιγμή το επικοινωνιακό θέατρο της κυβέρνησης, πως δήθεν θα αντισταθεί στην τροϊκανή απαίτηση για μείωση του κατώτατου μισθού, δεν πείθει κανέναν. 
Πρώτον, όλοι έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις και ψέματα και ακόμα πιο πρόσφατα είδαμε πόσο εύκολα τρέπεται σε άτακτη φυγή η κυβέρνηση, όταν πάει να "διαπραγματευτεί" πολύ πιο δευτερεύοντα ζητήματα με την τρόικα.
Και όπως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά, ένας από τους βασικούς στόχους της τρόικας στην Ελλάδα είναι η επιβολή της "εσωτερικής υποτίμηση", δηλαδή η δημιουργία μιας χώρας ευρω-προτεκτοράτου με πάμθηνο εργατικό κόστος και χωρίς εργασιακά δικαιώματα!
Δεύτερον, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο των επικοινωνιακών λεονταρισμών, η κυβέρνηση ΓΑΠ δεν διαφωνεί με τη μείωση του κατώτατου μισθού. Αντιθέτως, πάγια θέση τόσο του σημερινού Υπουργού Εργασίας Κουτρουμάνη όσο και της προκατόχου του Ν. Κατσέλη, είναι πως η Ελλάδα έχει υψηλό μη-μισθολογικό κόστος!
Δηλαδή, εδώ και πάνω από 1 χρόνο η Κυβέρνηση "αντιπροτείνει" στην τρόικα να μειωθούν οι μεικτοί κατώτατοι μισθοί και πιο συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εισφορές! Και αυτό προκειμένου η μισθοολογική μείωση να ωφελήσει την εργοδοσία κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά να μην είναι άμεσα αντιληπτή στην τσέπη των εργαζομένων!
Φυσικά, μια τέτοια σκέψη θα ήταν καταστροφική για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ήδη στενάζει από την υψηλή ανεργία (μείωση εισφορών) αλλά και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις λόγω της αντιασφαλιστικής κατεδάφισης του περασμένου καλοκαιριού!

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ,
μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτερου εγγυημένου μισθού κατά 200 ευρώ

Η κυβέρνηση παίζει ένα κακόγουστο επικοινωνιακό θέατρο βγάζοντας προς τα έξω εικόνα διαφωνίας της με την απαίτηση της τρόικας, για μείωση του κατώτερου εγγυημένου μισθού κατά 200 ευρώ.
 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υποκρίνονται ασύστολα, όταν έχουν ήδη συμφωνήσει με την τρόικα για την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού και έχουν νομοθετήσει αυτή την συμφωνία τους με το νόμο 3845/2010.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αυτού του νόμου, στην παράγραφο 7, αναφέρεται ρητά ότι οι ομοιοεπαγγελματικές, κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να αποκλίνουν από τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ορίζουν τον κατώτερο εγγυημένο μισθό.
Επομένως, όσον αφορά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνουμε Ινδία, «είναι άνθρακες ο θησαυρός» και ήδη ως χώρα οδεύουμε, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, να γίνουμε όχι Ινδία αλλά Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: