Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

SOS Από τους πρυτάνεις - Στα πρόθυρα κατάρρευσης όλα τα πανεπιστήμια...

Mε νύχια και με δόντια κρατιούνται ανοιχτές οι σχολές ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι απογοητευτικές.

πηγη: thebest.gr

SOS Από τους πρυτάνεις - Στα πρόθυρα κατάρρευσης όλα τα πανεπιστήμια... Mε νύχια και με δόντια κρατιούνται ανοιχτές οι σχολές ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι απογοητευτικές.Κραυγή αγωνίας από τα ΑΕΙ της χώρας καθώς η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε φέτος κατά 50%, ενώ δεν έχει αποδοθεί η τελευταία δόση των χρημάτων που τους αναλογούν. Eνα βήμα πριν από το "οικονομικό κράχ" βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την τελευταία δόση του προϋπολογισμού του 2011 για τα ανώτατα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση. Ήδη τα μεγάλα ΑΕΙ, όπως είναι το Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ, έχουν βάλει...χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.
Η κραυγή απελπισίας, ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων, ακούστηκε έντονη στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στην Κομοτηνή. Το 2011 χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χρονιά για τα πανεπιστήμια που προσπαθούν να κρατήσουν "με νύχια και με δόντια" ανοιχτές τις σχολές τους, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι, όπως λένε οι πρυτάνεις, πλήρως απογοητευτικές.
Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει οι περικοπές κατά 50% των κρατικών επιχορηγήσεων, η δραματική μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους καθηγητές και τώρα, η μη απόδοση της τρίτης δόσης των χρημάτων που τους αναλογούν. Αρκετά τμήματα, ιδιαίτερα τα νεοϊδρυθέντα, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: