Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Αναξιοπιστία και λεηλασία

πηγη: ΑΥΓΗ

Η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, "τρίμηνης διάρκειας", κατέθεσε χθες στη Βουλή Προϋπολογισμό για ολόκληρο το 2012. Είναι κι αυτό σύμπτωμα της πολιτικής αναξιοπιστίας των συγκυβερνώντων κομμάτων, και ιδιαιτέρως του κ. Σαμαρά.
Στην ουσία, πρόκειται για Προϋπολογισμό δωδεκατημορίων, διότι όλες οι προβλέψεις του είναι αυθαίρετες ή και πλαστές, ενώ τελούν υπό την αίρεση του επικείμενου "κουρέματος" του δημοσίου χρέους. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η πρόβλεψη ότι το "κούρεμα" θα γίνει με τη συμμετοχή του 100% των ιδιωτών, όταν μόλις προχθές ο εκπρόσωπός τους κ. Νταλάρα μίλησε για συμμετοχή κατά 70%; Πόση εμπιστοσύνη να δώσει κανείς στην πρόβλεψη για ύφεση 2,8% το 2012, όταν το εννεάμηνο φέτος ήταν 7%; Και πόση αξία έχει ο Προϋπολογισμός που δεν λαμβάνει υπόψη την επερχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία θα καταστήσει τελεσίδικα αδιέξοδη την επιμονή στους στόχους του Μνημονίου;
Επί σειρά ετών καταρτίζονται εικονικοί Προϋπολογισμοί και τις συνέπειες αυτής της επιλογής πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατάσταση υπήρξε απόδειξη της χρεωκοπίας του πολιτικού συστήματος. Τώρα, στην ίδια τακτική, και μάλιστα απροκάλυπτα, σύρεται μια συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη. Με τον παρόντα Προϋπολογισμό επισφραγίζεται η κρίση πολιτικής αξιοπιστίας. Και δημιουργούνται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα επιλογής ενός τεχνοκράτη, ο οποίος προσχωρεί στην πρακτική των πλασματικών προϋπολογισμών.
Ο Προϋπολογισμός μαγειρεύτηκε για να μακιγιαριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, περίπου 2,4 δισ. ευρώ φέτος. Πρόκειται για στόχο - άλλοθι προκειμένου να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και να συνεχιστεί η επίθεση στα εισοδήματα και την εργασία. Αν σε κάτι μπορεί να "πετύχει" ο Προϋπολογισμός, είναι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Μετά το "κούρεμα", το πιθανότερο τον Απρίλιο, θα 'ρθουν νέα μέτρα. Πιθανότατα και νέος Προϋπολογισμός. Άλλωστε το υπονόησε ο κ. Βενιζέλος, όταν μας διαβεβαίωνε ότι "εφόσον εφαρμοστούν τα αποφασισμένα μέτρα, δεν θα ληφθούν νέα". Τα ίδια έλεγε και τον Σεπτέμβριο και μέσα σε μια εβδομάδα εξήγγειλε τα χαράτσια. Με δεδομένη τη χρεωκοπία του Μνημονίου, νέα μέτρα θα προκύψουν με τον νέο χρόνο. Αναξιοπιστία και κοινωνική λεηλασία είναι τα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: