Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ανησυχία για τη διάδοση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου

πηγη: ΑΥΓΗ


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και οι αρμόδιοι φορείς, καθώς διαπιστώνεται τον τελευταίο χρόνο ότι υπάρχει ανησυχητική διάδοση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη, προϊόν του οποίου η διάθεση και η χρήση έχει απαγορευθεί από πέρυσι.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Αντ. Δημόπουλος, το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υγείας με τους υπευθύνους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η διάθεση και η χρήση του ηλεκτρονική τσιγάρου χωρίς νικοτίνη.
Η διάθεση και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει απαγορευθεί στη χώρα μας, μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΕΟΦ, καθώς το προϊόν περιέχει νικοτίνη σε καθαρότερη μορφή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ παρέχει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας στον καπνιστή.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Αντ. Δημόπουλο, το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του τρεις εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων ή, εναλλακτικά, για αύξηση του φόρου στα "στριφτά" τσιγάρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη απόφαση για την τιμή των τσιγάρων θα έχει ληφθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γ. Κυριόπουλο, μία αύξηση κατά 2 ευρώ στην τιμή των τσιγάρων έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε αύξηση από 440 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ τα δημόσια έσοδα και σε μείωση των καπνιστών κατά 460.000, των νέων καπνιστών κατά 150.000 και των πρόωρων θανάτων εξαιτίας του καπνίσματος κατά 235.000.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας δήλωσε ότι "το Δημόσιο δεν έχει την πολυτέλεια να χρηματοδοτεί τα φάρμακα τα οποία χορηγούνται από τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. Τη στιγμή που κόβουμε συντάξεις, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο". Έτσι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν πρόκειται να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: