Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Όχι στο όνομά μας...

πηγή: ΑΥΓΗ

Ένα βήμα πριν από την πλήρη συμμόρφωση προς τας υποδείξεις βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Εδώ και τρεις ημέρες λαμβάνουν χώρα διεργασίες, προκειμένου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων να πειστούν να στηρίξουν τις απαιτήσεις της τρόικας. Όχι επειδή το θέλει ο Λ. Παπαδήμος, αλλά για... τη “σωτηρία της πατρίδας”. Για την ακρίβεια, για... άλλη μια “σωτηρία της πατρίδας”.

Να δώσουν "λευκή επιταγή" για τις απαιτήσεις της τρόικας ετοιμάζονται οι Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης
Καίτοι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη τα τελευταία 24ωρα ότι διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά συναντά την αδιαλλαξία της τρόικας, τις συνθήκες για τον περίφημο “δεκάλογο της τρόικας”, που απεστάλη από το Μαξίμου υπό μορφήν δεκασέλιδου και “κόκκινης γραμμής” διαμόρφωσε ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος. Όταν ήδη από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, έκανε σαφές στο εσωτερικό (αλλά και στο εξωτερικό...) πως “μόνη κόκκινη γραμμή του είναι η σωτηρία της πατρίδας”.

Κάπως έτσι προβλήθηκε ως “κόκκινη γραμμή” της τρόικας η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού (παρότι στο κείμενο του ΔΝΤ γίνεται μια απλή αναφορά σε “μείωση του μισθολογικού και εργατικού κόστους"...) , αλλά και η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι απευθείας απολύσεις -δι' αξιολόγησης- των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και συγχωνευόμενους φορείς του Δημοσίου κ.ά.

Λευκή επιταγή

Σε κάθε περίπτωση ο Λ. Παπαδήμος καλείται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε στην τρόικα, αποποιούμενος των υπολοίπων “κόκκινων γραμμών” πλην της... “σωτηρίας”. Έτσι, από την περασμένη Πέμπτη και έως σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσπάσει τη στήριξη των συγκυβερνώντων πολιτικών δυνάμεων, “για να έχει κάτι να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής”, όπως τονίζει στενός συνεργάτης του.

Πριν από τρεις μέρες, λοιπόν, συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη, όπου ενημέρωσε τους βασικούς “μνημονιακούς” υπουργούς για το “δεκάλογο” της τρόικας. Νωρίτερα, είχε φροντίσει να στείλει στους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν το κείμενο με τα άγρια μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ενώ χθες το απόγευμα συγκάλεσε σύσκεψη αρχηγών για να αποσπάσει τη στήριξη των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

(**)Καίτοι ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, η σύσκεψη δεν είχε διεξαχθεί, συγκλίνουσες πληροφορίες από τα επιτελεία και των τριών αρχηγών οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι έστω με ορισμένους ήσσονος σημασίας αστερίσκους, ο Λ. Παπαδήμος πήρε χθες το βράδυ αυτό που ήθελε. Σήμερα αναμένεται η σύγκληση -εκ νέου- του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να “περάσουν” οι βασικές απαιτήσεις της τρόικας και να παρουσιαστούν αύριο, στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ως “αποφάσεις” από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αγκάθια οι τράπεζες και οι βουλευτές

Πάντως, ως το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μαξίμου υπήρχε έντονη ανησυχία. “Ακόμη κι αν ο Παπαδήμος πάρει τη στήριξη που θέλει από τους αρχηγούς, κανείς δεν εγγυάται ότι αυτά θα περάσουν από τη Βουλή” σημειώνει έμπειρος “πράσινος” κοινοβουλευτικός, επικαλούμενος και την “ανταρσία” των βουλευτών την περασμένη Τρίτη, κατά το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση, πάντως, διά του εκπροσώπου της, Παντ. Καψή, έχει διαμηνύσει ότι στις σοβαρές ψηφοφορίες, που άπτονται των απαιτήσεων της τρόικας, θέτει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης. Χωρίς, όμως, ουδείς κυβερνητικός να είναι σίγουρος ότι όλα τα μέτρα θα περάσουν, αν και αναμένεται προσπάθεια τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον Αντ. Σαμαρά προκειμένου να “τιθασεύσουν” προκαταβολικά τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.

Οι οποίες, παρεμπιπτόντως, έχουν έναν ακόμη λόγο για να οδηγηθούν σε νέες μικρές ή μεγάλες ανταρσίες: τις διαφαινόμενες αξιώσεις της τρόικας να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, αλλά να “μεταφραστεί” η κρατική βοήθεια σε προνομιούχες ή σε κοινές -αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου- μετοχές.

Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -και αρκετοί, αλλά λιγότεροι της Ν.Δ.- δηλώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι αποτελεί για τους ίδιους “κόκκινη γραμμή” να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία ότι την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, οι τραπεζίτες παραμένουν ανενόχλητοι και στηρίζονται -ξανά- με κρατικό χρήμα...
_____________________________

(**)Η δήλωση του πρωθυπουργού
πηγή: TVXS
«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. 
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
 Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους. 
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: