Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοινώθηκε η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών

πηγή: alterthess.gr

Ανακοίνωσε εξέδωσε το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, η οποία επιβεβαιώνει την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στα νέα μέτρα και το νέο μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα  νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν το νέο μνημόνιο και τα νεά μέτρα.
"Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν' όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ." αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη χτεσινή συνάντηση
Αργά τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της συνάντησης, στο σημείο έπέστρεψε κλιμάκιο της τρόικα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να μην προχωρήσει η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης απαίτησε γραπτές εγγυήσεις για τη μη επιβολή νεων μέτρων.
Πρώτος αποχώρησε από το μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με έναν στίχο του Καβαφη: "ο αρνητής δεν μετανιώνει, εάν ρωτιόταν πάλι όχι θα ξαναέλεγε κι όμως τον καταβάλει εκείνο το όχι, το σωστό, σε όλη του τη ζωή".
Σε  δεύτερη δήλωση έξω από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Καλλιρόης ο κ.Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ την προσπάθεια όλων, του πρωθυπουργού και των αρχηγών. Ομως επειδή η χώρα περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, δεν μπορώ μέσα σε μία ώρα να προσδιορίσω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια, χωρίς τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τουτου κατέθεσα τις ενστάσεις μου και τους είπα "όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων».
Ο Α. Σαμαράς, μετά το τέλος της σύσκεψης, κατευθύνθηκε στη Συγγρού όπου και συζήτησε τις εξελίξεις με στενούς του συνεργάτες."Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.Υπάρχει θέμα με τις συντάξεις. Διαπραγματεύομαι σκληρά...για τον απλό κόσμο,να πονέσει λιγότερο" η δήλωση του Α. Σαμαρά,έξω από τα γραφεία του κόμματος. 
 Νωρίτερα, για τοθέμα των συντάξεων προέκυψε σοβαρή διαφωνία μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά καθώς ο πρώτος δεν επιθυμούσε να υπάρξει μείωση στις κύριες, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αρνητικός στη μείωση των επικουρικών. 
Λίγα λεπτά μετά τις 1:30 οι δημοσιογράφοι έλαβαν και ανακοίνωση του Λουκά Παπαδήμου. «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».
Σε δεύτερη ανακοίνωση, με το ίδιο περιεχόμενο που διανεμήθηκε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, προστέθηκε η φράση ότι "ο κ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις." ενώ η φράση «συμφώνησαν σε όλα» αντικαταστάθηκε από το «υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: