Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»


foto: Eλ.Γρηγοριάδου

Λιμάνι της αγωνίας
Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: 
«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»

 
Μετά από μακρόχρονη απουσία από τη θεατρική σκηνή του τόπου, ξανανοίγει τις πύλες του, ανακαινισμένο και λαμπερό, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - το μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεατρικό αρχιτεκτόνημα της νεότερης Ελλάδας, στολίδι και σύμβολο της πόλης μας.
 
Χτυπημένο από τους μεγάλους σεισμούς του 1981 και του 1999, αλλά και από την ανεπάρκεια των κατά καιρούς δημοτικών διαχειριστών του, το Δημοτικό Θέατρο μπήκε στο περιθώριο της καλλιτεχνικής ζωής για ολόκληρες δεκαετίες. Μετά τη διετία 1957-59 που στέγασε  το Πειραϊκό Δημοτικό Θέατρο του Ροντήρη, δεν ευτύχησε να έχει κάποια αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα – με εξαίρεση τη  Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα υπό τον Μίκη Θεοδωράκη που φιλοξένησε το 1966.
 
Το Δημοτικό Πειραϊκό Δίκτυο  Το Λιμάνι της Αγωνίας –  αυτοδιοικητική κίνηση και δημοτική παράταξη με συνεχή πολιτιστική, κοινωνική και περιβαλλοντική δράση στον Πειραιά από το 1998 – εκφράζοντας την αγωνία των Πειραιωτών για την τύχη του Δημοτικού Θεάτρου στη νέα εποχή, διοργανώνει το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 (10:00-15:00) ημερίδα με θέμα «Το Μέλλον του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά»  και στόχο τη  διερεύνηση των δυνατοτήτων για την καλύτερη αξιοποίησή του, προς όφελος του Πειραιά, αλλά και του ευρύτερου μητροπολιτικού συμπλέγματος της πρωτεύουσας. Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στο  Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ακτή Μουτσοπούλου και 2ας Μεραρχίας, (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), στο Πασαλιμάνι.
 
Καταξιωμένες καλλιτεχνικά προσωπικότητες - κυρίως του θεατρικού χώρου - αλλά με εμπειρία και στα διοικητικά και οικονομικά θέματα, θα καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για την αναγέννηση του Θεάτρου και την ένταξή του στο πολιτιστικό στερέωμα του τόπου. Οι ιδέες αυτές θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση προσιτή σε όλους και θα αποτελέσουν τη βάση για να διαμορφωθούν από την πειραϊκή κοινωνία εφαρμόσιμες προτάσεις για τη βιώσιμη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, οι οποίες θα προωθηθούν στο Δήμο Πειραιά και στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.
 
Έτσι  συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια για ένα  σύγχρονο, εξωστρεφές  Δημοτικό Θέατρο που θα αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Το μεγαλύτερο και  λαμπρότερο θέατρο της Ελλάδας, χτισμένο στο πρώτο λιμάνι της χώρας απ’ όπου διακινείται  ο νησιωτικός πληθυσμός αλλά και πλήθος τουριστών, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου και των νησιών και να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια. Μπορεί ακόμα να διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα ιστορικά θέατρα των Βαλκανίων, των άλλων λιμανιών της Μεσογείου και της Ευρώπης και να καταστεί ένας καλλιτεχνικός φάρος με διεθνή ακτινοβολία.
 
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μπορεί και πρέπει να γίνει ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, αισιόδοξο εφαλτήριο καλλιτεχνικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάτασης και πόλος για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.

Αποδέχτηκαν την πρόσκλησή και θα μιλήσουν, θα παρέμβουν ή θα στείλουν μήνυμα για να διαβαστεί στην ημερίδα οι:

Βίκτωρ Αρδίττης, τ. Διευθυντής ΚΘΒΕ, Υπεύθυνος  Δραματικής  Σχολής  Εθνικού Θεάτρου
Νίκος Αρμάος, τ. Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Πάτρας
Τάκης Βουτέρης, Θέατρο Εξαρχείων
Νίκος Δαφνής, Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα
Κοραής Δαμάτης, Θέατρο Aγγέλων Βήμα
Νίκος Διαμαντής, Θέατρο Σημείο
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Θέατρο Νέου Κόσμου
Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Σύμβουλος Εθνικού Θεάτρου
Ξένια Καλδάρα, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στάθης Λιβαθηνός, τ. Υπεύθυνος  Πειραματικής Σκηνής  Εθνικού Θεάτρου
Γιώργος Λούκος, Πρόεδρος Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου  
Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Θεατρικός παραγωγός
Βίκυ Μαραγκοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Γιάννης Μαργαρίτης, Θέατρο της Άνοιξης
Γιολάντα Μαρκοπούλου, Θέατρο Συνεργείο
Θέμης Μουμουλίδης, τ. Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Άντζελα Μπρούσκου, Θέατρο Δωματίου
Βασίλης Παπαβασιλείου, τ. Διευθυντής ΚΘΒΕ
Θανάσης Παπαγεωργίου, Θέατρο Στοά
Νίκος Πετρόπουλος, Σκηνογράφος, Αρχιτέκτων θεάτρων, σύμβουλος ανακαίνισης Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Πάνος Σκουρολιάκος, τ. Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Διευθυντής Δραματικής Σχολής Πειραϊκού Συνδέσμου.
ΝέστωρΤαίηλορ, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Τάκης Τζαμαργιάς, Θέατρο Δυτικά της Πόλης
Θωμάς Χαρέλας, Θεατρικός παραγωγός
Γιάννης Χουβαρδάς, Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: