Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Λαός και νεολαία στον σύγχρονο Καιάδα της ανεργίας


πηγή: left.gr


Η μεγαλύτερη πληγή των μνημονίων και της συνεπαγόμενης οικονομικής ύφεσης, η ανεργία, συνεχίζει να αιμορραγεί όλο και περισσότερο.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία τον Απρίλιο, καθώς, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της έφθασε το 22,5%, από 22% το Μάρτιο και 16,6% τον Απρίλιο του 2011.



Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.813.601 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.658, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.360.717 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 332.535 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 8,0%) και κατά 12.827 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (μείωση 0,3%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 307.775 άτομα σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο (αύξηση 38,4%) και κατά 27.493 σε σχέση με το Μάρτιο που πέρασε (αύξηση 2,5%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 15.877 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 0,5%) και μειώθηκαν κατά 2.373 άτομα σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο (μείωση 0,1%).


Τα στοιχεία του ΟΑΣΑ εξίσου απογοητευτικά


Η ανεργία στις αναπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος του 2013, με τους νέους και τους ανειδίκευτους να υφίστανται τις βαρύτερες επιπτώσεις, όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις προοπτικές της απασχόλησης το 2012.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας το 2011 ήταν 17,9% έναντι 8,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων ανήλθε πέρυσι στο 44,4% έναντι 16,2% στον ΟΟΣΑ και το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων στο 49,6% έναντι 33,6%.
Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία ήταν 55,6% στην Ελλάδα έναντι 64,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 55-64 ετών ήταν 39,4% έναντι 54,4%. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αντιστοιχούσαν στο 9% στην Ελλάδα έναντι 16,5% στον ΟΟΣΑ.

Τραγικά τα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη

Τα 22 εκατομμύρια θα φτάνουν οι άνεργοι στην Ευρώπη το 2016, αν δεν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα εξαλείψει άλλες 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τετραετία.

Στη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά, κάτι που σημαίνει ότι το επίπεδο της ανεργίας φτάνει το 11%. Η ΔΟΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ανεργία των νέων, που υπολογίζεται κατά μέσον όρο 22% στην Ευρωζώνη, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Χουάν Σομαβία, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν χωρίς εξαιρέσεις αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής. "Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όλες και εννοώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πληγούν, τόσο αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και αυτές που πηγαίνουν καλύτερα" τόνισε.

Κάλεσμα στους νέους άνεργους Ισπανούς κάνει η Γερμανία

Την προσέλκυση νέων Ισπανών στη γερμανική αγορά εργασίας επιδιώκει η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν. Σύμφωνα με την Deutsche Welle η γερμανίδα υπουργός συναντήθηκε με τον ισπανό ομόλογό της προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας. Το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της Γερμανο-ισπανικής Διάσκεψης για την Εκπαίδευση στη Στουτγάρδη στην οποία δίνουν το παρών η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτα Σαβάν και ο Ισπανός ομόλογός της Χοσέ Ιγκνάθιο Βερτ Ορτέγκα. Στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ευρώπη έχει φθάσει το 25%. Στην Ισπανία, μάλιστα, το 50% των νέων είναι άνεργοι. Έτσι όπως και στην Ελλάδα οι νέοι Ισπανοί εγκαταλείπουν την χώρα τους προκειμένου να βρουν εργασία. 

ΣΥΡΙΖΑ: "Οι μνημονιακές πολιτικές στέλνουν το λαό και τη νεολαία στον Kαιάδα της ανεργίας"

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, για τα ποσοστά ανεργίας τον Απρίλιο του 2012 επεσήμανε ότι "οι κατεδαφιστικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., της τρόικας και του ΣΕΒ οδηγούν τα ποσοστά ανεργίας σε πρωτοφανή ιστορικά ρεκόρ και τους νέους να είναι πάνω από ένας στους 2 άνεργος. Έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σ’ ένα απέραντο κοινωνικό ερειπιώνα".

Ο Δημήτρης Στρατούλης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις "βάρβαρες και ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές", τονίζοντας ότι αυτές "συνεχίζονται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και μετά τις εκλογές και θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και αποσύνθεση την οικονομία για τα επόμενα χρόνια, το λαό και τη νεολαία στον σύγχρονο Καιάδα της ανεργίας και τη χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κοινωνική ερήμωση και σε ανθρωπιστική καταστροφή, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους νέους και νέες να ξενιτευτούν".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές και θα διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική αναπτυξιακής ανασυγκρότησης που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: