Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ολόκληρη η συνέντευξή του Δήμαρχου Ύδρας Α. Κοτρώνη στην εφημερίδα "Raporto"


Ερώτηση 1η: κ. Κοτρώνη, ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ύδρας;
          Ως Νέα Δημοτική Αρχή, που από 1 Ιανουαρίου 2011 αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, παραλάβαμε δυστυχώς έναν υπερχρεωμένο Δήμο. Το ύψος του χρέους2.437.980,38 ευρώ, είναι απίστευτα υπέρογκο για το μέγεθος του Δήμου μας.
Σε αυτό το υπέρογκο ποσό πρέπει να προστεθεί και το χρέος 1.254.571,97 ευρώ που κληρονομήσαμε από την Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Υδρας. Η επιχείρηση είναι σε στάδιο εκκαθάρισης και το ποσό χρέους που σας αναφέρω, προέρχεται από τα επίσημα στοιχεία των εκκαθαριστών.
Συνολικό χρέος 3.692.552,27 ευρώ.
Η υπερσυσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν μας άφηναν κανένα άλλο περιθώριο, παρά μόνο το « ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ».
Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε πολιτική λιτότητας, την μόνη ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική σε τέτοιες περιπτώσεις, δίνοντας προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες του Δήμου μας και των Πολιτών.
Στόχος μας η εξυγίανση.
Πρόσφατα, προκειμένου να μπορέσουμε να εξοφλήσουμε κατά προτεραιότητα και με ιεραρχημένο τρόπο το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων και να μην αφήσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις απλήρωτες, με αποτέλεσμα είτε την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, είτε την πρόκληση προβλημάτων με τους αναδόχους των τρεχουσών υποχρεώσεων, που σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν κινδύνους για την Δημόσια υγεία ή την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, ζητήσαμεχρηματοδότηση όλων αυτών των χρεών, μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.
Για αυτόν τον λόγο, υποβληθήκαμε σε έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πήραμε συγχαρητήρια για την δουλειά και το νοικοκύρεμα που κάνουμε στον οικονομικό τομέα του Δήμου μας. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα αναφορικά με αυτή την βοήθεια από τα Υπουργεία. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσεαφάνταστα τον Δήμο μας, ως προς τα χρέη του.
Η δουλειά που αναλάβαμε, είναι δύσκολη και απαιτητική, όμως με γνώμονα την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε όλους τους τομείς, τον σεβασμό στο Δημόσιο χρήμαστους Υδραίους Πολίτες και στους εργαζόμενους στον Δήμο μας, προχωράμε αισιόδοξα, χτίζοντας έναν υγιή Δήμο που θα υπηρετεί κάθε Υδραίο.   
         Ερώτηση 2η: Τι έργα δρομολογούνται στο νησί και ποια από αυτά έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ;
       Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, οι Συνεργάτες μου και εγώ, ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για την δρομολόγηση έργων, στο επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο στην τύχη του νησί μας.
Δυστυχώς δεν παραλάβαμε καμία ώριμη μελέτη για κάποιο έργο, ώστε να το εντάξουμε ευκολότερα και γρηγορότερα στο ΕΣΠΑ.
Έτσι με μεγάλες δικές μας προσπάθειες και με την συμπαράσταση του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε για την αγάπη τους στο νησί μας, δρομολογήσαμε έργα μεγάλης πνοής και σπουδαίας αναγκαιότητας για την Ύδρα.
Τα έργα αυτά που σε λίγο θα πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης, θα μας κάνουν όλους υπερήφανους, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
          Αυτά είναι :
Κατασκευή καλντεριμιών σε ρέματα στα «Καλά Πηγάδια»και «Καμίνια».
Το έργο έχει χρηματοδότηση 2.100.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα χρήματα υπάρχουν και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο αυτόαναμένεται να δημοπρατηθεί. 
Δημοτικό Γήπεδο Ύδρας.
Ένα έργο που τα νιάτα της Ύδρας το περιμένουν χρόνια τώρα. Είναι αδιανόητο το σπουδαίο νησί μας, να μην έχει στις μέρες μας ένα σύγχρονο γήπεδο.
Το έργο έχει χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Η μελέτη του γηπέδου έγινε από τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου και προσφέρθηκε στον Δήμο μας αφιλοκερδώς, θερμά τον ευχαριστούμε για την μεγάλη του προσφορά.
Τώρα συντάσσονται τα Τεύχη του διαγωνισμού. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει το φθινόπωρο και οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως.
Ναύδετο ( Σημαδούρα ) για μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Το έργο έχει χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια. Τώρα συντάσσονται τα τεύχη του διαγωνισμού και η δημοπράτηση αυτού του τόσο αναγκαίου έργου για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, ασφαλής προσέγγιση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο νησί μας, θα γίνει το φθινόπωρο.
Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός. 
Έργο σημαντικό και μεγάλης ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Τρέξαμε, δεν είχαμε δυστυχώς ώριμη μελέτη στον Δήμο μας, για το έργο αυτό, όμωςκαταφέραμε και συνάψαμε Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, όπου μετά από πρότασή της το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 11.800.000 ευρώ. Το σπουδαίο αυτό έργο, αφορά την κατασκευή του βιολογικού Καθαρισμού, όσο και την ολοκλήρωση των υπολειπομένων δικτύων αποχέτευσης.
Ύδρευση και Διαχείριση Σκουπιδιών.
Αυτά τα δύο σπουδαία έργα είναι σε τελική φάση εξεύρεσης οριστικής λύσης. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος με την ΕΥΔΑΠ για το θέμα της ύδρευσης. Οι απαιτήσεις της Εταιρίας κρίθηκαν ασύμφορες για τον Δήμο μας απο το Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα δεν προχώρησε.
Αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τα δύο αυτά σπουδαία έργα. Σε λίγο και όταν έχω στα χέρια μου τις λύσεις αυτές, θα σας ενημερώσω σχετικά.
Πάντως στόχος μας είναι, μέσα στην πρώτη θητεία μας στον Δήμο, τα τρία αυτά βασικά έργα υποδομής, Βιολογικός, Ύδρευση και Διαχείριση Σκουπιδιών, να  έχουν λυθεί.
Επισκευή – Συντήρηση Νηπιαγωγείου.
Έχει χρηματοδότηση 40.000 ευρώ από την Περιφέρεια, τώρα συντάσσονται τα τεύχη του διαγωνισμού και η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίστρωση και διαμόρφωση δρόμου Καμίνι – Βλυχός.
Υπάρχει οριστική μελέτη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για αδειοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ένα έργο που θα δώσει στους Υδραίους, αλλά και στους Φίλους της Ύδρας, την δυνατότητα ενός υπέροχου περιπάτου με φωτισμό και στάσεις ξεκούρασης. Θα συνδέσει ασφαλώς το Καμίνι με τον Βλυχό. Την μελέτη και τις συζητήσεις για τελική αδειοδότηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου. Τον ευχαριστούμε θερμά. 





Εργασίες Συντήρησης – Βελτίωσης στο λιμανάκι του Καμινιού.
Υπάρχει οριστική μελέτη και όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις . Αναμένουμε να «ανοίξει» μέτρο χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ώστε να το εντάξουμε σε αυτό.
Ελικοδρόμιο στην περιοχή Ι.Μ. Αγίου Νικολάου.
Έργο ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Συντάσσονται από τον Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής οι μελέτες του έργου και έχουμε λάβει την δέσμευση  από τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
Στο έργο αυτό περιέχεται φυσικά και η συντήρηση του υπάρχοντος δρόμου, καθώς και η επέκτασή του μέχρι την θέση του ελικοδρομίου.
Δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού.
Πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό στο πρώην Σαχτούρειο Γυμνάσιο”. Συντάσσονται από τον Δήμο μας οι μελέτες του έργου, ώστε να ενταχθεί για χρηματοδότηση και αυτό το σημαντικό έργο στο ΕΣΠΑ , όταν ανοίξει το σχετικό μέτρο.
Επέκταση προβλήτα στο Μετόχι, για ασφαλή προσέγγιση σκαφών με όλους τους καιρούς.
Άλλο ένα έργο μεγάλης σημασίας για το νησί μας, αφού με την πραγματοποίησή του, θα λυθεί το φλέγον θέμα της απόλυτης και ασφαλούς επικοινωνίας της Ύδρας με ολόκληρη την Ελλάδα.
         Το έργο αυτό είναι στην τελική του φάση, αφού όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις έχουν ληφθεί και αναμένεται μόνο η σύμφωνη γνώμη του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου  Ερμιονίδος.
Μεταστέγαση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου στο Κτήριο του ΟΤΕ.
Ο Δήμος μας ενοικίασε 350 μ2  στο κτήριο του ΟΤΕ, ώστε να συγκεντρώσει εκεί όλες τις Υπηρεσίες του. Έτσι κάθε Υδραίος Πολίτης για κάθε αίτημά του, θα εξυπηρετείται γρήγορα και εύκολα, αφού όλες οι Υπηρεσίες θα είναι συγκεντρωμένες.
Τώρα ο Δήμος μας πληρώνει ενοίκια σε διάφορα κτήρια για την στέγαση αυτών των Υπηρεσιών. 
Επί πλέον στον πρώτο όροφο του κτηρίου θα υπάρχει ένας υπέροχος χώρος, για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων εκδηλώσεων.
Τώρα το κτήριο επισκευάζεται και τέλος Ιουλίου θα μας παραδοθεί.
Παράλληλα και με δικές μας δυνάμεις, γίνονται έργα ορατά στην καθημερινότητα, όπως άψογη καθαριότητα, συντήρηση δρόμων και καλντεριμιών, επισκευές σχολείων, φωτισμού κλπ.
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον Πολιτισμό και προσπαθούμε γενικότερα να αλλάξουμε το πρόσωπο του νησιού μας και να του δώσουμε την πρέπουσα θέση. 
Όπως αντιλαμβάνεστε ο Δήμος μας και παρά τις δύσκολες συγκυρίες, θα κάνει έργο και μάλιστα μεγάλο.
          Ερώτηση 3ηΗ τουριστική περίοδος είναι σε εξέλιξη. Θεωρείτε ότι ο κόσμος θα επιλέξει την Ύδρα για τις διακοπές του;
          Το μοναδικό νησί μας έχει και απολύτως δικαιολογημένα, εραστές ισόβιους, που δεν θα το άλλαζαν ποτέ με κανέναν άλλον προορισμό.
Ο ευλογημένος Τόπος που λέγεται Ύδρα, έχει όλα τα προσόντα, ώστε να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Είναι ο Τόπος που «στερείται» την παρουσία παντός είδους τροχοφόρου. Όλοι εμείς οι Υδραίοι κατανοώντας από πολύ νωρίς την μοναδικότητα του νησιού μας, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε με  μεγάλες θυσίες και με μεγάλο προσωπικό οικονομικό κόστος, να διατηρήσουμε αυτό το σπουδαίο αρχιτεκτονικό θαύμα που κληρονομήσαμε από τους Προγόνους μας.
          Δικό μας επίτευγμα είναι αυτό το θαύμα και κανενός άλλου. Εμείς οι Υδραίοι είμαστε οι συνεχιστές των μεγάλων Προγόνων μας, εμείς κρατάμε τούτον τον επίγειο παράδεισο, όπως όλοι τον ξέρουμε και για αυτό είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι.
Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι και φέτος, όπως και τόσα χρόνια πριν,  ο κόσμος θα επιλέξει την Ύδρα για τις διακοπές του, αφού όλοι αναγνωρίζουν τα σπουδαία προσόντα της, αλλά και την μικρή της απόσταση από την πρωτεύουσα.
         Ερώτηση 4η: Ποια η θέση σας για τα μειωμένα δρομολόγια προς την Ύδρα;
         H αποχώρηση του Flying Cat 2 από την γραμμή του Αργοσαρωνικού, έφερε μεγάλη αναστάτωση στις μικρές κοινωνίες των σπουδαίων νησιών μας. Πόρου, Ύδρας και Σπετσών.
Στην δύσκολη συγκυρία της Χώρας μας, ο Τουρισμός έχει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία της. Είναι αδιανόητο εν μέσω τουριστικής περιόδου, να μειώνονται τόσο αισθητά τα δρομολόγια στην γραμμή του Αργοσαρωνικού.
Η έλλειψη συμβατικού πλοίου, ιδιαίτερα από την Ύδρα και τις Σπέτσες, εδώ και πολλά χρόνια είναι αισθητή και μεγάλη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Για τους λόγους αυτούς και τονίζοντας την αναγκαιότητα της δρομολόγησης πάραυτα ενός ισάξιας χωρητικότητας πλοίου με το Flying Cat 2, ο Δήμος μας, αλλά και από κοινού οι Δήμαρχοι Πόρου, Ύδρας και Σπετσών στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων, τουςΒουλευτές της Α΄ Περιφέρειας Πειραιά, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και την Εταιρία, ζητώντας την άμεση δρομολόγηση πλοίου ίδιας χωρητικότητας με το πλοίο που δυστυχώς απεσύρθη.  Συγχρόνως ζητάμε και την δρομολόγηση συμβατικού πλοίου. 
          Δυστυχώς για το νησί μας, μαζί με την απομάκρυνση του Flying Cat 2 κόπηκε και το μειωμένο εισιτήριο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, το οποίο ευγενικά είχε παραχωρήσει η Εταιρία για κάθε Τρίτη και Πέμπτη για συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να δουν τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν και να τα λύσουν σύντομα.
          Ερώτηση 5η: Αν και είναι σχετικά νωρίς, θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Αγαπητέ κ. Κουφάκο, άλλοι είναι οι στόχοι μας, άλλες είναι οι προτεραιότητές μας στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Που καιρός για τέτοιες σκέψεις!
Οι Συνεργάτες μου και εγώ, δεν είμαστε πολιτικοί και δεν θέλουμε να είμαστε. Είμαστε μια ομάδα που έχει όραμα. Μια ομάδα που αποφάσισε να βοηθήσει αυτόν τον Τόπο, την δική μας Ύδρα, να βγει μπροστά. Να βγει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Σε πείσμα των χαλεπών καιρών και κάποιων που θέλουν τούτο το υπέροχο και μοναδικό νησί δέσμιο προσωπικών συμφερόντων.
Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι, για το έργο που έχουμε επιτελέσει  στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε την ευθύνη του Δήμου μας. Πολύ σύντομα τα αποτελέσματά αυτών των προσπαθειών μας θα είναι ορατά.
Όπως και εσείς ο ίδιος πολύ σωστά επισημαίνετε,  είναι πάρα πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις. Άλλα πιο σημαντικά θέματα μας απασχολούν. Όταν έλθει όμωςη σωστή στιγμή σας υπόσχομαι, αφού εσείς με ρωτάτε κάτι τέτοιο πρώτος, την απόφασή μου να την μάθετε πρώτος.
Προς το παρόν δουλεύουμε σκληρά για το καλό της Ύδρας και παρά τις δυσκολίες, υποσχόμαστε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτό έχουμε υποσχεθεί στον Υδραϊκό Λαό και σίγουρα δεν θα τον απογοητεύσουμε.
Ερώτηση 6η: Πολύς λόγος έγινε για τις υδατοκαλλιέργειες στο Τρίκερι. Ποια η άποψή σας;
         Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εξετάστηκε αίτημα της ενδιαφερόμενης Εταιρίας για επέκταση της ιχθυοκαλλιέργειας στο Τρίκερι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα και με την απόφαση αυτή συντάσσομαι και εγώ.



Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με μεγάλη φειδώ και με μεγάλη προσοχή. Προσοχή στο περιβάλλον, αρκετές βλάβες έχει υποστεί.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και είμαι πάντα στην διάθεσή σας για θέματα που αφορούν το νησί μας.

                                                              Άγγελος Λ. Κοτρώνης
                                                                  Δήμαρχος Ύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: