Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η λίστα με τα 40 νησιά που παραχωρούνται σε ιδιώτες για 50 χρόνια


πηγή: TVXS
Έτοιμη είναι η λίστα με τα 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, τα οποία η κυβέρνηση θα παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης (έως 50 ή 99 χρόνια) σε ιδιώτες για τουριστική ανάπτυξη με στόχο να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία. Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), Ανδρέα Ταπραντζή, τα νησιά-φιλέτα επιλέχθηκαν έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην ενδοχώρα και να έχουν πρόσβαση σε υποδομές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες Έθνος και Ελεύθερος Τύπος, η λίστα με τα προς ενοικίαση νησιά είναι η εξής:

Στη Βουλιαγμένη, το νησάκι Φλέβες, με έκταση 1400 στρέμματα.

Στην Εύβοια, τα νησάκια Νέων Στύρων, έκτασης 2.763 στρεμμάτων .

Τρία νησάκια στα Σύβοτα: Το Μαύρος Όρος με 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος με 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα

Στη Σητεία δύο νησιά απέναντι από την Ελούντα: η Ελάσα με 1.700 στρέμματα και το νησί Γράντες Ήρα με έκταση 3000 στρέμματα.

Στην Αλόννησο τέσσερις νησίδες: Η βραχονησίδα Μανώλας 96 στρεμμάτων, το Μίκρο 83 στρεμμάτων, το Στρογγυλό 15 στρεμμάτων και το Σκαντήλι. Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων υπάρχουν ακόμα δεκάδες βραχονησίδες προς αξιοποίηση.

Στα Κύθηρα μια νησίδα το Αβγό έκτασης 40 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Έχει σπήλαιο και εύκολη πρόσβαση.

Στη Ζάκυνθο, οι νήσοι Στροφάδες.

Στην Καβάλα, η Θαλασσοπούλα.

Στη Μεσσηνία, το νησί Πρώτη με έκταση 3.100 στρέμματα.

Στη Σκιάθο, το νησί Τσουγκριά με έκταση 1.100 στρέμματα. Βρίσκεται μόλις δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.

Στην Άνδρο, δύο πολύ μικρά νησάκια: το Λαγονήσι με έκταση 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί με 20 στρέμματα. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακόμα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, και τα οκτώ Γαυρονήσια κοντά στο Γαύριο.

Στη Μήλο, η νησίδα Άγιος Γεώργιος με έκταση 120 στρέμματα. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.

Στη Σύρο, τρία νησάκια: η νησίδα Σχοινονήσι 42 στρεμμάτων, το Ασπρονήσι 110 στρεμμάτων και το Ψαθονήσι μόλις 6 στρεμμάτων. Και τα τρία βρίσκονται κοντά στην παραλία Αγκαθοπές.

Στην Λευκάδα, δύο νησάκια: Ο Άγιος Νικόλαος 15 στρεμμάτων και το νησάκι Αλεξάνδρου 12 στρεμμάτων.

Στην Τήνο, δύο ακόμα νησίδες: Το Δρακονήσι 20 στρεμμάτων και η νησίδα Απόκοφτος 14 στρεμμάτων.

Στον Πόρο, το νησί Πλατεία 25 στρεμμάτων.

Στην Άρτα το Πέρα Νησί 270 στρεμμάτων.

Τέλος, στις Σπέτσες το νησί Φαλκονέρα με έκταση 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Μαλέας.

Πλέον η κυβέρνηση ξεκινά τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει τη γρήγορη παραχώρηση των 40 νησιών που βγάζει στο σφυρί, για τουριστική ανάπτυξη με leasing, καθώς πρέπει να απλοποιηθεί η έκδοση αδειών και να λυθούν νομικά ζητήματα (καταπατήσεις, οριοθετήσεις ζωνών ανάπτυξης κοκ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: