Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Γενική απεργία την Τετάρτη


πηγή: ΑΥΓΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ :Ανδρέας Πετρόπουλος
Χαρακτηριστικά αναμέτρησης της κυβέρνησης με τη διαρκώς δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία παίρνουν τα νέα, βάρβαρα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. Μοιραία τα ίδια χαρακτηριστικά προσλαμβάνει και ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και θα έχει έναν σημαντικό σταθμό την προσεχή Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η 24ωρη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει κάτω από ασφυκτικές πιέσεις οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Οι κλαδικές απεργίες στις συγκοινωνίες, στους ΟΤΑ, στις εφορίες, ακόμα και οι διαδηλώσεις των σωμάτων ασφαλείας που προηγήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο, μαρτυρούν ότι η κοινωνία είναι σε κατάσταση ασφυξίας, επομένως η απεργία της Τετάρτης δεν θα είναι ο τερματικός σταθμός στις κινητοποιήσεις, αλλά η διάρκεια και η εξέλιξη που θα έχουν είναι επί του παρόντος απρόβλεπτες και θα καθοριστούν με την ανακοίνωση των μέτρων.

Οι ακόμα πιο εξοντωτικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, προκειμένου το άθροισμά τους να φτάσει περίπου το 80% του κόστους των τελικών μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ (με άλλα λόγια τα 8,5 δισ. να περικοπούν από μισθούς και συντάξεις, έναντι 5,5 δισ. του αρχικού σχεδιασμού), που ζητεί επιτακτικά η τρόικα από την τρικομματική συγκυβέρνηση και η κοινή πεποίθηση της πλήρους υποταγής και αποδοχής τους, παρά τους θεατρινισμούς ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., πριμοδοτούν γενικευμένες αντιδράσεις στην κοινωνία και τα συνδικάτα, αναγκάζοντας τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να συζητούν ήδη διεύρυνση του προγραμματισμού των κινητοποιήσεών τους.

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση πιθανότατα θα συνοδευτεί με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Ακόμα εξετάζεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων να μην συμπεριλαμβάνει μόνο συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, αλλά ίσως και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε συντονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η αρχική ιδέα που διατυπώθηκε από συνδικαλιστές της Αριστεράς στη συνομοσπονδία, βρίσκει ανταπόκριση στην ΑΔΕΔΥ, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια νέων δραματικών οριζόντιων περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (πέρα από την πλήρη κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από 13ο και 14ο μισθό), προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ στα μέτρα, με την τρόικα να ζητεί περίπου υστερικά, "μέτρα άμεσης απόδοσης", δηλαδή μειώσεις σε μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: