Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ !


ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ!
ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΕΜΟΥ" Η ΝΕΟΛΑΙΑ (55%) ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (28%)!

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ εκτοξεύτηκε η ανεργία τον Ιούνιο, ως συνέπεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία 2 χρόνια στη χώρα μας. Η επίσημη ανεργία έφτασε τα "πολεμικά" επίπεδα του 24,4% τον Ιούνιο, έναντι 23,5% το Μάιο και 17,2% τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.216.410 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασε τα 3.372.097 άτομα. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.766.415 άτομα.

Ειδικότερα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 358.334 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 41,8% !!!) και κατά 50.666 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (αύξηση 4,3%), ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 358.340 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (μείωση 8,7%) και κατά 34.337 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (μείωση 0,9%).


Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 20.194 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 0,6%) και κατά 5.251 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (αύξηση 0,16%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, στους οποίους αυξήθηκε σε 55% από 44,4% που ήταν τον Ιούνιο του 2011. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών, στους οποίους το ποσοστό ανεργία αυξήθηκε σε 32,1% από 24%.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 28,1% από 21% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στους άντρες αυξήθηκε σε 21,7% από 14,5%.

Οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, που βυθίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην εξαθλίωση, πρέπει να ανατραπούν, και να αντικατασταθούν από ένα προοδευτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας! Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση των οικογενειών που μαστίζονται από την ανεργία.



 Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις των γραφείων τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και του ΚΚΕ με αφορμή την συνεχή αύξηση της ανεργίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει ως εξής:

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ - «ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟΝ KΑΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου Υπουργείου Εργασίας, για τα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο του 2012 :
"Οι κατεδαφιστικές μνημονιακές πολιτικές οδηγούν τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας σε πρωτοφανή ιστορικά ρεκόρ και τους νέους να είναι πάνω από ένας στους 2 άνεργος, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους να ξενιτευτούν προς αναζήτηση εργασίας. Έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σ' ένα απέραντο εργασιακό και κοινωνικό ερειπιώνα.
Το νέο πακέτο σφαγιαστικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές, που προωθούν η τρόικα και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οδηγεί την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αποσύνθεση και κατάρρευση, το λαό και τη νεολαία στον σύγχρονο Καιάδα της ανεργίας, που αναμένεται σύντομα να σπάσει το φράγμα του 30%, και τη χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι δεν θα μείνουν με το χέρια σταυρωμένα αλλά με ένα νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αφετηρία τη ΔΕΘ, και με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό τους θα ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές και θα διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική αναπτυξιακής ανασυγκρότησης που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας."
06/09/2012 TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολόκληρη η ανακοίνωση-σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 6/9/2012

"Η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας που ανακουφίζουν σήμερα τους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως πρότεινε το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή, είναι άμεσο και επείγον ζήτημα. Το πρόβλημα όμως της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Κανένα από τα κόμματα που θεωρούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ ως μονόδρομο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, γι' αυτό το μόνο φάρμακο που χρησιμοποιούν είναι να την μοιράζουν σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα.

Η σταθερή εργασία για όλους, με σύγχρονα δικαιώματα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, με κεντρικά σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και εργατικό - λαϊκό έλεγχο."

πηγή: ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: