Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2012

πηγή: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2012, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013. Ενδεικτικά τα κύρια σημεία που προκύπτουν από τον Απολογισμό του 2012 είναι:

101 Έργα κοινωνικής μέριμνας και υποδομών ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2012 με συνολικό κόστος περίπου 100 εκατομμύρια Ευρώ
121 έργα έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται με συνολικό κόστος 428 εκατομμύρια Ευρώ
109 έργα που θα δημοπρατηθούν και θα υλοποιηθούν άμεσα με συνολικό κόστος 437 εκατομμύρια Ευρώ
    Αύξηση του ρυθμού απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής στο 42% από 17% που ήταν, όταν παρέλαβε την αρμοδιότητα η Περιφέρεια Αττικής (την 01.07.2011). Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα (Φεβρουάριος 2013) έχουν ενταχθεί 124 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 545 εκατομμυρίων Ευρώ, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 109 έργα ποσού 260 εκατομμυρίων Ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 223,5 εκατομμυρίων Ευρώ (=11,8 εκατομμύρια Ευρώ το μήνα)
    Ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του Διαγωνισμού για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, μέσω ΣΔΙΤ. Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εργοστασίων ανέρχεται στο 1 δις €, από αυτά τα 200 εκ. €. καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από τον ιδιωτικό τομέα
    Σημαντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης με γνώμονα την ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού, ειδικά με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας. Ενδεικτικές δράσεις: δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ανασφάλιστους πολίτες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο απασχολήθηκαν περίπου 3.000 άνεργοι, οικονομική ενίσχυση 10 Κέντρων Πρόληψης για τα Ναρκωτικά, καταβολή των αποζημιώσεων (13 εκατομμύρια Ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων της Ρικομέξ, δίμηνη παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών (η Περιφέρεια κατέβαλε από ιδίους πόρους 3 εκατομμύρια Ευρώ)

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην εισήγησή του, τόνισε: «Όλα αυτά τα χρόνια μιλάμε με αριθμούς και συγκεκριμένα στοιχεία. Και ο Απολογισμός των δράσεών μας για το 2012 δείχνει την αλήθεια: ότι έγινε πραγματικό και ουσιαστικό έργο στην Αττική. Σίγουρα έγιναν λάθη ή υπήρξαν παραλείψεις, αλλά μόνον αυτός που δεν εργάζεται δεν κάνει λάθη.

»Εμείς, όμως, εργαζόμαστε σκληρά προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Και μάλιστα εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες με περικοπές που δεν υπήρξαν ποτέ ξανά στο παρελθόν στους θεσμοθετημένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που φτάνουν το 60% για τα λειτουργικά μας και 90% για τις επενδύσεις.

»Παράλληλα, το μέτρο της διαθεσιμότητας οδήγησε στη δραματική μείωση του προσωπικού μας, φτάνοντας πλέον μόλις τους 2.400 υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν 5 εκατομμύρια πολίτες σε ένα φάσμα περίπου 500 διαφορετικών αρμοδιοτήτων. Επίσης, η Κεντρική Διοίκηση συνεχίζει να μας μεταβιβάζει αρμοδιότητες, χωρίς όμως να μας δίνει και τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.

»Παρ’ όλα αυτά, και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Απολογισμός μας είναι πλήρης και ειλικρινής, σηματοδοτεί το παρόν και τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα με πρόγραμμα, μέθοδο και διαφάνεια, αλλά παράλληλα προδιαγράφει και το μέλλον, αφού θέσαμε στέρεες βάσεις που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε το έργο μας αυτό. Ένα έργο που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής και στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών.

Εκείνο, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δίνουμε κάθε μέρα το 100% των δυνατοτήτων και των προσπαθειών μας για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κ. Μαρία Παπασπύρου, η οποία παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση της Υπηρεσίας. Η κα Παπασπύρου, τόνισε ότι στόχος του θεσμού του Συμπαραστάτη είναι η ταχεία επίλυση των διαφορών μεταξύ του διοικούμενου και της Διοίκησης, ούτως ώστε να μην αναγκάζεται ο πολίτης να προσφύγει σε άλλους θεσμούς ή στις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και στην πρόληψη της κακοδιοίκησης. Επίσης, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, αφού για την κατάργηση των οργανικών θέσεων στους ΟΤΑ δεν ελήφθη υπ’ όψιν η συνταγματική επιταγή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, δεν ζητήθηκε η γνώμη των ΟΤΑ και δεν εξετάστηκαν οι επιπτώσεις που θα υπήρχαν στη συνέχιση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Ο Επικεφαλής της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική», κ. Βασίλης Κικίλιας, αναγνώρισε ότι ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έχουν γίνει μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες και τόνισε ότι το έργο είναι σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Δυο χρόνια τώρα ασκούμε σοβαρή αντιπολίτευση με σύμπνοια, χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο Απολογισμός όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Βάλτε μπροστά τις μηχανές, αξιοποιήστε κι άλλο κόσμο από τις υπηρεσίες, ας δείξουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι μια διαφορετική κρατική δομή».

Ο κ. Αθ. Πλεύρης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική Οδό», αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας από τις καταστροφές που είχαν υποστεί από τα επεισόδια τον περσυνό χειμώνα, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των κτηρίων του κέντρου της Αθήνας για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ν. Γαλανός από την παράταξη «Γιάννης Δημαράς – Άρμα Πολιτών», ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε δεκάδες έργα στα διάφορα προγράμματα που διαχειρίζεται, ικανοποιώντας έτσι τα αιτήματα των Δημάρχων, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και συνολική στρατηγική, ενώ σημείωσε ότι από τον Απολογισμό απουσιάζουν δράσεις για την ανεργία, την ανάπτυξη, τη δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Η κα Ελ. Ζαφειρίου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» τόνισε ότι ο Απολογισμός είναι προσανατολισμένος στην ιδιωτικοποίηση και υποταγμένος στα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο όργανο είναι ένας ακόμη θεσμός του αστικού κράτους που αποστερεί τους πολίτες από το φυσικό τους δικαστή.

Η εκπρόσωπος της «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο», κα Ερμ. Κυπριανίδου, τόνισε σχετικά με τον Απολογισμό ότι «δεν μιλάμε για αναπτυξιακό, αλλά για καταστροφικό πρόγραμμα», ενώ σημείωσε ότι ο ‘Καλλικράτης’ έχει καταγραφεί ως ένας αντιλαϊκός θεσμός.

Ο κ. Γιώργος Δημαράς από την «Αττική Οικολογική Απάντηση» επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής παράγει ποσοτικό έργο, αλλά όχι ποιοτικό, ενώ τόνισε ότι από τον Απολογισμό απουσιάζει η πολιτική οικολογία και ο στρατηγικός σχεδιασμός της βιωσιμότητας, αφού δεν υπάρχουν έργα προσανατολισμένα στην οικονομία της ενέργειας, έργα πρασίνου, αγροτικής γης και διασφάλισης των φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό.

Από την παράταξη «Αττική Γη» ο κ. Δ. Βαρελάς άσκησε κριτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι γίνεται επιλεκτική εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ενώ ζήτησε την υιοθέτηση περισσότερο δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κλείνοντας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής κάνει μικρό έργο σε σύγκριση με τις δυνατότητές της και τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Αγγ. Χάγιος από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία» τόνισε ότι ένας Απολογισμός δεν κρίνεται μόνον ή κυρίως σε σύγκριση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, κρίνεται κυρίως σε σχέση με τη συνολική κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ συμπλήρωσε ότι το πολιτικό πρόβλημα εστιάζεται στην παράδοση των δημοσίων αγαθών στους επιχειρηματικούς ομίλους και επέρριψε ευθύνες στις Περιφερειακές Αρχές υποστηρίζοντας ότι αυτές προσαρμόζονται και υποτάσσονται στα μεγάλα συμφέροντα. Τέλος, έθεσε και το θέμα της διαθεσιμότητας που οδηγεί στην υποβάθμιση του προσωπικού και των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη.

Ο κ. Χρ. Καπάταης, από την παράταξη «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής Ελεύθερη Αττική», επεσήμανε ότι από τα έργα που έχουν εκτελεσθεί από την Περιφέρεια απουσιάζει η αξιολόγηση, ενώ ορισμένα από αυτά βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και κατηγόρησε τη Διοίκηση ότι εναρμονίζεται με τις διαδικασίες fast track που εφαρμόζει η τρικομματική Κυβέρνηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημ. Κατσικάρης, τόνισε ότι για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών στα νησιά, ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια είναι μπροστά στις εξελίξεις δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και μάλιστα έχοντας απέναντί της το κεντρικό κράτος που δεν επιθυμεί μια δυνατή και αυτόνομη Αυτοδιοίκηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στ. Χρήστου, ζήτησε η Πολιτεία να σεβαστεί το ρόλο της Περιφέρειας ως βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας, ενώ πρότεινε να προσφύγει η Περιφέρεια στη Δικαιοσύνη κατά των περικοπών που έχει υποστεί.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικού Τομέα, κ. Χρ. Κισκήρα, υπεράσπισε το σημαντικό ρόλο των Αντιπεριφερειαρχών και τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια στην ανατολική Αττική αποτελούν μόνον την αρχή αλλά δεν επαρκούν, γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή απουσιάζουν παντελώς οι σοβαρές υποδομές.
Ο κ. Κ. Παπαντωνίου, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, τόνισε ότι έγιναν πολλά έργα, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Κ. Μανιάτης, επεσήμανε ότι υλοποιήθηκαν έργα σύγχρονων υποδομών και δρομολογήθηκαν διαδικασίες κάτω από τις συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες που επιτάσσει η οικονομική κρίση και που οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές στους πόρους της Περιφέρειας.
Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, κα Μαρία Καρακλιούμη κατέθεσε στο Σώμα τον Απολογισμό της Περιφερειακής της Ενότητας και τις αναλυτικές προτάσεις της για τη βελτίωση της Διοίκησης, ενώ αντίστοιχα και η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κα Στ. Δήμου κατέθεσε τον απολογισμό δράσεων της Αντιπεριφέρειάς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: (ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ)  Η Περιφέρεια Αττικής, οι δεσμεύσεις και η εξέλιξη των έργων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: