πηγή: ΕΠΟΧΗ
Ολοένα και περισσότεροι συνεταιρισμοί δημιουργούνται στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας. Καφενεία, βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί συνεταιρισμοί, εναλλακτικές καλλιέργειες είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων που στόχο έχουν να δώσουν λύση στην ανεργία, αλλά και να διαμορφώσουν συνειδήσεις όσον αφορά την αγορά εργασίας. Μιλήσαμε με μέλη διαφόρων συνεταιριστικών παραδειγμάτων και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πιο σημαντικό ακόμα και από την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς μισθού είναι το γεγονός ότι τα μέλη των συνεταιρισμών έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων χωρίς να περιορίζονται σε ένα παθητικό ρόλο.
Ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας, με τη μορφή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αναπτύσσεται διαρκώς. Περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι δραστηριοποιούνται παγκοσμίως σε συνεταιρισμούς και 160 εκατ. στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση «Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε περιόδους κρίσης» (Μάρτιος 2012), του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΙLO). Στην έκθεση αυτή αναφέρονται επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιριστικών επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, από τη δεκαετία του ’30 και τη Μεγάλη Ύφεση μέχρι και σήμερα. «Η Κοινωνική Οικονομία είναι κάτι διαφορετικό. Συνδυάζει τα οφέλη του δημόσιου χαρακτήρα με την επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα», εξηγεί ο Λουκάς Μπρέχας, πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΑΠΑ). «Το 2008 οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον κόσμο είχαν τζίρο 1 τρισ. δολάρια. Τώρα, το 2012, έφτασαν τα 2 τρισ.», καταλήγει.
Η νέα νομοθεσία στην υπηρεσία της αγοράς
Μέχρι το 2011, ο τομέας του συνεταιρισμού προβλεπόταν στην Ελλάδα από το νόμο περί αστικών συνεταιρισμών (1667/86) και το νόμο αγροτικών συνεταιρισμών (2810/2000 και έπειτα 4015/2011). Λόγω της οικονομικής κρίσης έγιναν προσπάθειες νομοθέτησης για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα νέο είδος συνεταιριστικής επιχείρησης. Όπως επισημαίνει στην «Εποχή» ο Γιάννης Νασιούλας, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, «ο νόμος 4019/2011 καταχρηστικά ονομάστηκε Νόμος για την Κοινωνική Οικονομία. Στο νομοσχέδιο της κοινωνικής οικονομίας μπερδεύτηκαν τα πράγματα. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι σαν Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, σαν Σωματείο. Έχει μπερδέψει την έννοια του συνεταιρισμού».
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εμπορική ιδιότητα. Τα μέλη της, σύμφωνα με το νόμο, συμμετέχουν με μία ψήφο και μπορεί να είναι είτε φυσικά πρόσωπα μόνο, είτε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Νόμος στην υπηρεσία της αγοράς
Η νομοθεσία για αυτές τις επιχειρήσεις έχει προξενήσει ενστάσεις και επικρίσεις. «Η αρχική στόχευση του νόμου εξυπηρετεί τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής οικονομίας», τονίζει ο Γιάννης Ευσταθόπουλος, οικονομολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο ίδιος διαβλέπει τον κίνδυνο μετακύλησης των δραστηριοτήτων του κράτους πρόνοιας στις Κοιν.Σ.Επ, αλλά και την ευκαιριακή μόνο αντιμετώπιση της ανεργίας. «Υπό τη συγκεκριμένη οπτική, η κοινωνική οικονομία εκλαμβάνεται ως υπολειμματικός τομέας της καπιταλιστικής οικονομίας, με πρωταρχική αποστολή τη διόρθωση «αποτυχιών» της αγοράς και του κράτους», όπως έχει αρθρογραφήσει για το ζήτημα στην «Εποχή» [10/9/2011].
«Τη ροπή του νόμου σε έναν προνοιακό χαρακτήρα περισσότερο, παρά συνεταιριστικό» επισημαίνει και ο Λ. Μπρέχας, υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες με τους παλιούς Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης στο χώρο της ψυχικής υγείας (αυτοδίκαια έγιναν Κοιν.Σ.Επ και αυτοί). Άλλος φόβος που γεννάται στον Γ. Νασιούλα είναι η πιθανή δημιουργία ενός πελατειακού αλισβερισιού με τις χρηματοδοτήσεις. «Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν κάποιοι τις πρόνοιες του νόμου 4019 για να κτίσουν ακόμα ένα δόλιο και αντιαισθητικό περιβάλλον κατάχρησης των δημόσιων χρηματοδοτήσεων, όπως αυτό των τελευταίων δεκαετιών με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Πλήρης φορολόγηση από το 2013
Η δυνατότητα χρηματοδότησης ήταν ένα από τα κίνητρα για την ίδρυση τέτοιου είδους επιχείρησης. Τα κίνητρα, όμως, συνεχώς μειώνονται καθώς, όπως μας πληροφορεί ο Γ. Νασιούλας, η επιχείρηση θα υπόκειται σε φορολογία για όλα τα κέρδη της. «Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και στους υπόλοιπους αστικούς συνεταιρισμούς, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο». Μέχρι τώρα φορολογούταν μόνο το 35% των κερδών της, δηλαδή αυτό που διανέμεται στους εργαζόμενους (τα μέλη που δεν είναι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν κέρδη).
Σημειώνεται, επίσης, πως το 2012 είχε ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών και σύμφωνα με την οδηγία 193/2002 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ο νόμος περί Αστικών Συνεταιρισμών θα έπρεπε να είχε εκσυγχρονισθεί. Γεγονός που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρότι και η δημόσια διαβούλευση γι’ αυτό έχει ολοκληρωθεί από τις 13 Ιανουαρίου του 2012.
Ανεξάρτητα όμως από τους κινδύνους και τα προβλήματα που εμφανίζει η νομοθεσία, προκύπτουν αισιόδοξα εγχειρήματα από την κοινωνία. «Υπάρχουν πρωτοβουλίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν βιώσιμες δομές κοινωνικού σκοπού, που θα εντάσσονται στην παραγωγική δραστηριότητα, θα είναι αυτόνομες από το κράτος και που δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, όταν για παράδειγμα σταματήσει κάποια χρηματοδότηση. Από την πλευρά της κοινωνίας βλέπουμε να χρησιμοποιείται έτσι», τονίζει ο Γ. Ευσταθόπουλος. «Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι ανθρωποκεντρικό και νομίζω ότι αυτό έχουμε ανάγκη, να υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις εργασίας. Νομίζω ότι είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει καλύτερα στη φύση του ανθρώπου», συμπληρώνει ο Λ. Μπρέχας.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Συν.άλλ.οις
Νηλέως 35, Θησείο, www.synallois.org
Στους μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς, όπως το «Συν.άλλ.οις», στόχος είναι οι εργαζόμενοι να έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό. Όπως εξηγεί η Λίλη Αχριάνη, μέλος του Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν.άλλ.οις», «Δουλεύουμε σκληρά. Η διαφορά, όμως, είναι ότι αυτοδιαχειριζόμαστε την εργασία μας. Υπάρχει μια μεγάλη ποιοτική διαφορά στις συνθήκες εργασίας ανάμεσα σε ένα αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα και σε μια εταιρεία. Είναι πολύ σημαντικό ότι εσύ ο ίδιος αναλαμβάνεις την ευθύνη αυτού του οποίου κάνεις απέναντι σε σένα και σε μια ομάδα ανθρώπων.»
Η δράση του συνεταιρισμού δεν είναι μια απάντηση στα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται εξαιτίας της κρίσης. Σύμφωνα με την ίδια, το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε το 2011 ως συνέχεια του έργου του συνεταιρισμού «Ο Σπόρος», δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά της πολιτικής και κοινωνικής θέσης των μελών του συνεταιρισμού. «Όσοι συμμετέχουν στα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα δεν ζουν σε ένα παράδεισο μακριά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι», τονίζει η ίδια.
Μούσες Πιερίας
Λ. Ιασωνίδη 127, Κατερίνη,
τηλ: 23510-20039
Είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στην παρασκευή τοπικών προϊόντων της Πιερίας. «Η ιδέα ξεκίνησε από την άνοιξη του 2011, όταν η ανεργία στις γυναίκες της Πιερίας χτυπούσε κόκκινο. Όταν ο κύκλος του ιματισμού έπαψε να υφίσταται και με ό,τι έφερε η κρίση είδαμε πως έπρεπε να κάνουμε κάτι, να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε από γνωστικό κεφάλαιο», εξηγεί η Γιώτα Ραπτοπούλου. Οι γυναίκες δουλεύουν προς το παρόν εθελοντικά, καθώς επιθυμούν να εξασφαλίσουν μια παρακαταθήκη προϊόντων για να βγουν στην αγορά αποτελεσματικά. Σκοπός τους όμως είναι οι 15 από τις 28 να έχουν οικονομικό όφελος, δηλαδή μισθό και ασφάλιση. Οι υπόλοιπες θα παραμείνουν εθελοντικά προκειμένου να βοηθήσουν. Άλλωστε όπως εξηγεί η Γ. Ραπτοπούλου «βασικό συστατικό είναι η αλληλεγγύη». Αν και η οικονομική κρίση έδωσε την τελική ώθηση που τις έστρεψε στο συνεταιρισμό η Γ. Ραπτοπούλου πιστεύει πως συνέχεια θα υπάρξει και παρά αυτήν τη συγκυρία, «γιατί έχει ενδιαφέρον, εξασφαλίζει εισόδημα σ’ έναν αριθμό γυναικών και είναι μια κοινότητα, συνάθροιση ανθρώπων που συμβαίνουν κι άλλα πράγματα, επικοινωνούμε και έχουμε κι ένα σχέδιο δράσης και στον πολιτιστικό τομέα».
Belleville sin Patron
Φιλίππου 80-82,
περιοχή Ροτόντα,
Θεσσαλονίκη,
belleville-sin-patron.blogspot.gr
Πρόκειται για ένα καφέ- μπαρ - βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε το 2011 από 7 άτομα, με σκοπό το βιοπορισμό τους μέσα από την εναλλακτική δομή εργασίας του συνεταιρισμού. Η «Όμορφη Πόλη Χωρίς Αφεντικά», όπως είναι το όνομα του καφέ - μπαρ, σύμφωνα με τον Άρη εξελίσσεται καλά και τα μέλη του καταφέρνουν να βγάζουν τα προς το ζην. Αυτό οφείλεται, όπως μας εξηγεί, στο πάντρεμα του κοινωνικού πλαισίου του εγχειρήματος, με τη ποιότητα αυτού που προσφέρουν. Και σε αυτήν την περίπτωση ο συνεταιρισμός μπορεί να δημιουργήθηκε την εποχή της κρίσης, αλλά δεν αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιριακή λύση. «Αντιληφθήκαμε την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να χτίσουμε νέες δομές, ακόμα και αν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα αλλάξουμε τη δομή της κοινωνικής αυτοοργάνωσης».
Οι εκδόσεις των συναδέλφων
Ερεσσού 35, Αθήνα, ekdoseisynadelfwn.wordpress.com
Eνα παράδειγμα συνεταιριστικής επιχείρησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε έναν διαφορετικό τομέα, αυτόν του βιβλίου, είναι «Οι εκδόσεις των συναδέλφων». Ξεκίνησε το 2009 ως εκδοτική πρωτοβουλία από το Σωματείο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής για να διευρυνθεί και να αυτονομηθεί στη συνέχεια. Όπως αναφέρει ο Γ.Κ., μέλος του Συνεταιρισμού, «Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων» είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Στη λειτουργία της, όμως, εφαρμόζει την άμεση δημοκρατία, με αντιιεραρχικό πνεύμα και διάθεση για συναίνεση μεταξύ των μελών. Από το Σεπτέμβριο του 2012 τα μέλη του συνεταιρισμού προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω ξεκινώντας τη λειτουργία ενός εναλλακτικού βιβλιοπωλείου στα Εξάρχεια, στο οποίο διατίθενται χιλιάδες βιβλία μεταξύ των οποίων βέβαια και οι τίτλοι οι οποίοι εκδίδονται από την επιχείρηση τους. Δίνεται μεγάλη έμφαση στα πολιτικά βιβλία χωρίς να αγνοούνται η λογοτεχνία και η ποίηση. «Η αντίληψη των μελών του συνεταιρισμού», επισημαίνει ο Γ.Κ, «είναι ότι το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα, ούτε ένα προϊόν εφήμερο με μοναδικό στόχο την πώληση».
Ο στόχος του εγχειρήματος τονίζει ο ίδιος, δεν είναι να γίνουν πλούσιοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό, αλλά οι αναγνώστες να έρθουν πιο κοντά στο ποιοτικό, πολιτικό βιβλίο. Σημαντικό είναι βέβαια να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στο βιβλιοπωλείο και στον εκδοτικό οίκο θα λαμβάνουν τον απαραίτητο μισθό για να ζουν αξιοπρεπώς. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη του κόσμου και ο Γ.Κ. δηλώνει ότι μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική. Θεωρεί ότι σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή ο κόσμος βλέπει το βιβλίο ως διέξοδο, αναζητώντας σε αυτό νέες ιδέες οι οποίες ίσως δώσουν απάντηση στα ερωτήματα τα οποία έχει.
Goji Berry
Κοζάνη
«Σκοπός είναι να οργανωθούν πολλοί παραγωγοί από τη Δυτική Μακεδονία και να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης και της εξαγωγής, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες», μας εξηγεί ο Νίκος Πάντζιος, αντιπρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Στόχος του συνεταιρισμού είναι η προώθηση και αξιοποίηση εναλλακτικών και βιολογικών καλλιεργειών της Κοζάνης. Ο συνεταιρισμός είναι ακόμα υπό σύσταση, καθώς καθυστερούν σε γραφειοκρατικά θέματα του νόμου περί αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με τον ίδιο. Παρόλ’ αυτά οι απαιτούμενοι παραγωγοί για τον συνεταιρισμό έχουν συγκεντρωθεί και προχωράνε.
Συνεταιρισμός
Γονέων Χαλανδρίου
Περικλέους 72, Χαλάνδρι, τηλ: 210-6855572
Ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τα δραματικά κενά στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης. Αποτελούμενος από 12 μέλη, 11 γονείς και μια εργαζόμενη παιδαγωγό ο συνεταιρισμός ξεκίνησε το Νοέμβριο τη λειτουργία ενός χώρου φύλαξης βρεφών με σκοπό να στηριχθούν οι γονείς, οι οποίοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω του υψηλού κόστους των τροφείων να βρουν έναν κατάλληλο χώρο φύλαξης για τα παιδιά τους. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γερολυμάτος, μέλος του Συνεταιρισμού, «στόχος των Γονέων Χαλανδρίου είναι στο μέλλον να ξεκινήσει η λειτουργία ενός κανονικού παιδικού σταθμού και ενός φροντιστηρίου για μαθητές γυμνασίου». Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι γονείς μπορούν να ελέγχουν ό,τι συμβαίνει στο σταθμό εφόσον συμμετέχουν όλοι μαζί στη λήψη των οργανωτικών αποφάσεων. Το κόστος φύλαξης των βρεφών κυμαίνεται από 120 έως 150 ευρώ, ενώ για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς το κόστος είναι τουλάχιστον 300 ευρώ. Για την παιδαγωγό το κίνητρο να εργαστεί αποτελεσματικά είναι μεγαλύτερο επειδή αμείβεται πολύ καλύτερα από τα μισθολογικά όρια τα οποία θέτει το μνημόνιο. «Σε περίπτωση που προχωρήσει η λειτουργία του συνεταιριστικού φροντιστηρίου ο καθηγητής ή οι καθηγητές οι οποίοι θα διδάσκουν τα παιδιά θα λαμβάνουν το μισθό που προβλέπεται από τη σύμβαση του 2009», τονίζει ο Κώστας Γερολυμάτος.
Συνεταιριστές Ζωγράφου
synzo.blogspot.gr, τηλ: 6972001598 - 6942025521
Οι Συνεταιριστές Ζωγράφου βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συγκρότησής τους. Στόχος αυτού του μη κερδοσκοπικού καταναλωτικού συνεταιρισμού είναι η προμήθεια και διάθεση προϊόντων στις καλύτερες δυνατές τιμές στα μέλη του. Όπως διευκρινίζει η Φανή Μπουμπούλη, μέλος των Συνεταιριστών η παροχή εργασίας σε ανέργους δεν είναι ο άμεσος στόχος του συνεταιρισμού. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος εργασιών του, ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη κάποιου υπαλλήλου εξηγεί η ίδια. «Εμείς θέλουμε να ερχόμαστε σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, να προμηθευόμαστε τα προϊόντα χωρίς την επιβάρυνση του μεσάζοντα και χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κέρδος από την πώληση των προϊόντων Αν υπάρχει πλεόνασμα θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς για να ενισχυθούν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κάποιου άλλου είδους βοήθεια», επισημαίνει η Φ. Μπουμπούλη.
Εφημερίδα των Συντακτών
Καθημερινά στα περίπτερα, www.efsyn.gr
Eνα συνεταιριστικό εγχείρημα διαφορετικού χαρακτήρα, που δεν αποτελεί κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, ξεκίνησε στο χώρο του Τύπου τον περασμένο Νοέμβριο. Από τον περασμένο Νοέμβριο «Η εφημερίδα των συντακτών» ξεκίνησε την κυκλοφορία της, με πάνω από το 90% του ανθρώπινου δυναμικού της να αποτελείται από πρώην εργαζομένους της «Ελευθεροτυπίας». Οι 70 δημοσιογράφοι και οι 30 τεχνικοί, που αποτελούν τα μέλη του συνεταιρισμού, κατέχουν το 100% της εταιρείας. Η Ένωση Συντακτών δεν επιτρέπει στα μέλη της να ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρά μόνο αν αυτές γίνονται με τη μορφή του συνεταιρίζεσθαι. Επομένως, χωρίς τη σύσταση του συνεταιρισμού δεν θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει αυτό το νέο εκδοτικό εγχείρημα. «Ξεκινήσαμε διαθέτοντας ο καθένας 1.000 ευρώ για να δημιουργηθεί ένα μικρό κεφάλαιο, με κάποια δανεικά και με κάποια διαφήμιση, η οποία όμως θα εξασφαλιζόταν αφού θα κυκλοφορούσε το πρώτο τεύχος», επισημαίνει ο διευθυντής της εφημερίδας Νικόλας Βουλέλης. «Βασικό στοιχείο είναι ότι τους δύο πρώτους μήνες δεν πληρώθηκε κανένας, για να περιορισθούν τα έξοδα», προσθέτει. Για το διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών μια άνοδος των πωλήσεων σε πάνω από 10.000 φύλλα κατά μέσο όρο την εβδομάδα -σήμερα βρίσκεται κοντά στις 9.000- είναι ο αντικειμενικός στόχος για την επιχείρηση. Αν επιτευχθεί ο στόχος οι εργαζόμενοι θα λάβουν το βασικό μισθό (1.000 ευρώ), όπως έχει καθοριστεί από την Ένωση Συντακτών.
Το βασικό πλεονέκτημα της αυτοδιαχείρισης για τους δημοσιογράφους επισημαίνει ο Ν. Βουλέλης, είναι η ανεξαρτησία. «Δεν υπάρχει ένας εκδότης ο οποίος θα μας πει θα γράφετε αυτά διότι τα συμφέροντα μου είναι αυτά» καταλήγει. Η ελευθερία έκφρασης φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος για όσους συμμετέχουν στα συνεταιριστικά εγχειρήματα, χωρίς να παραβλέπεται η σημασία της εξασφάλισης ενός ικανοποιητικού μισθού. Αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της αυτοδιαχείρισης, η δημιουργική απασχόληση των εργαζομένων σε συνδυασμό με την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
*Τζέλα Αλιπράντη, Αλέξανδρος Μαυρογένης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου