Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Εφημερίδα "Raporto": Στο σφυρί τα λιμάνια Ύδρας και Πόρου

λιμανι πορου

πηγή: "Raporto"

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Αργοσαρωνικού

O επενδυτής θα αποφασίσει τι θα αγοράσει σε Πόρο και Ύδρα
Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των λιμανιών του Αργοσαρωνικού. Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη ο επενδυτής είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την έκταση κιαι τη χρήση των λιμανιών.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία που παρακάμπτει όλες τις καθιερωμένες αρχές οι οποίες εξασφαλίζουν τη διαφάνεια ενός διαγωνισμού.

Ειδικότερα η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση των λιμανιών Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας, Πόρου δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου.
Στην προκήρυξη περιγράφονται γενικώς και αορίστως τα παραχωρούμενα τμήματα των εκτεταμένων χερσαίων ζωνών των λιμανιών του Πόρου και της Ύδρας (Σ.σ: στα συγκεκριμένα νησιά η Χ.Ζ.Λ. καταλαμβάνει έκταση πολύ μεγαλύτερη από τα ίδια τα λιμάνια)
Έτσι, με μια πρόχειρη ή αφελή ανάγνωση δίνεται παραπλανητικά η εντύπωση ότι τα παραχωρούμενα τμήματα είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα.
Όμως, μια κατά γράμμα, νομική, ανάγνωση του κειμένου του διαγωνισμού και του αντίστοιχου χάρτη αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα τα προς παραχώρηση τμήματα δεν έχουν καθοριστεί, αλλά θα καθοριστούν χρονικά παράλληλα ή μετά από την κατακύρωση του διαγωνισμού. Σύμφωνα μάλιστα με την προκήρυξη, κατά τη διάρκεια της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, το Ταμείο δύναται, «να προβεί σε τροποποιήσεις κάθε περιουσιακού στοιχείου της Ομάδας, οι οποίες δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την οικονομική αξία της Συναλλαγής».
Με λίγα λόγια, ο επενδυτής θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την έκτασή τους, αλλά και για τη χρήση τους, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια.
Κι όμως, αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία με την οποία οι πνεύμονες των δύο ιστορικών νησιών του Αργοσαρωνικού θα μεταβιβαστούν για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή.

Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση του διαγωνισμού, στις 5 Απριλίου, συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές κατά της απόφασης της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκαν τα 23 υπό παραχώρηση λιμάνια στο ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά τη συνεδρίαση, το δικαστήριο έδωσε προθεσμία σε όλους τους αιτούντες Δήμους να προσκομίσουν συμπληρωματικά υπομνήματα έως τις 13 Μαΐου και άκουσε τις προφορικές επισημάνσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων, οι οποίοι ανέπτυξαν ορισμένα ειδικά επιχειρήματα για τις περιοχές τους.
Ο δικηγόρος του Δήμου Ύδρας προέταξε το γεγονός ότι το λιμάνι της Ύδρας είναι αλληλένδετο με τον ιστορικό οικισμό του νησιού και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Παρότι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα ισχύει και για τον Πόρο, ο δικηγόρος του Δήμου Πόρου περιόρισε την προφορική του επιχειρηματολογία στο γεγονός ότι στο λιμάνι του Πόρου «ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία, τα οποία δεν μπορούν να συνυπάρχουν με γιωτς».
Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να είναι κοινή για όλους τους αιτούντες, πρόκειται να ανακοινωθεί μετά από χρονικό διάστημα, που δεν αποκλείεται να ξεπερνά και τον ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγωνισμού για το πρώτο πακέτο λιμανιών (Άλιμος, Πόρος, Ν. Επίδαυρος, Ύδρα). Η διαδικασία του διαγωνισμού και η παραχώρηση στον πλειοδότη, θα ολοκληρωθεί εντός έξι έως εννέα μηνών, δηλαδή πριν από την απόφαση του ΣτΕ.

Πολιτική κόντρα στο Δ.Σ. Πόρου για το λιμάνι
Το θέμα της παραχώρησης του λιμανιού, απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου με έντονη σύγκρουση μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.
Για πρώτη φορά μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, οι παρατάξεις της μειοψηφίας, «Αλλαγή Πορείας» του Γιάννη Δημητριάδη και «Αγώνας Επιβίωσης – Πόρος» του Δημήτρη Πάνου, εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου με το οποίο εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πόρου κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές πείραμα αποικιοκρατικού τύπου», αλλά και για συνεννόηση της δημοτικής αρχής με το ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης, έκανε γνωστό ότι απέστειλε επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ και ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι από τον «Λιμένα του Πόρου», στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης οι ακτές Ασκελίου, Νεωρίου και Μπούγιας-Αλικής, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να μεταβιβάσει ένα απροσδιόριστο ακόμα «μέρος», ενώ τα υπόλοιπα μέρη θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη νομική ή πολιτική πρόβλεψη για την αξιοποίησή τους, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από το νόμο η επιστροφή τους στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Τα σενάρια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν τον Τουρκικό όμιλο Dogus Holding, του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ, να ενδιαφέρεται για τις μαρίνες Αλίμου, Επιδαύρου, Πόρου και Ύδρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχήμα θα συμμετέχει η Κυριακούλης και η Lamda του ομίλου Λάτση. Αυτό είναι το επικρατέστερο σχήμα, ενώ σίγουρα θα υπάρχει συμμετοχή και κατασκευαστικής εταιρείας.
Θα υπάρχουν τουλάχιστον 4 σχήματα που θα συμμετάσχουν. Τα τρία μάλλον θα είναι συμπληρωματικά. Οι διακηρύξεις που θα βγουν σταδιακά θα είναι 9 για τις ομάδες μαρινών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 
σε  pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: