Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Υποτροφίες από το κληροδότημα «Νικολάου Κρήτσκη»

πηγή: tora-i-pote.blogspot.gr 

Το κληροδότημα «Νικολάου Κρήτσκη» ανακοίνωσε τη χορήγηση δεκαεννέα (19) συνολικά υποτροφιών σε φοιτητές και φοιτήτριες της Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού και  Τεχνολογικού Τομέα της χώρας, για προπτυχιακές σπουδές εσωτερικού, για το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012 σε βάρος των εσόδων του με την ακόλουθη κατανομή:         
1. Πέντε (5) υποτροφίες σε καταγόμενους από τη Ζαγορά του Ν. Μαγνησίας.
2. Οκτώ (8) υποτροφίες σε καταγόμενους από τις Σπέτσες.
3. Έξι (6) υποτροφίες  σε καταγόμενους από την Ύδρα.     

Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Αθήνα στις 04 Ιουλίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 08.00 στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφόσον οι κατάλληλες για τη διενέργεια του διαγωνισμού αίθουσες είναι διαθέσιμες, διαφορετικά σε γειτονικά Εκπαιδευτήρια και από Εξεταστική Επιτροπή που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις  των άρθρ. 8 και 9 του β.δ. της 5-9-1940.
Ειδικότερα:



Οι υποψήφιοι εξετάζονται ως εξής:
1.Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Ανώτατης Εκπαίδευσης που εισήχθησαν:
Α) Με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου ή του Γενικού Λυκείου ή του Επαγγελματικού Λυκείου (ομάδα Β΄), εξετάζονται  γραπτά  στην Νεοελληνική  Γλώσσα  (Έκθεση - Έκφραση) και σ’ ένα ακόμα μάθημα, στην ύλη της Γ΄ τάξης Λυκείου  του σχολικού έτους 2010-2011, ως ακολούθως:
α) Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
β)Στη Φυσική Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση.
γ) Στη Φυσική ΙΙ, όσοι προέρχονται από το  Επαγγελματικό Λύκειο (ομάδα Β΄).

Β) Με το σύστημα του Επαγγελματικού Λυκείου (ομάδα Α΄) εξετάζονται στα Μαθηματικά Ι και στη Νεοελληνική Γλώσσα στην ύλη της Γ΄ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) (ομάδα Α΄)  του σχολικού έτους 2010-2011.
Γ) Στα Τμήματα των Εικαστικών Τεχνών ή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων εξετάζονται στην εκτέλεση Εικαστικού Έργου από πρότυπο και στην Νεοελληνική Γλώσσα (Έκφραση-Έκθεση), στην ύλη της Γ΄ τάξης Λυκείου  του σχολικού έτους 2010-2011.
Δ) Στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του  Ιονίου Πανεπιστημίου, εξετάζονται σε μία από τις ξένες γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική,  Ιταλική, Ισπανική, σύμφωνα με δήλωσή τους και στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκφραση-Έκθεση), στην ύλη της Γ΄ τάξης Λυκείου  του σχολικού έτους 2010-2011.
 
2. Oι Έλληνες του εξωτερικού και τα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων του εξωτερικού θα εξεταστούν, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, ως εξής:   
Α) Οι υποψήφιοι που είναι τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού και απόφοιτοι Ελληνικών Λυκείων και οι υποψήφιοι που είναι τέκνα Ελλήνων Υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο Εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα και είναι απόφοιτοι Ελληνικών Λυκείων, εξετάζονται σύμφωνα με το
σύστημα του Ενιαίου Λυκείου ή Γενικού Λυκείου που εισήχθησαν στο Τμήμα ή τη Σχολή που φοιτούν ως ακολούθως:
Γραπτά στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση-Έκφραση) και σε ένα ακόμη μάθημα στην ύλη της Γ΄ τάξης  Λυκείου του σχολικού  έτους 2010-2011:
α) Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
β) Στη Φυσική Κατεύθυνσης, όσοι προέρχονται από τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση.
    
Β)  Οι υποψήφιοι που είναι Έλληνες και απόφοιτοι Ξένων Σχολείων που λειτουργούν στο Εξωτερικό, εξετάζονται γραπτά στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκφραση - Έκθεση) στην
ύλη της Γ΄ τάξης Λυκείου του σχολικού έτους 2010-2011 και σε μία από τις ξένες γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική, σύμφωνα με δήλωσή τους.

Η βαθμολογική κλίμακα είναι 0-20. Επιτυχών θεωρείται εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας και στα δύο μαθήματα τουλάχιστον δεκατέσσερα (14). Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ υποψηφίων (από τον ίδιο τόπο καταγωγής) διενεργείται δημόσια κλήρωση.
Σε περίπτωση μη κάλυψης όλων των κενών θέσεων, ανά περιοχή, θα ακολουθήσει Προκήρυξη για την παροχή υποτροφιών με επιλογή για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 6875/1995 Εφετειακή απόφαση.

Kατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού επιτρέπεται η υποβολή έγγραφης ένστασης εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα τοιχοκόλλησης του πρακτικού έκδοσης αποτελεσμάτων.  Αναθεώρηση γραπτών δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Το ποσό της υποτροφίας είναι διακόσια (200) Ευρώ το μήνα και η καταβολή της υποτροφίας αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 ή του εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους  2011-2012 και διαρκεί ως το τέλος των κανονικών σπουδών των υποτρόφων στο Τμήμα ή τη Σχολή που φοιτούν, εφόσον η ετήσια επίδοσή τους είναι καλή, δηλ. επιτυγχάνουν τουλάχιστον στα 2/3 των μαθημάτων που προβλέπονται σε κάθε ακαδημαϊκό έτος από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ή της Σχολής που φοιτούν, σε κάθε εξεταστική περίοδο, διαφορετικά η υποτροφία διακόπτεται.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν από την 15η Μαΐου 2013 και το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα που έχει οριστεί για τη διενέργεια του διαγωνισμού δηλ. μέχρι και τις 13 Ιουνίου  2013 ημέρα Πέμπτη:
1) Να υποβάλλουν, κατά  τις εργάσιμες ημέρες, τις αιτήσεις τους με τα δικαιολογητικά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ένα από τα εξής γραφεία:
α. Στο Γραφείο Κληροδοτημάτων (αριθ. Γραφ. 2045, 2ος όροφος) κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού 13.00-15.00, κατόπιν συνεννοήσεως με το ως άνω Γραφείο για να τους δοθεί ειδική άδεια εισόδου λόγω διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων
ή
β. Στο Γραφείο Πρωτοκόλλου (αριθ. Γραφ. 0104, στο ισόγειο) κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού 13.00-15.00, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Κληροδοτημάτων για να τους δοθεί ειδική άδεια εισόδου λόγω διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων.

2) Να αποστέλλουν τις αιτήσεις τους με τα δικαιολογητικά  ταχυδρομικά, το αργότερο μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (με αντίστοιχη σφραγίδα ταχυδρομείου) με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στην εξής ταχυδρομική διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δ/νση Διοικητικού, Τμήμα Διαχ/σης και Μισθ/σίας, Γραφείο Κληροδοτημάτων (αριθ. Γραφ. 2045, 2ος όροφος) Α.Παπανδρέου 37 Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι. Τονίζεται ότι οι υποψήφιοι στην περίπτωση αυτή, πρέπει να φυλάσσουν την απόδειξη αποστολής της αίτησής τους γιατί ενδέχεται να τους ζητηθεί.

Στις αιτήσεις πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά το Τμήμα ή η Σχολή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην οποία φοιτούν, η Κατεύθυνση σπουδών που παρακολούθησαν στο Λύκειο και το αντίστοιχα εξεταζόμενο μάθημα, η ξένη γλώσσα στην οποία  εξετάζονται (εφόσον αυτό απαιτείται), ο τόπος καταγωγής, η διεύθυνση κατοικίας τους, το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό) και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αν υπάρχει).        
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
1.Αίτηση η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου από την οποία θα προκύπτει:
α) η ηλικία του υποψηφίου που δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 36 χρόνων,
β) η ελληνική ιθαγένεια ή η ελληνική καταγωγή και ο τόπος καταγωγής του υποψηφίου (δηλ. ο τόπος γέννησης του υποψηφίου) που προβλέπεται ανωτέρω.

Σημειώνεται ότι:
ΜΟΝΟΝ ΑΝ ο ανωτέρω προβλεπόμενος τόπος καταγωγής του υποψηφίου δεν προκύπτει από  τον τόπο γέννησης του ιδίου, προσκομίζει επιπλέον:
ή Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (εκτός από το δικό του) ΚΑΙ του γονέα του, από τον τόπο γέννησης του οποίου προκύπτει ο προβλεπόμενος ανωτέρω τόπος καταγωγής του υποψηφίου,
ή Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (εκτός από το δικό του και του γονέα του) ΚΑΙ του παππού του ή της γιαγιά του, από τον τόπο γέννησης του/της οποίου/ας προκύπτει ο προβλεπόμενος ανωτέρω τόπος καταγωγής του υποψηφίου, ώστε να φαίνεται η διαδοχή των γενεών.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα προαναφερόμενα πρόσωπα (γονείς ή παππούδες) δεν βρίσκεται εν ζωή, προσκομίζει Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου.
3.Επικυρωμένο αντίγραφο του Τίτλου Απόλυσης τoυ υποψηφίου από σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (Πολύ Καλά) και διαγωγή τουλάχιστον «Κοσμία», σύμφωνα με το οποίο έγινε η εγγραφή στο Τμήμα ή τη Σχολή που φοιτά.
4. Βεβαίωση ή Πιστοποιητικό του Τμήματος ή της Σχολής των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ότι έχει εγγραφεί και φοιτά ο υποψήφιος.
5. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) του υποψηφίου ότι δεν έλαβε ούτε λαμβάνει υποτροφία για τις ίδιες σπουδές (δηλ. και για τις παρούσες σπουδές και για το ίδιο επίπεδο σπουδών δηλ. για προηγούμενες σπουδές προπτυχιακού επιπέδου) από την ίδια ή άλλη κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά και ότι δεν έχει εκπέσει λόγω υπαιτιότητάς του από υποτροφία, η οποία του είχε απονεμηθεί προηγουμένως. Η Υπεύθυνη Δήλωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου

Σημειώνεται ότι το Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παραγρ. 2 στοιχείο α΄ του β.δ. της 5-9-1940, αναζητείται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας.
   Προκειμένου δε περί υποψηφίων των κατηγοριών 2Α και 2Β  δηλώνεται  η κατηγορία στην οποία ανήκουν. Όσοι από  τους υποψήφιους της κατηγορίας 2Β έχουν απολυτήριο της αλλοδαπής, προσκομίζουν Βεβαίωση αναγωγής της βαθμολογίας του απολυτηρίου της Αλλοδαπής στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τη Δ/νση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπ/σης  (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας (τηλ. 210.3442291) ή από τα Γραφεία και τις Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης της ημεδαπής. Επιπλέον  οι υποψήφιοι των κατηγοριών 1Δ και 2Β δηλώνουν την ξένη γλώσσα στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν πλήρη τα οριζόμενα δικαιολογητικά μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, μπορούν να τα συμπληρώσουν και να τα υποβάλουν στην Εξεταστική Επιτροπή έως και την ημέρα του διαγωνισμού, ακόμη και πριν την έναρξή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: