Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δεν τα βρήκαν ΟΛΜΕ και Αρβανιτόπουλος...

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
πηγή: TVXS
Άκαρπη ήταν η συνάντηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο. Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης κάνουν λόγο για αδιέξοδο που αφορά στις προωθούμενες απολύσεις 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και στην αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών. 
Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει τη στάση του βάσει των αποτελεσμάτων της συνάντησης και να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. 
 
Αναγκαζόμαστε να στραφούμε ακόμη και απέναντι στα ίδια τα παιδιά μας, δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλεί η διαφαινόμενη επιλογή απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο ίδιος διαμηνύει: Η κυβέρνηση επέλεξε την ώρα της σύγκρουσης.

«H ηγεσία του υπουργείου μας ζήτησε να κάνουμε θυσίες. Έχουμε κάνει χιλιάδες θυσίες μέχρι σήμερα. Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται επιθέσεις από τα μέτρα», δηλώνει στο tvxs.gr ο Νίκος Παπαχρήστος, σχολιάζοντας τους λόγους της διαφωνίας του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας. 
Η Ομοσπονδία δεν δέχεται το ενδεχόμενο να απολυθούν 10.000 αναπληρωτές καθηγητές που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο λόγω της αύξησης του ωραρίου του σχολείου, η οποία θα επιφέρει κατά τους ίδιους μείωση αποδοχών και κατάργηση οργανικών θέσεων.
Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις έχει εγείρει αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά η ΟΛΜΕ απαντά ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την ώρα που θα συγκρουστεί μαζί μας. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έχουμε τα παιδιά μας που δίνουν πανελλήνιες, οπότε κατά μια έννοια στρεφόμαστε και απέναντι σε αυτά». Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαχρήστο «η τρικομματική ακολουθεί τον κοινωνικό αυτοματισμό που εισήγαγε ο Κώστας Σημίτης προσπαθώντας σκόπιμα να στρέψει την κοινωνία απέναντι στους συνδικαλιστές χρησιμοποιώντας τον παράγοντα των εξετάσεων».
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είχε τονίσει πως «σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση. Η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της απάντηση. Υπό αυτή την έννοια δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη». Ανέφερε ακόμη ότι οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται το ενδεχόμενο επιστράτευσης, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση «θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι».
Διαβάστε επίσης: Και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατά Αρβανιτόπουλου 

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας μετά από πρόσκληση που τους απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα. Σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως ζήτησε από τους καθηγητές «να βάλουν και αυτοί πλάτη» για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ διεμήνυσε πως η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών είναι αδιαπραγμάτευτη.
«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να βγούμε από την κρίση ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη... είναι ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά γι' αυτό αποφασίσαμε την αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου... πιστεύω ότι οι συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Καταλήγοντας τόνισε πως είναι αδιαπραγματεύτη η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εκφράζοντας την πεποίθηση πως «δεν υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές».
Υπενθυμίζεται ότι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Σημείο τριβής είναι επίσης το καθεστώς των μεταθέσεων, το ζήτημα της αξιολόγησης και το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης σχολείων.
Στο μεταξύ, σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου Παιδείας στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές. Προσθέτει ωστόσο πως η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, «το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».

Νωρίτερα, η ΔΗΜΑΡ είχε χαρακτηρίσει επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών την πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητώντας παράλληλα από τους καθηγητές να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις «εύλογες ανησυχίες τους» αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας.
Σε σχετικές δηλώσεις προ ημερών στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι «οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν τη μάχη τους, αλλά σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα λαμβάνουν – και πρέπει να λαμβάνουν – υπόψη και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία καθώς και τις κοινωνικές ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: