Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΕΕ: Πεντακάθαρα τα ελληνικά νερά

πηγή: TVXS
Στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ποιότητα των υδάτων της για το 2012 κατατάσσει την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Περιβάλλοντος. Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, ενώ ακολουθούν η Μάλτα και η Κροατία.
 Η έκθεση αξιολογεί την καταλληλότητα των υδάτων των παραλιών, των λιμνών και των ποταμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερευνώντας αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης εκτιμώνται ως θετικά καθώς το 94% των παραλιών, των λιμνών και των ποταμών της Ένωσης πληροί τις προϋποθέσεις. Το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 92%.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, τα νερά της Κύπρου αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικά», το ίδιο και εκείνα του Λουξεμβούργου.

Ακολουθούν η Μάλτα (97%), η Ελλάδα (93%), η Γερμανία (88%), η Πορτογαλία (87%), η Ιταλία (85%), η Φινλανδία (83%) και η Ισπανία (83%).

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου, διαθέτει επίσης εξαιρετική ποιότητα νερών με ποσοστό 95%, γεγονός που την καθιστά πλέον κατάλληλη για κολύμπι.

Αντίθετα, το Βέλγιο, η Βρετανία και η Ολλανδία δεν κατάφεραν να περάσουν τον πήχη ποιότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012, εν μέρει επειδή οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις χώρες αυτές φέρνουν τα λήμματα μέσα στα ποτάμια και τις λίμνες.

«Χρειάζεται κι άλλη δουλειά» δήλωσε ο επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Potocnik. «Το νερό είναι μια πολύτιμη πηγή και πρέπει να εφαρμόσουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την πλήρη προστασία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: