Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στην φτώχεια το 31% του λαού στην Ελλάδα των μνημονίων (στοιχεία της Eurostat για το 2011)

πηγή: left.gr
Στοιχεία για την φτώχεια έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat που αφορούν το έτος 2011 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ένας στους τρεις Έλληνες (το 31.0%) πληρούσε το 2011 τουλάχιστον ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν την φτώχεια ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 24.3%.


Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη, το οποίο είναι δεδομένο ότι - δύο χρόνια μετά-  έχει αυξηθεί, καθώς και το 2012 και το 2013 εφαρμόστηκαν ακόμη πιο άγριες πολιτικές λιτότητας, ενώ η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, με μνημονιακή προοπτική να φτάσει το 34% έως το 2016.

Τα τρία κριτήρια για την φτώχεια είναι, σύμφωνα με την κοινοτική μεθοδολογία, το εισόδημα, η στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και η ανεργία.


Χαρακτηρίζονται φτωχά εκείνα τα άτομα που ζουν με εισόδημα μικρότερο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Το δεύτερο κριτήριο καλύπτει εκείνα τα άτομα που στερούνται των βασικών μέσων διαβίωσης, δηλαδή δεν μπορούν να φάνε τρεις φορές την εβδομάδα κρέας η ψάρι, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ενοίκιο και κοινόχρηστα, δεν απολαμβάνουν επαρκούς θέρμανσης τον χειμώνα, δεν έχουν πλυντήριο ρούχων, τηλέφωνο, τηλεόραση, αυτοκίνητο και δε μπορούν να φύγουν ούτε μια εβδομάδα το χρόνο, μακριά από το σπίτι τους για διακοπές. Το τρίτο κριτήριο αναφέρεται σε εκείνα τα άτομα η τα νοικοκυριά που δεν έχουν επαρκή η καθόλου αμοιβόμενη απασχόληση.


Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα η φτώχεια είναι περισσότερο διαδεδομένη στις περιοχές μεσαίας και χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού, δηλαδή, περισσότερο στην ύπαιθρο και λιγότερο στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, στα αστικά κέντρα το ποσοστό της φτώχειας ανέρχεται στο 29.4% του πληθυσμού, στις περιοχές μεσαίας πληθυσμιακής πυκνότητας το ποσοστό φτώχειας είναι στο επίπεδο του 30.9%, ενώ στις περιοχές μικρής πυκνότητας στο 32.5%.


Τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού φτώχειας στις χώρες που πλήττονται από αυτά, αλλά γενικότερα, η φτώχεια ανθίζει σε όλες τις χώρες του κοινοτικού νότου. Έτσι, τα ποσοστά του των ατόμων που πληρούν τουλάχιστον το ένα από τα τρία κριτήρια φτώχειας είναι στην Ιρλανδία 29.4%, στην Ιταλία 28.2% ,στην Ισπανία 27.0% και στην Πορτογαλία 24.4%.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση οι πολίτες που πληρούσαν ένα τουλάχιστον από τα τρία κριτήρια φτώχειας έφθασαν το 2011 στα 119 εκατομμύρια άτομα 4,5 εκατομμύρια περισσότερα από το 2010.


Με πληροφορίες του Γ. Δαράτου από Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: