Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος της Αριστεράς για πρόεδρος Κομισιόν

πηγή: TVXS
Στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσεχείς ευρωεκλογές του 2014 κατέληξε το συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα πραγματοποιηθεί στις 13 έως 15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη.

Το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι το αρμόδιο για να επικυρώσει την σχετική πρόταση από το συμβούλιο των προέδρων. «Για ηθική, πολιτική και ιδεολογική δικαίωση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ηθική διότι αναγνωρίζεται ο πρωτοπόρος ρόλος του κόμματος στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά. Πολιτική διότι αναδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από την αρχή της κρίσης, ότι η κρίση δηλαδή είναι ευρωπαϊκή, καθώς επίσης, και ότι φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι χρειάζεται ένα μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του μερκελισμού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Ιδεολογική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που στην ιδρυτική του διακήρυξη ορίζει την Ευρώπη ως το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων και της ταξικής αντιπαράθεσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα συμβολίζει την υπαρκτή ελπίδα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη και δυνάμει σε κυβερνητική δύναμη. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επίσης παράδειγμα πρωτοφανούς επιτυχίας της Αριστεράς ως αυτόνομο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, που έχει κατορθώσει να διεμβολίσει τον παραδοσιακό δικομματισμό (δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας) και να διεκδικεί σήμερα να οδηγήσει μια χώρα-θύμα των μνημονίων και πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, σε μια φιλολαϊκή και αντιμνημονιακή διέξοδο από την κρίση», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει:

«Το μήνυμα, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Αριστερά φιλοδοξεί να στείλει μέσα από την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί και ότι η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την επανίδρυση της Ευρώπης και την ανάδειξη της πραγματικής δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ενότητα των λαών και των εργαζομένων της Ευρώπης και να εμποδίσει έτσι την ανάδυση εθνικιστικών, σοβινιστικών και ακροδεξιών προσεγγίσεων» αναφέρει το πολιτικό σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: