Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Με μαθηματικό τύπο οι απολύσεις στους δήμους

πηγή: ΑΥΓΗ
Με "μπακαλίστικη" λογική ξεκινά το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της διαδημοτικής κινητικότητας, στοχεύοντας να βρει άμεσα περίπου 4.000 "διαθέσιμους". Με επιστολές προς όλους τους δημάρχους της χώρας, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος, τους ενημερώνει ότι η αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου ολοκλήρωσε τη μελέτη στελέχωσης των δήμων και τους ανακοινώνει τον αριθμό των "πλεοναζόντων υπαλλήλων" καλώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να τεθεί σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον υπολογισμό αυτών που "περισσεύουν" χρησιμοποιήθηκε ένας μαθηματικός τύπος, που λαμβάνει ως παραμέτρους τον πληθυσμό, την έκταση και τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε δήμου, αλλά όχι και τις αρμοδιότητες που έχουν δοθεί με τον "Καλλικράτη" ή τις νέες ανάγκες λόγω της κρίσης. Παρόλο δε που η διαθεσιμότητα-κινητικότητα αφορά το τακτικό προσωπικό των δήμων (μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) που υπηρετεί στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, για να βγουν οι πλεονάζοντες, συνυπολογίσθηκαν και οι συμβασιούχοι. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών, ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν όλοι οι υπάλληλοι είναι ότι "η αξιολόγηση μόνο του τακτικού προσωπικού θα επέφερε στρέβλωση στα αποτελέσματα, λόγω του ότι υπάρχει άνιση κατανομή τακτικού και έκτακτου προσωπικού σε αρκετούς δήμους". Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν μόνο οι δήμοι κάτω των 6.000 κατοίκων.

Π. Φιλίππου: Τους μετρούν σαν κρέας με το κιλό

"Μετρούν τους εργαζόμενους σαν κρέας με το κιλό και με μαθηματικούς τύπους αποφασίζουν πόσους θέλουν να απολύσουν μέσω της κινητικότητας, χωρίς να λάβουν υπόψη τη μείωση στο προσωπικό που είχαμε τα τελευταία χρόνια και ότι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις νέες αρμοδιότητες του 'Καλλικράτη' αφού μας εμπόδισαν να προχωρήσουμε σε προσλήψεις" καταγγέλλει στην "Αυγή" ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. Στον Δήμο Σαρωνικού το υπουργείο Εσωτερικών "βλέπει" 12 πλεονάζοντες, όταν συνολικά έχει 176 άτομα τακτικό προσωπικό και 93 έκτακτους, από τους οποίους οι 73 είναι με ασφαλιστικά μέτρα και τις τελευταίες ημέρες έχουν φύγει 9.

Ηρ. Γκότσης: Θα μείνουμε χωρίς κόσμο στους παιδικούς σταθμούς

"Με στοιχεία του Ιουνίου μας βγάζουν 61 πλεονάζοντες, όταν στο μεταξύ έχουν φύγει από τον δήμο μας 45 εργαζόμενοι" τονίζει στην "Αυγή" ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης. Όπως σημειώνει, οι περισσότεροι εμφανίζονται στον τομέα της καθαριότητας, ενώ στην Κοινωνική Υπηρεσία το υπουργείο βγάζει 14 πλεονάζοντες, την ώρα που άποψη της δημοτικής αρχής είναι ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν -και να στελεχωθούν- περισσότεροι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή.
Στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των πλεοναζόντων προσεγγίζει τους 670. Για το θέμα συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, Γ. Καμίνη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών.

Άκαρπη η συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με Μιχελάκη

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα ζητήματα της διαδημοτικής κινητικότητας και των σχολικών φυλάκων. Ο Γ. Μιχελάκης περιορίστηκε να επαναλάβει τις διαβεβαιώσεις ότι όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα διαδημοτικής κινητικότητας δεν θα απολυθούν, αλλά θα τοποθετηθούν σε νέες υπηρεσίες μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τέλος, οι εργαζόμενοι στης Ένωσης κατήγγειλαν ότι εξωθούνται σε διαδημοτική κινητικότητα, με την απόλυση προ των πυλών, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του συμβουλίου ότι έδρασε εν κρυπτώ, συμφωνώντας στη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση για να προστατεύσει "ημέτερους".
Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: