Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πλειστηριασμοί STOP: Πορεία στη Βουλή την Παρασκευή 20/12

πηγή: left.gr
Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή στις 7 το απόγευμα και πορεία στη Βουλή
Καλεί η πρωτοβουλία «πλειστηριασμοί stop».
Αναλυτικά τα αιτήματα:
Από την 1 Ιανουαρίου 2014 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για όλα τα περιουσιακά στοιχεία εφόσον καταργήθηκε το όριο προστασίας για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, εκτός της πρώτης κατοικίας η οποία συνεχίζει να προστατεύεται για ένα χρόνο ακόμα, αλλά με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις (διαβάστε αναλυτικά εδώ και εδώ). H ιδιόκτητη κατοικία και η ακίνητη περιουσία μετατρέπονται σε βάρος. Η επιβολή των χαρατσιών και του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας κάνει αδύνατη τη διατήρηση της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας για τα ασθενέστερα εισοδήματα. Τα  χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΕΤΑ) έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) με απαίτηση άμεσης τακτοποίησης ή αλλιώς είσπραξης μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμα και πρώτης κατοικίας.
Η απάντησή μας στην επερχόμενη επίθεση μπορεί και οφείλει να είναι επιθετική και συνολική. Τα χρέη των νοικοκυριών αλλά και των μικρών επιχειρηματιών είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, της ανεργίας, της εξοντωτικής μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά και των ληστρικών όρων του τραπεζικού δανεισμού.
Συντονίζουμε τη δράση μας με δομές αλληλεγγύης, λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων και άλλες συλλογικότητες μέσα από την «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί STOP» για την έμπρακτη υπεράσπιση της  κατοικίας κάθε πολίτη, αποτρέποντας με όλα τα μέσα (νομικά και κινηματικά) κάθε προσπάθεια πλειστηριασμού.
Όλοι και όλες που ζούμε καθημερινά την επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας  συντονίζουμε τους αγώνες μας για να τους ανατρέψουμε ΤΩΡΑ!
• Απαιτούμε την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών όπως αυτή ισχύει σήμερα  και ταυτόχρονα την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο δίκαιο για τους δανειολήπτες ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα.
• Απαιτούμε να επεκταθεί το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Απαιτούμε «σεισάχθεια», δηλαδή την ολική διαγραφή χρεών για τις κατηγορίες δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (μακροχρόνια άνεργοι, αναπηρία κ.λπ.).
• Απαιτούμε να τροποποιηθεί ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δίνοντας άμεσα τη δυνατότητα ένταξης και προστασίας των μικροεπιχειρηματιών οι οποίοι θεωρούνται έμποροι και δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν.
• Απαιτούμε να διαγραφεί, με προϋποθέσεις, το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο των οφειλών, που προέρχονται από δανειακές συμβάσεις καρτών και καταναλωτικών δανείων, εφόσον οι τράπεζες έχουν ήδη εισπράξει το κεφάλαιο του δανείου και διατηρείται η υπερχρέωση λόγω των ληστρικών-τοκογλυφικών επιτοκίων.
• Απαιτούμε να σταματήσει η έκδοση διαταγών πληρωμής για δάνεια που περιλαμβάνουν παράνομους και καταχρηστικούς όρους, όπως έχει κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και να εφαρμοστεί επιτέλους το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα, ώστε να εναρμονιστούν οι προϋποθέσεις και οι όροι εξόφλησης των δανείων με τη σημερινή ζοφερή οικονομική πραγματικότητα με νέες συμβάσεις από μηδενική βάση.
• Απαιτούμε δραστική μείωση των δανείων με βάση την σημερινή πραγματική αξία του κάθε ακινήτου.
• Απαιτούμε δραστική μείωση του επιτοκίου των διακανονισμών σε ύψος που να μην περιλαμβάνει κερδοσκοπικούς στόχους (επιτόκιο ΕΚΤ συν κάποια έξοδα διαχείρισης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: