Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Λαμπρή υποδοχή του νέου έτους σε όλο τον κόσμο

πηγή: left.gr
H έλευση του νέου έτους γιορτάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που κατέβηκαν στους δρόμους της Ασίας, της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης, για να αποχαιρετήσουν το 2013 και να υποδεχτούν το 2014 με ελπίδα και όνειρα. Οι τελευταίοι εορτασμοί λόγω της διαφοράς ώρας, έγιναν στην αμερικανική ήπειρο.
Στη Νέα Υόρκη, παρά το τσουχτερό κρύο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι γιόρτασαν στην κατάμεστη Τάιμς Σκουέαρ παρακολουθώντας τη μεγάλη κρυστάλλινη σφαίρα, σύμβολο της έλευσης του νέου έτους, να κατεβαίνει και να φωταγωγείται, ενώ ακολούθησε μουσική και χορός.
Στο Ρίο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο τουρίστες, γιόρτασαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα, με πυροτεχνήματα και υπαίθριες συναυλίες.
Στην Ευρώπη, ύστερα από μήνες σοβαρής οικονομική κρίσης, η Ισπανία ακολουθώντας την Ιρλανδία, εξήλθε χθες επίσημα από το πρόγραμμα διάσωσης για τις τράπεζές της, στο οποίο είχε εισέλθει το 2012, ενώ οι Λετονοί αποχαιρέτισαν τον εθνικό τους νόμισμα, την επομένη της υπόσχεσης του πρωθυπουργού της Ελλάδας για επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, στο κέντρο του Λονδίνου μόλις το Μπιγκ Μπεν χτύπησε μεσάνυχτα και ο ουρανός γέμισε από πάμπολλα πολύχρωμα πυροτεχνήματα.
Στο Κίεβο, 200.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο στην πλατεία Μαϊντάν στο οχυρωμένο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο έχουν καταλάβει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μεταστροφή της ουκρανικής κυβέρνησης, προς όφελος της Ρωσίας, στο θέμα της προσέγγισης με την ΕΕ.
Στο Λονδίνο, η παραδοσιακή τεράστια ρόδα του London Eye φωταγωγήθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα μπροστά σε 50.000 δημότες και τουρίστες και πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα.
Στο Παρίσι, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας με 9.000 αστυνομικούς, χωροφύλακες, πυροσβέστες και στρατιώτες να είναι επί ποδός. Ωστόσο οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από τον θάνατο στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, ενός άνδρα από βεγγαλικό, σύμφωνα με τη χωροφυλακή και από τον θάνατο ενός 20χρονου όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στους κήπους του Τροκαντερό στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στη Ρώμη, μεγάλη συναυλία με ιταλούς τραγουδιστές και ντι τζέι πραγματοποιήθηκε στο Σίρκο Μάσιμο, μετά την ομιλία του δημάρχου Ινιάτσιο Μαρίνο που υποσχέθηκε ότι το "2014 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης".
Στη Βενετία χιλιάδες γλεντζέδες, ντυμένοι στα λευκά, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαν Μάρκο για να γιορτάσουν με συναυλίες και πυροτεχνήματα την έλευση του 2014.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ρεβεγιόν γύρω από την εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο παρακολουθώντας μεγάλη συναυλία με αποκορύφωμα τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα να στολίζουν το ουρανό της πόλης, ενώ στην Ισπανία χιλιάδες κάτοικοι της Μαδρίτης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.
Στο Μαλί ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ευχήθηκε στους συμπατριώτες του "ειρήνη και μόνο ειρήνη" το 2014 σε όλη τη χώρα όπου ακόμη σοβεί οξεία πολιτικο-στρατιωτική κρίση.
Το Σίδνεϊ ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της οποίας ο ουρανός φωτίστηκε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.
Επτά τόνοι εκρηκτικών φώτισαν τον ουρανό του Σίδνεϊ σχηματίζοντας τεράστια πολύχρωμα μπουκέτα, εκ των οποίων ορισμένα εκτοξεύθηκαν από τη διάσημη όπερά του για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Τα νησιά Τόνγκα στον Ειρηνικό ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έκανε "ποδαρικό" το 2014 και το γιόρτασαν με την τέλεση προσευχής.
Η Ανταρκτική ήταν επίσης από τις πρώτες περιοχές που υποδέχτηκαν το 2014. Οι επιβάτες και το πλήρωμα του ρωσικού ερευνητικού πλοίου που έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στον πάγο γιόρτασαν την έλευση του νέου χρόνου τραγουδώντας έναν ύμνο που συνέθεσαν με την ευκαιρία αυτή.
Το Ντουμπάι, το οποίο μόλις ανέλαβε τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης WORLD EXPO 2020, προσέφερε στους πολίτες και τους επισκέπτες του ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα, το μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης-κράτους.
Αντίθετα στη Σαουδική Αραβία η θρησκευτική αστυνομία απαγόρευσε κάθε εορτασμό στο υπερ-συντηρητικό βασίλειο που εφαρμόζει την πιο αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ και ακολουθεί την Εγίρα, το μουσουλμανικό ημερολόγιο.
Στις Φιλιππίνες ένα αγοράκι τριών μηνών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ κοιμόταν στην κούνια του και οι γονείς γιόρταζαν έξω από το σπίτι τους στην πόλη Καοαγιάν, 250 χλμ. βόρεια της Μανίλας. Ενα αγοράκι δύο ετών είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον τραυματισμό του επίσης από αδέσποτη σφαίρα, ενώ 330 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τους εορτασμούς σε όλη τη χώρα. Σε βομβιστική επίθεση στη νότια πόλη Σουμισίπ, 900 χλμ. νότια της Μανίλας, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν ενώ γιόρταζαν σε πάρτι την πρωτοχρονιά.
Στο Χονγκ Κονγκ οι ουρανοξύστες φωταγωγήθηκαν από πυροτεχνήματα τα οποία εκτοξεύονταν από τις φορτηγίδες που είχαν λάβει θέση κατά μήκος ενός χλμ. ανοικτά του λιμανιού Βικτόρια, ανάμεσα στο νησί του Χονγκ Κονγκ και στο Κοουλούν.
Οι πιο αθόρυβοι εορτασμοί οργανώθηκαν στην Ιαπωνία. Μικρά πυροτεχνήματα ερρίφθησαν σε όλα τα σημεία της χώρας. Ωστόσο εκατομμύρια Ιάπωνες πήγαν στους ναούς για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με προσευχή και περισυλλογή.
Στο Κέιπ Τάουν, οι Νοτιοαφρικανοί αφιέρωσαν τη γιορτή για την έλευση του 2014 στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα που πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία, πυροτεχνήματα και τρισδιάστατη προβολή στην πρόσοψη του δημαρχείου αναδρομικής έκθεσης για τη ζωή του νομπελίστα Ειρήνης. "Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού το 2014 για την οικοδόμηση της Νότιας Αφρικής των ονείρων μας", δήλωσε ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: