Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Όλοι Μαζί (άρθρο του Νίκου Σκουλή)

Ο Τόπος μας βαδίζει στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές υπό συνθήκες πολυδιάσπασης και αβεβαιότητας.
Η πολυδιάσπαση εκφράζεται μέσα από την πλειάδα των υποψηφίων για το αξίωμα του Δημάρχου Ύδρας, που ακολουθείται από δεκάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Η φαινομενική αντιπροσωπευτικότητα αυτής της συνθήκης, δεν μπορεί να κρύψει την ενδημική, σε περιόδους κρίσεως, αδυναμία συνεννόησης και παραδοχής όσων συνδέουν και συνέχουν και όχι όσων διαιρούν.
Η αβεβαιότητα εκφράζεται μέσα από το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε Υδραίου. Και Υδραίος δεν είναι οποίος διαθέτει "βιολογικούς" δεσμούς με τον Τόπο, αλλα ηθικούς, ψυχικούς και συναισθηματικούς κατά το "και το των [Υδραίων] όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον [Υδραίους] καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».

Το ερώτημα "ποίος, πράγματι, αξίζει να είναι Εκπρόσωπός μας και να διοικήσει -ως τέτοιος- το Δήμο και τις Υποθέσεις του", είναι ερώτημα που βρίσκεται πίσω από το μυαλό κάθε Υδραίου. Πιστεύω ακόμα και των ίδιων των υποψηφίων.
Και το ερώτημα αυτό δεν απαντιέται μέσα από την πλειάδα των υποψηφίων, παρά την αξία των προσώπων. Μάλλον επιτείνεται. Και κάτω από αυτό, πιθανώς,  υπολανθάνουν η απογοήτευση, η αδιαφορία, η βαρυθυμία, η απερισκεψία, η αντίδραση, η καχυποψία, ίσως κάπου και προσωπικές φιλοδοξίες ή υπολογισμοί. Αυτά όμως, ως κριτήρια ή κίνητρα έκφρασης ή εκδήλωσης της εκλογικής βούλησης, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σε τόσο κρίσιμες στιγμές, είναι μάλλον ακατάλληλα.

Ο Τόπος έχει ανάγκη από συστράτευση, ενότητα και συνεννόηση. Η ευθύνη όλων των Υδραίων είναι μεγάλη. Τόσο όσων ζουν στον Τόπο όσο και όσων έχουν τον Τόπο μέσα τους, κάθε μέρα, όπου αλλού και αν βρίσκονται.

Λύσεις υπάρχουν. Χρειάζεται γνώση και βούληση.
Μια στρατηγική κατανομής των Πεδίων Δράσης, υπό μορφή Διοίκησης και Διαχείρισης Έργου με επικεφαλής Διαχειριστές Έργου υπό την επίβλεψη των εκλεγμένων αντιπροσώπων, είναι εφικτή. Σχεδιασμός, προγραμματισμός, οργάνωση, συμμετοχικότητα, έλεγχος, προσωπική ευθύνη, χρονοδιαγράμματα και διαφάνεια σε κάθε Πεδίο Δράσης. Πρακτικές λύσεις. Εντοπισμός και αξιοποίηση των Πόρων, φυσικών, οικονομικών και ανθρωπίνων.

Οι βασικοί άξονες διοίκησης, οι ανάγκες και τα προβλήματα αποτελούν κοινό τόπο. Πάνω σε αυτά μπορεί να υπάρξει "Προγραμματική Συμφωνία" με ευρεία συμμετοχή και υποστήριξη.
Και η "Προγραμματική Συμφωνία" είναι ευθύνη όλων. Πρωτίστως όμως είναι ευθύνη όσων ήδη μετέχουν ενεργά στα κοινά ή επιθυμούν και μπορούν να έχουν Δημόσιο Λόγο. Πιστεύω ότι όλοι το γνωρίζουν και το αποδέχονται. Άλλοι ενδόμυχα, άλλοι δημόσια.
Ένα Νέο Μοντέλο συνεννόησης και επιλογής Επικεφαλής/Εκπροσώπου/

Διαχειριστή και Συνεργατών/Συμβούλων, ένα Νέο Μοντέλο Διοίκησης είναι τόσο δύσκολο όσο και αναγκαίο.
Χρόνος υπάρχει.


Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευση.

Νικόλας Σκουλής
Δικηγόρος 


Δεν υπάρχουν σχόλια: