Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ: Η Απάντηση μας στον απολογισμό του Δήμαρχου Υδρας κου Άγγελου Κοτρώνη

Κάθε έντεκα ημέρες και ένας Υδραίος άνεργος.



Η Ύδρα μας  ενώνει…

Η δημοτική αρχή του νησιού μας μετά από τριάμισι σχεδόν χρόνια διοίκησης του δήμου μας και χωρίς να ακολουθήσει τη δημοκρατική δυνατότητα διαλόγου-συζήτησης, παρουσίασε τον απολογισμό της! Με ένα καλαίσθητο έντυπο 48 σελίδων, από τις όποιες οι 33 είναι εικόνες, από τις δε υπόλοιπες 15, οι 3 είναι χαιρετισμοί του δημάρχου μας (ακροβατώντας ανάμεσα στη θεσμική διαδικασία - την ενημέρωση των πολιτών και την καθαρή προεκλογική του προβολή).
Ξεφυλλίζοντας το έντυπο, δεν καταλάβαμε εάν το συγκεκριμένο έντυπο (ΧορηγίαΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΙΟ) αφορά χορηγία προς τον Δήμο μας ή τον Δήμαρχό μας.
Μέσα από αυτό το έντυπο, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τι μπορεί να σημαίνει η λέξηΕΡΓΟ για τη δημοτική μας αρχή ή τον Δήμαρχό μας και ποιος είναι ο πήχης των προσδοκιών τους για το νησί μας.
Ας θυμηθούμε μερικά βασικά πράγματα:
Α. Καταρχήν Ο Δήμαρχος, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Καλλικράτη, "προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

Β. Όταν λέμε ΕΣΠΑ εννοούμε ΕΣΠΑ 2007-2013. Επομένως το ΕΣΠΑ έχει λήξει, ή βρίσκεται στη φάση της παράτασής του δηλαδή (κανόνας ν+2) (και τα προς ένταξη ώριμα έργα είναι υπερδιπλάσια των τελευταίων διαθέσιμων πόρων και βέβαια μιλάμε για έργα τα οποία πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τέλη του 2014). Επίσης έργο θεωρείται αυτό το οποίο έχει νομική δέσμευση υλοποίησης ενταγμένο στους αρμόδιους κωδικούς χρηματοδότησης του (ΣΑΕΠ κλπ.)
Γ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αντιπεριφέρεια Νήσων στον απολογισμό έργων της για την Ύδρα αναφέρει Μόνο το Γήπεδο και την Τσαμαδούρα (Ναύδετο).
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι τα έργα που αναφέρονται στο φυλλάδιο:
9-Αποκατάσταση κρηπιδώματος και επισκευή προβλήτα κατά μήκος ολόκληρου του Λιμένα, 13-Αποκατάσταση παλαιών ανεμόμυλων, 14-Αποκατάσταση – Ανάπλαση Δημοτικής Αγοράς, 16-Ανάπλαση του χώρου του αντλιοστασίου παραπλεύρως του ΙΑΜΥ, 19-Δρόμος Καμίνι Βλυχός, 23-Ελικοδρόμιο, 25-Επισκευή Λιμανιού στο Καμίνι, 26-Βιολογικός καθαρισμός – Δίκτυο αποχέτευσης, 27-Διαχείριση στερεών αποβλήτων, 39-Διάνοιξη Αντιπυρικών Ζωνών – Δασικών δρόμων, 42-Εξυπνοι μετρητές καταμέτρησης νερού, 49-Βρεφονηπιακός Σταθμός , 53-Δημιουργία ΚΔΑΠ, 97- Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων κλπ. είναι ευσεβείς πόθοι μας παρά ΕΡΓΑ! Ευχόμαστε όμως στο μέλλον, και πρέπεινα τα δούμε, να υλοποιούνται στο Νησί μας.
45-Για το Γήπεδο: μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης του ανάδοχου του έργου και δεν γνωρίζουμε εάν στο έργο έχει προβλεφτεί και η δημιουργία κατάλληλου φωτισμού και σκέπαστρου στις κερκίδες.
88-Για το Ναύδετο: Ευχαριστούμε θερμά την Αντιπεριφέρεια που δέχθηκε τις δικές μαςπροτάσεις για τροποποίηση του ποσού και έτσι ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να έχει σε χρήση το ναύδετο. Το ποσόν του Ναυδέτου παραμένει χαμηλό και σύμφωνα με το προτεινόμενο ποσόν της δημοτικής αρχής του κου Κοτρώνη, το εγκριθέν ποσόν δεν αρκούσε ούτε για την αγορά του μετάλλου…
Και συνεχίζουμε:
41-Αφαλάτωση: Ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών του χώρου με τον Δήμο και την εταιρία…
24-Μετόχι : Όλοι οι Υδραίοι ξέρουμε πλέον ποιοι βοήθησαν πραγματικά και ποια ήταν η πορεία της υπόθεσης όσο η διαδικασία ήταν στα χέρια του δήμου μας. Επειδή ζούμε σε μικρό τόπο και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, μιλώντας από τη θέση ενός ανθρώπου που όταν και όπου του ζητήθηκε, ενίσχυσε την προσπάθεια της ομάδας Μετόχι, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους(με την σειρά πού στήριξαν το Μετόχι): τ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, την Αγγ Καλαφάτη-Ζωγκού, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ανάργυρο Βούλγαρη, τον Capt. Πέτρο Αγγελάκο,  τον Βουλευτή Α΄ Πειραιά  Κώστα Κατσαφάδο, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γεν. Γραμματέα Ναυτιλίας Θανάση Μπούσιο, και τους φορείς του νησιού που έλαβαν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Μετοχιού, όποτε τους ζητήθηκε.
Συνεχίζουμε με τα επόμενα 45 «έργα»:
Δώδεκα από τα έργα Πνοής του νησιού μας αφορούν ημερίδες (52-Ημερίδα ΕΔΡΑΣ, 54-Ψυχολογική υποστήριξη, 57-Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος του Δικτύου Μεσόγειος, 58-Ελληνογερμανικό Φόρουμ, 59-Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, 60-Επίσκεψη Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Τζανείου,61- Σεμινάριο Γονέων, 66-Μέτρηση Οστικής Μάζας, 67-Πρόγραμμα στήριξης ηλικιωμένων, 69-Συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακού προγραμματισμού του ΓΚΝ Νίκαιας, 72- Ημερίδα, 73-Ημερίδα Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών),
Δύο αφορούν έργα συνεχιζόμενα από προηγούμενες δημοτικές αρχές (18-Κατασκευή καλντεριμιών, 22-καλντερίμι Αγ.Αντωνίου)
Τρία έργα είναι ημιτελή χωρίς εξασφάλιση των πόρων τους (15-Δημόσιες Τουαλέτες,43-Γεώτρηση Παλαμιδά,44-Υδροδοτηση Αγ Νικολάου) .
Επτά έργα αφορούν στην πολιτική «εκμετάλλευση» του κύριου Δήμαρχου σε θέματα εθελοντισμού (37-Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, 38-Πυροσβεστικό όχημα, 40-Φροντίδα Ιπποειδών,47-Αγώνες βουνού, 70-Αιμοδοσία, 82-Θεατρική Ομάδα,83- Θεατρική παιδική ομάδα).
Πέντε αφορούν δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης, τα οποία και επιβάλλονται από την κεντρική εξουσία (31-Κανονισμός Καθαριότητας,32-Κανονισμός Ύδρευσης Αποχέτευσης, 93-Πολυδιάσπαση Υπηρεσιών, 94-Ισότητα Διαφάνεια Δικαιοσύνη, 96-ΓΕΦ)
Δώδεκα είναι χορηγίες οι οποίες στην πλειοψηφία τους, είτε κινήθηκαν σε εντελώς αντίθετες από την εποχή ανάγκες του νησιού μας, είτε προσπάθησε για άλλη μία φορά ο δήμος μας να τις σφετεριστεί πολιτικά. (1-Αντικατάσταση Παγκάκια, 28-Ανακύκλωση, 29-Κάδοι απορριμμάτων, 30-Νέοι κάδοι απορριμμάτων, 36-Φορτηγό αυτοκίνητο, 50-Κληροδότημα Φαμελιάρη, 55-Αντικατάσταση παραθύρων Β Δημ Σχολείου, 71-Κάρτα Δώρο Υγείας, 84-Προτομές Υδραίων Ζωγράφων, 85-Διάσημο, 86-Βιβλίο Κήπος Υδραίων Ζωγράφων, 95-Υποδομές συνεδριάσεων).
(Φώτο Μιαούλεια Ύδρα πριν το 2010. Ευχαριστώ θερμά τον συντάκτη του εντύπου
 που χρησιμοποίησε φώτο από εκδηλώσεις Μιαουλείων 
πριν την Δημοτική Αρχή του κου Κοτρώνη)

Τέσσερα έργα που είτε μας στεναχώρησαν (10-Τοποθέτηση κανονιών), είτε δεν είναι καν άξια λόγου από ένα δήμο! (87-επιχορηγήσεις φορέων, 17-προμήθεια χριστουγεννιάτικου διακόσμου) , το δε 65-Αεροδιακομιδή και ασφαλιστική κάλυψη, πληρώνουμε ελικόπτερο ενώ δεν έχουμε ούτε ελικοδρόμιο, ούτε έχει παρατηρηθεί ότι το ΕΚΑΒ δεν ανταποκρίθηκε όταν το θέλαμε) , Δέκα έργα αφορούν στο Δ.Λ.Τ.Υ. (1-παγκάκια,2-κρίκοι πρόσδεσης σκαφών, 3-Δέστρες Λιμενοβραχίονα, 4-Απόφραξη σε τρία φρεάτια, 5-αντικατάσταση κάγκελου, 6-επισκευή τύμβου Κολμανιάτη, 7-Επισκευή μνημείο Οικονόμου, 8-κρηπίδωμα Παπαθανασίου, 11-Δεύτερη πηγή για τα φανάρια, 12-αρμολόι στο λιμάνι) πολύ χαμηλής αξίας και μερικά από αυτά άστοχα (πχ. Μπίντες, λιθόστρωτο παραλίας την στιγμή που όλη η παραλία του λιμανιού μας έχει καθίσει σε επικίνδυνο βαθμό εμείς αναθέτουμε  δεκαράκια για αρμολόι της παραλίας….).
Και άλλα οκτώ αφορούν στην Κοινωφελή, τα οποία και αυτά χαμηλής αξίας ή υποχρεώσεις συμβατές κατά την πολιτεία (46-Αθλητικές δραστηριότητες, 51-Χορωδίες, 62-Ίδρυση Κοινωφελούς, 63-Κοινωνικό Παντοπωλείο,  64-Κοινωνικό Φαρμακείο, 68-Ενίσχυση ευπαθών ομάδων, 80-Αναβάθμιση πολιτιστικών εκδηλώσεων, 81-Χριστουγεννιάτικες δράσεις).
Πριν πάμε σε ένα από τα δύο σημαντικότερα θέματα του νησιού μα όμως, ας δούμε λίγο τα περί... οικονομικών. Ο δήμος μας απόσβεσε λέει τα χρέη,  αφήνοντας εκτός όλες τις οφειλές της ΑΔΕΠΥ, αλλά και ορισμένες ακόμα του δήμου. Και ενώ στις οφειλές ξεχνά την ΑΔΕΠΥ, στα έργα του εντάσσει την Κοινωφελή…
Τουρισμός: Ένα φυλλάδιο, ένα βιβλίο για τα μονοπάτια (υπήρχε και πριν φυλλάδιο) σύνολο τέσσερα έργα (89-Τουριστικό φυλλάδιο, 90-Σήμανση μονοπατιών, 91-Βιβλίο Μονοπατιών, 92-Κρουαζιέρα).
Συνολικά έργα για παγκάκια, ηλιακούς σκουπιδοτενεκέδες, έργα άλλων φορέων καιτίποτα για το: ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ, ΣΑΝ ΤΖΩΡΤΖΙ, ΜΠΕΗΣ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ, ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ  ΚΡΑΤΙΚΕΣ  ΚΑΙ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, ούτε λέξη… Αυτός είναι ο πήχης των προσδοκιών από τη σημερινή δημοτική αρχή…

Ξεκίνησε στο Βερολίνο η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης. Συμμετέχουν ο Πόρος, οι Σπέτσες, η Τροιζηνία, τα Μέθανα και το Αγκίστρι μέσα στο εθνικό περίπτερο του ΕΟΤ. Εμείς πού είμαστε;

Φίλες και φίλοι.
Απαξιώστε κάθε υποψήφιο ο οποίος αρκείται σε θλιβερούς μονολόγους και δεν συζητά μαζί σας! Μη δέχεστε υποψηφίους οι οποίοι αρνούνται τον διάλογο! Απαιτήστε το δικαίωμά σας στην κριτική του έργου της Δημοτικής Αρχής. Στην τελευταία μας εκδήλωση στο Επαγγελματικό επιμελητήριο Πειραιά μετά την 45λεπτη ομιλία μας ακολούθησε δυόμιση ώρες συζήτηση με τους συμμετέχοντες… Αυτό έγινε και στις τέσσερις  προηγούμενες συναντήσεις μας στην Ύδρα, αυτό θα γίνει και στις υπόλοιπες που ακολουθούν. Αυτό θα γίνεται πάντα.
Εμείς θέλουμε τον πολίτη ενεργό και ομιλητή! Θέλουμε τον πολίτη μπροστά και πάνω από όλα!

ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ

Κάλεσμα Ενότητας

(Συνεχίζεται . . . )

Δεν υπάρχουν σχόλια: