Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ !

Του Δημήτρη Τσιγκάρη
Τα πάρα κάτω είναι αποσπάσματα από άρθρο του αείμνηστου Αντώνη Ν. Μανίκη στο "ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ" , τεύχος 9 (163) του Σεπτεμβρίου του 1954, πρίν τις τότε επικείμενες  δημοτικές εκλογές.  Τα αντέγραψα γιατί μετά από  60 (!) ολόκληρα χρόνια μου δίνουν την αίσθηση ότι ξανάγιναν επίκαιρα, μου μοιάζει σαν να ταιριάζουν και στο σήμερα.
Έγραφε λοιπόν μεταξύ άλλων ο αείμνηστος  Αντώνης Μανίκης :
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
----------------------------------
Τώρα που κοντοζυγώνουν οι δημοτικές εκλογές και θα κληθούν όλοι οι Έλληνες και μαζί τους και οι Υδραίοι να εκλέξουν τον Δήμαρχό τους στοχάζομαι πως εμπρέπει στο περιοδικό να πεί κι αυτό δυό λόγια, επάνω σ' αυτό το πολύ στο σοβαρό θέμα...... Τόνομα της Ύδρας είναι μία από τις πιο βαριές κληρονομιές που άφησαν οι πρόγονοι στους απογόνους. Κι εμείς ο Υδραίοι, που μας έλαχε τέτοιος βαρύς, μα τόσο τιμημένος τίτλος, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε το πανένδοξο τούτο όνομα ψηλά, που να μη μπορεί καμμιά ανθρώπινη κακία ή αδυναμία να το εγγίσει και να το μολύνει. Είμαστε δε υποχρεωμένοι να κάνουμε τούτο, γιατί εμείς διαιωνίζουμε την  Ύδρα και τ' ονομά της. Οι άνθρωποι διαιωνίζουν τους τόπους και τις χώρες. Και ανάλογα με τις πράξεις ή τις παραλήψεις των κατοίκων του τόπου ή της χώρας θα κριθεί και θα χαρακτηρισθεί ο τόπος αυτός, η χώρα εκείνη. Αλλ' αν αυτή την υποχρέωση έχουμε εμείς οι Υδραίοι να κρατούμε αμόλυντο τόνομα του νησιού μας, σκεφθείτε πόσο μεγάλη υποχρέωση έχουν όσοι, και εμάς και την Ύδρα εκπροσωπούν. Οι άρχοντες της με πρώτο ανάμεσά τους τον Δήμαρχο της. Αυτός πρέπει με την αξιοσύνη του, με την πολιτεία του, με τα έργα του, με τον τρόπο ζωής του ακόμα, να στέκει ψηλά όσο και η Ύδρα με το τρανό της όνομα. Πρέπει να έχει υπ' οψιν του ότι στη έδρα που κάθεται ή διεκδικεί να καθίσει εκάθησαν   προτήτερα  από αυτόν ο μεγάλος πρόκριτος κυρ Λάζαρος Κουντουριώτης και κάθεται ακόμη το πιο μεγάλο παιδί του νησιού ο τιμημένος γιατρός Αντώνιος Λιγνός. Τότε θα είναι ο αντάξιος άρχοντας της πολυδοξασμένης  Ύδρας ......
και συνεχίζει σε άλλη παράγραφο....
 Ύστερα, θα πρέπει να πιστεύει πως το νησί μας περνάει τώρα δύσκολες μέρες γιατί δεν έχει πιά μόνιμους πόρους ζωής και πως πρέπει όχι μόνο να βοηθήσει όσους προσπαθούν να το σώσουν, αλλά και να τεθεί επικεφαλής τούτων, να γίνει ο οδηγός και ο συντονιστής όλων αυτών...... που κυριολεκτικά μάχονται και αγωνιούν πως θα εμποδίσουν την εξαφάνιση της Ύδρας από προσώπου της γης. Δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις δάφνες της νίκης και να στοχάζεται το δημαρχιλίκι ως τιμητικό και μόνο αξίωμα, δίχως υποχρεώσεις, δίχως περιεχόμενο. Πρέπει να γίνει νοικοκύρης του τόπου και πατέρας του. Να μην τον αφήνει ποτέ το καρκαλέτσι να ησυχάζει. Να είναι ο πανταχού πρώτος παρών. Και αν δεν μπορεί σε ένα τι, να μη διστάζει να γυρεύει και των άλλων τη βοήθεια. Και να μη νομίζει ότι τα ξέρει όλα και πως είναι αλάθητος και πως ορθόν είναι μόνο ότι του κατεβάζει η γκλάβα του. Να γίνει ο καλός οδηγός και όχι ο μονοκέφαλος "καπετάν ένας"....... (κ.α.)


+  + +
Χρήσιμο για τους υποψήφιους αλλά και για εμάς τους ψηφοφόρους ;   Πιθανόν! 
  
Δημήτρης Γ. Τσιγκάρης
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος (2003-2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: