Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Νέο μοντέλο συνεργασίας Περιφέρειας-δήμων από τη Δύναμη Ζωής

πηγή: ΑΥΓΗ

 Ρ. Δούρου: Θέλουμε ισότιμους τους δημάρχους και τους πολίτες

Τα θεμέλια για ένα μοντέλο συνεργασίας "που θα έπρεπε να έχει επιβληθεί από χθες στη χώρα" έβαλε η Ρένα Δούρου κατά τη χθεσινή της συνάντηση με απερχόμενους και νεοεκλεγέντες δημάρχους των 13 δήμων της Ανατολικής Αττικής στο δημαρχείο Σαρωνικού. "Θέλουμε τους δημάρχους όπως και τους πολίτες, ισότιμους, όχι α' και β' κατηγορίας", τόνισε, ενώ ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Π. Φιλίππου απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων.

"Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να μπει τέλος στην απομείωση της Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται να επαναπολιτικοποιήσουμε την ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειαζόμαστε δηλαδή να προκρίνουμε το πολιτικό, να δώσουμε έμφαση στην πολιτική βούληση", τόνισε η Ρ. Δούρου, που συζήτησε με τους δημάρχους το σύνολο των προβλημάτων, τα οποία, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε ότι:
* Επείγει να λυθεί άμεσα, "εν μέσω της μεταβατικής περιόδου μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής", η μεταφορά μαθητών "καθώς πρέπει να έχει εξασφαλισθεί με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς".
* Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι η αξιολόγηση προσωπικού των δήμων, τα βασικά έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, σχολική στέγη λόγω της σημαντικής αύξησης πληθυσμού στην Ανατολική Αττική, αθλητικές εγκαταστάσεις, οδοποιία κ.ά.), ο χωροταξικός σχεδιασμός και τα οικιστικά θέματα (σχέδια πόλης, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χρήσεις γης, αυθαίρετη δόμηση).
* Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέγον ζήτημα και γι' αυτό άλλωστε ανακοινώθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στο Γραμματικό, "περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τον υπάρχοντα περιφερειακό σχεδιασμό", στις 27 του μήνα, με βάση την ανάγκη για αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και ανασχεδιασμό αυτού στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων προϊόντων.
* Όσον αφορά στο πρόβλημα των συγκοινωνιών, επισημάνθηκε η ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των δημοτών στις μετακινήσεις τους, αλλά και άμεση έναρξη της υλοποίησης της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα.
* Όσον αφορά στην εκποίηση των παραλιών, επισημάνθηκε ότι "όλοι οι δημόσιοι χώροι και οι παραλίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αττικής".Τέθηκε ακόμα το ζήτημα δημιουργίας νοσοκομείου και αναβάθμισης των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας - περίθαλψης.
Από τους εκπροσώπους των 13 δήμων τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν επιμέρους περιοχές, όπως το ζήτημα των λιμανιών Ραφήνας και Λαυρίου και του ρέματος της πόλης, των διοδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Ωρωπού και όσους διέρχονται τη συγκεκριμένη περιοχή, της ανάδειξης των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Ανατολικής Αττικής, της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων, της αποκατάστασης της χωματερής Παιανίας και της δημιουργίας Ενεργειακού Πάρκου στην περιοχή, της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής, ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.ά.), αντιπυρική προστασία ιδιαίτερα σε περιοχές με δάση (π.χ. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι απερχόμενοι δήμαρχοι Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης και Ραφήνας - Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος, οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Σπάτων - Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, Ραφήνας - Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, Παιανίας Σπύρος Στάμου, Διονύσου Διονύσιος Ζαμάνης, εκ μέρους του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστασία Ρίζου και Σπύρος Λιβαθηνός, εκ μέρους του δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο Δημοσθένης Βαμβασάκης. Από τον συνδυασμό Δύναμη Ζωής οι σύμβουλοι Νάσος Αναγνωστόπουλος, Στέλιος Κοροβέσης, Αντώνης Γούλιαρης, Βασίλης Ζήσης, Καίτη Θεοχάρη, Σπύρος Πάντζας, Μπάμπης Βασιλειάδης, Γιώργος Τόκας και Ιωάννα Στεργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Αδάμης (Λαυρεωτική), Μιχάλης Μαθιουδάκης (Λαυρεωτική), Ιωάννα Κουλουβράκη (Λαυρεωτική), Στέργιος Πεδιαδίτης (Αχαρνές), Θεόφιλος Αφουξινίδης (Αχαρνές), Γιάννης Χελιδονόπουλος (Παιανία), Γιάννης Πολίτης (Μαρκόπουλο), Γιώργος Καβασακάλης (Μαρκόπουλο), Σπύρος Δημητρίου (Σαρωνικός), Αλέξανδρος Αθανασόπουλος (Σαρωνικός), εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: