Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα για τον Έμπολα

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Μετά την κήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα για τον Έμπολα, τα θύματα του οποίου πλησιάζουν τα 1.000 το υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τον ιο .

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που πραγματοποίησε την ενημέρωση εξήγησε ότι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.
Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελονών όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.
O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.
Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ :
Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.
«Κάθε ύποπτο περιστατικό για τη νόσο, αυτή είναι μία δυσκολία, ένας βαθμός πολυπλοκότητας που έχει προστεθεί τις τελευταίες μέρες, θεωρείται ως επιβεβαιωμένο και αντιμετωπίζεται έτσι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, επειδή ακριβώς ο Έμπολα είναι ένας επικίνδυνος, θανατηφόρος σε πολύ υψηλό ποσοστό ιός», επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η Νιγηρία είναι μία τεράστια χώρα με 170 εκατομμύρια κόσμο, μόνο το Λάγος έχει 21 εκατομμύρια πληθυσμό, καταλαβαίνετε υπάρχουν και Έλληνες εκεί, θα αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα και άλλους ταξιδιώτες από την περιοχή οι οποίοι θα μπουν σε αυτή την κατηγορία του υπόπτου και θα αντιμετωπιστούν με παρόμοιο τρόπο.
Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας πανικοβάλλει, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα επιδημίας στην χώρα μας είναι μικρή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά και έχουμε ετοιμότητα και για εργαστηριακή διερεύνηση και για αντιμετώπιση στις πύλες εισόδου της χώρας», τόνισε ο καθηγητής.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο ένα κλικ παραπάνω, το ονόμασε έκτακτο συμβάν δημόσιας υγείας διεθνούς σημασίας, με διεθνείς προεκτάσεις και έχει ορίσει μέτρα ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας στις χώρες που έχουν επιδημία, στις όμορες χώρες αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που πιθανώς να δεχθούν ταξιδιώτες από την Νιγηρία», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Εμβόλιο
«Δεν υπάρχει εμβόλιο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία προσπάθεια για εμβόλιο το οποίο πειραματικά ελπίζουμε να αρχίσει να εφαρμόζεται στις προσβεβλημένες χώρες μετά την αρχή του φθινοπώρου», υποστήριξε ο Σ. Τσίοδρας.

KeelpnoEbolaPosterGR
Το Υπουργείο Υγείας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) -έχουν ήδη διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στην χώρα μας και -έχουν ήδη προσαρμοστεί στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
-Έχουν ήδη σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας (www.keelpno.gr) (γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Έμπολα, τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών, τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.)
-Έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες για ταξιδιώτες (www.keelpno.gr)
-Έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για την διερεύνηση κλινικών δειγμάτων: Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)
-Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».
Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.
Επιπλέον την Παρασκευή, υπό την Προεδρία του υπουργού Υγείας, συγκλήθηκε και ολοκληρώθηκε Διυπουργική Σύσκεψη με αρμοδίους παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, και αρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) με στόχο την ενημέρωση αλλά και τον γενικότερο συντονισμό του Κράτους και των Αρχών.
Δυο ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα, απεδείχθησαν περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Την ίδια ώρα εκτιμάται από τους επιστήμονες, πως είναι χαμηλή η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στη χώρα μας.

Ντάνι Βέργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: