Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασκευάζοντας τον φόβο

πηγή: TVXS

Ανάλυση

Η αρχή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πηγαίνοντας ένα βράδυ στη Βουλή για κουβέντα με τους βουλευτές τους είπε ότι αν γίνουν εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες». Επελέγη η μέθοδος της διαρροής και όχι της on the record δήλωσης, για να μην την κουβαλά ο κ. Αντώνης Σαμαράς στις επαφές του με τους πιστωτές και τους εταίρους, προς τους οποίους θέλει να εμφανίζεται ως εγγυητής της ομαλότητας και της οικονομικής σταθερότητας.

Και μετά ήρθε ο Αδωνις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καβγαδίζοντας σε τηλεοπτικό πάνελ με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο, προειδοποίησε ότι ο ίδιος θα σηκώσει τα λεφτά του από την τράπεζα αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση γιατί δεν εμπιστεύεται «τρελούς στην εξουσία» και γιατί πιστεύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κρυφή ατζέντα δραχμής. Το βράδυ στη Βουλή υπερασπίστηκε τον εαυτό του, αναπαράγοντας τις ίδιες απόψεις και επιβεβαιώνοντας ότι δεν αυτενεργεί αλλά υλοποιεί την βαθιά στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Κώστα Τριαντάφυλλου και του Απόστολου Κακλαμάνη, αποστασιοποιήθηκε από τις κραυγές του Αδωνι Γεωργιάδη. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασαν τη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενο τραπεζικό πανικό και παρόλο που ακόμη ελέγχεται η ενδοκυβερνητική ένταση, η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμη πιο θερμή.
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε γι αυτό το θέμα ξανά το πρωί στον ΣΚΑΙ και δεν πήρε πίσω λέξη από τις επίμαχες δηλώσεις του. Επιπλέον, αποκάλυψε την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση:
  • Καλώντας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού με βάση το πόθεν έσχες τους να διευκρινίσουν αν έχουν φέρει τα χρήματά τους στο εσωτερικό.
  • Υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ (επικαλούνται δηλώσεις του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα στο Star, όπου απάντησε στη σχετική ερώτηση με τη φράση «ρωτήστε τη συνείδησή σας»).
  • Εμφανίζοντας την κόντρα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και τους δημάρχους που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη άρνησης τήρησης της νομιμότητας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Καταγγέλλοντας διαθέσεις «σοβιέτ» λόγω της άποψης που εξέφρασαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έπρεπε να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τις δηλώσεις Γεωργιάδη.
Στο επίκεντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας, όμως, θα βρεθεί η καλλιέργεια τραπεζικού πανικού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη (στον ΣΚΑΙ) κάλυψε πλήρως τον κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν αποσπασματικά και ότι αυτό αποτελεί «γκεμπελισμό» όπως υποστήριξε.
Η επιλογή αυτή του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, είναι υψηλού ρίσκου, αν κρίνει κανείς από το σημερινό κύριο άρθρο του Βήματος που σημειώνει: «Είναι τραγικό την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης  για την πορεία της οικονομίας, που επενδύει στην έξοδο από το μνημόνιο, ένας εκπρόσωπος της να υπονομεύει αντικειμενικά αυτή την προσπάθεια. Κι αν ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει, ελπίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι εχέφρονες στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου να τον βάλουν στη θέση του». Μάλιστα, στον Βηματοδότη καταγράφεται η δυσαρέσκεια του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το ρεσιτάλ Αδωνι Γεωργιάδη. Κατά άλλες πληροφορίες, αναστάτωση υπάρχει και στο εσωτερικό της ΝΔ με καραμανλικά στελέχη να μην κρύβουν την ενόχλησή τους για την κατηφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: