Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

32 + 1 πεπραγμένα της Περιφέρειας Αττικής κατά τους επτά πρώτους μήνες

πηγή: ΑΥΓΗ
Του Πέτρου Κατσάκου

Η παράταξη της "Δύναμης Ζωής" συμπλήρωσε επτά μήνες στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Επτά μήνες αποφάσεων, δράσεων και αλλαγών. Επτά παραγωγικοί μήνες που έβαλαν τις βάσεις για το νέο πρόσωπο της περιφερειακής αρχής βασισμένο σε ένα διαφορετικό υπόδειγμα εξουσίας. Παράλληλα μέσα από την προώθηση σειράς νέων πολιτικών, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η νέα περιφερειακή αρχή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επεξεργασία πολιτικών ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Επτά μήνες για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων προκειμένου να καταστεί η Αττική σοβαρός παράγοντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επτά μήνες στο πλευρό του πολίτη και κοντά στις ανάγκες του. Με τη συμπλήρωση αυτών των επτά μηνών αξίζει τον κόπο να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του έργου, των δράσεων και των παρεμβάσεων της Δύναμης Ζωής και της Ρένας Δούρου στην Αττική. Μέσα σε ένα «επικοινωνιακό» περιβάλλον που επιχειρεί συστηματικά να απαξιώσει και να αποδομήσει το νέο μοντέλο διοίκησης και το ανθρώπινο πρόσωπο της νέας περιφερειακής αρχής, ας επιχειρήσουμε να δούμε τι πραγματικά πέτυχαν οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους τον Μάιο του 2014.
Ενδεικτικά μέσα σε επτά μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής πέτυχε:
* Να μεταφέρονται στα σχολεία, με δημόσια σύμβαση, 17.000 μαθητές (αύξηση κατά 57% σε σχέση με τον σχεδιασμό της τέως διοίκησης), τροποποιώντας μια κακή νομοθεσία, για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.
* Να εξαπλασιάσει τα κονδύλια του αναμορφωμένου προϋπολογισμού του 2015 για τα κοινωνικά έργα από 1,9 στα 13,1 εκατομμύρια ευρώ.
* Να επανασυνδέσει με απλές διαδικασίες, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα στις οικογένειες που το χρειάζονται, γιατί το ρεύμα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.
* Να προωθήσει, σε συνεργασία με δήμους, υπουργεία, Εκκλησία, φορείς πολιτών, συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από δράσεις στήριξης ευπαθών ομάδων αναφορικά με τη σίτιση, την ένδυση, την ψυχοκοινωνική στήριξη.
* Να εγκαθιδρύσει προγραμματικές συνεργασίες με πρωτοβάθμιους ΟΤΑ (κοινωνικές δομές δήμων), με φορείς, δίκτυα, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.
* Να διασφαλίσει τη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
* Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κακοκαιρίας (βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων), που έπληξαν τους τελευταίους μήνες την Αττική, διατηρώντας ανοικτό το οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς της.
* Να δώσει άμεση προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής -των ευαίσθητων περιοχών της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά καθώς και εκείνων του βόρειου Τομέα- προβλέποντας κονδύλι ύψους 28 εκατομμυρίων (τα 10 εκατ. απορροφώνται εντός του 2015).
* Να προχωρήσει έγκαιρα στον καθαρισμό των ρεμάτων για την αποφυγή πλημμυρών.
* Να ξεκινήσει τη διαδικασία εξορθολογισμού της μίσθωσης των κτηρίων της Περιφέρειας - το ποσό σήμερα ανέρχεται σε 685.000 το μήνα (πάνω από 8 εκατομμύρια ετησίως) και ο στόχος είναι η μείωσή του κατά 30%.
* Να ανοίξει το Πεδίον του Άρεως στους πολίτες και τον πολιτισμό με τη διοργάνωση τον Δεκέμβριο σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, με συνδιοργανωτή την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
* Να οργανώσει, από τις 24 Απριλίου (έως τις 20 Μαΐου), την έκθεση της εικαστικής πλατφόρμας "The ArtLoft" με τίτλο "Τέχνη και Πολιτική", με τη συμμετοχή 10 + 1 εικαστικών καλλιτεχνών και δασκάλων από τους σημαντικότερους της χώρας. Στόχος ο αιχμηρός σχολιασμός της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας και η πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεων.
* Να πάρει το "πράσινο φως" από την Κομισιόν για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της, ύψους 1,139 δις ευρώ. Η έγκριση αυτή εξασφαλίζει για την Περιφέρεια 285 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, 267 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, 230 εκατομμύρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο.
* Να διασφαλίσει την αποκατάσταση σημαντικών ιδρυμάτων όπως το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων Πειραιώς.
* Να συμβάλει, με την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης και τη στήριξη του Δήμου Δραπετσώνας, στο ξήλωμα των αντιπεριβαλλοντικών σχεδιασμών του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής του 2014 και στο ξεκίνημα της διαδικασίας για τη μετατροπή σε χώρο πρασίνου και αναψυχής τη παραλιακής περιοχής γύρω από το παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας.
* Να θέσει, με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με τους δήμους, με αφετηρία την επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης προς τους 66 δημάρχους, το θέμα της αλλαγής της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στους πολίτες και το περιβάλλον.
* Να ακυρώσει τους τέσσερις διαγωνισμούς για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, στην Αττική, στο πλαίσιο της προώθησης ενός νέου, οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου, με δημόσιο χαρακτήρα, συστήματος.
* Να διοργανώσει τριήμερο διεθνές συνέδριο, ανοικτό στους πολίτες, με θέμα τη "Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική", από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2015.
* Να συντάξει και να αποστείλει (μέσω του ΕΔΣΝΑ) στους Δήμους της Αττικής Οδηγό Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων - ένα ακόμη βήμα για την εναλλακτική διαχείριση, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη, σε ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση, στην ενεργοποίηση του πολίτη καθώς και τον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
* Να ανακυκλώσει, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Ιωνίας, 40 τόνους εκλογικού υλικού που έμεινε αδιάθετο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου - τα έσοδα διατέθηκαν για τη στήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ν. Ιωνίας.
* Να διασφαλίσει τη διατήρηση της αργίας της Κυριακής για τους εργαζομένους μέσα από εντατικούς ελέγχους.
* Να επαναλειτουργήσει το ΚΤΕΟ Χολαργού μετά από δύο χρόνια αναίτιας και επιζήμιας για τα έσοδα του Δημοσίου αναστολής των βασικών του λειτουργιών.
* Να θέσει τις βάσεις για διαφανή, αξιοκρατική, με κοινωνικό έλεγχο, λειτουργία της Περιφέρειας, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.
* Να συγκροτηθούν για πρώτη φορά τα εκλογικά συνεργεία με κλήρωση μεταξύ όλων των εργαζομένων.
* Να προχωρήσει για πρώτη φορά στην επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων προτού αναμεταδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη χρήση Η/Υ και ειδικής εφαρμογής, διασφαλίζοντας απολύτως την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που η Περιφέρεια Αττικής μετέδιδε στο ΥΠΕΣ.
* Να αποτρέψει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απολύσεις εργαζομένων της Περιφέρειας, απορρίπτοντας την «αξιολόγηση» εργαζομένων που προσπαθούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
* Να αποτρέψει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την αξιολόγηση των υπηρεσιών / δομών της Περιφέρειας, που προωθούσε, προκειμένου να απομειώσει τον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
* Να διεκδικήσει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 139 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας της Περιφέρειας, η οποία καλείται να υπηρετήσει περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους με 2.221 εργαζόμενους.
* Να πάρει μέρος, για πρώτη φορά, στον εορτασμό του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνου και συμμετοχή στην πορεία με πανό.
* Να συνδράμει στη διαμονή και τη σίτιση των Σύρων προσφύγων στην περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο.
* Να αναδείξει εμπράκτως, με προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα του Ελληνικού, το θέμα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας.
* Να δώσει τη μάχη κατά της επιβολής διοδίων στον Άγιο Στέφανο και την Κηφισιά που καθιστά τους πολίτες ελεύθερους πολιορκημένους.
* Να προβάλει με αποτελεσματικότητα την Αττική ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό που ξεχωρίζει για την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητά του, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις διεθνείς εκθέσεις της Βιέννης και του Βερολίνου.
Μέσα σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο των 33 δράσεων της νέας περιφερειακής αρχής οι πολίτες μπορούν εύκολα και ευδιάκριτα να εντοπίσουν ένα μέρος της δικής τους καθημερινότητας και να δουν πέρα από «πολιτικές κραυγές» και «επικοινωνιακούς ψιθύρους» τι πραγματικά άλλαξε στην Αττική αυτούς τους επτά μήνες αλλά και ποια πρόκειται να είναι η συνέχεια αυτής της αυτοδιοικητικής πρότασης που έχει θέσει στον πυρήνα της φιλοσοφίας της το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: