Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ -ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕ ΤΟ ΙΑΜΥ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ -ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕ ΤΟ ΙΑΜΥ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ « ΒΟΤΣΕΙΑ 2017».
Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ είχαμε την άφιξη μεγάλου φορτηγού του Πολεμικού Ναυτικού που επέστρεψε στο νησί και στο Μουσείο μας τα κειμήλια Βότση που ανήκουν στο ΙΑΜΥ και που, κατόπιν αιτήματος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη, πλαισίωσαν την εξαιρετική ομώνυμη έκθεση της Θεσσαλονίκης..!!
Τα κειμήλια, συσκευασμένα με περισσή φροντίδα από το Π.Ν., επειδή, ατυχώς,το φορτηγό δεν μπόρεσε λόγω μεγέθους να προσεγγίσει το Μουσείο, ξεφορτώθηκαν στην κυριολεξία στο πλακόστρωτο του Λιμανιού και μεταφέρθηκαν με τα χέρια επιστρέφοντας στη θέση τους στο Μουσείο, με την καθοριστική βοήθεια 20 σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ανθρώπων του ΙΑΜΥ.
Ειδικότερα το μεγάλο εμβληματικό κανόνι του Τορπιλοβόλου 11, τύπου SNEIDER CANNET κατασκευής του 1905, το οποίο ήταν «υπεύθυνο» για το κατόρθωμα του Βότση, τον τορπιλισμό δηλαδή και την καταβύθιση του τουρκικού Θωρηκτού «Φετχί-Μπουλέντ» τον Οκτώβριο του 1912 μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήταν στην κυριολεξία ασήκωτο (βάρους 1 1/2 τόνου περίπου). Ωστόσο, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στη θέση του επιτυχώς!
Ευχαριστούμε θερμά το ΠΟΛΕΜΙΚΟ μας ΝΑΥΤΙΚΟ και τον ΑΓΕΝ Αντιναύαρχο Π.Ν. Νικόλαο Τσούνη για την άψογη σε όλα τα επίπεδα συνεργασία τους μαζί μας καθώς και τον Διοικητή της ΑΕΝ ´Υδρας Αντιπλοίαρχο ΛΣ Ευάγγελο Δανόπουλο, τον Αρχικελευστή Λ.Σ. Δημήτρη Δαρεμά και τους φιλότιμους σπουδαστές της ΑΕΝ για την εξαιρετική και καθοριστική τους βοήθεια! ...
( Η ΑΕΝ ´Υδρας για μια ακόμη φορά συνέδραμε πρόθυμα σε ό,τι της ζητήθηκε...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: