Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Δήμοι σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 είναι:

1. Οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι, οι οποίοι συγκροτούνται από τους τέως Δήμους που συνενώνονται και οι οποίοι αποτελούν πλέον δημοτικές ενότητες και κατ’ επέκταση ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες (π.χ. Δήμος Πεντέλης, αποτελούμενος από τους τέως Δήμους Πεντέλης, Ν. Πεντέλης και Μελισσίων).
2. Οι Δήμοι, για τους οποίους δεν υφίσταται καμία μεταβολή σύμφωνα με το ν. 3852/2010 (π.χ. Βύρωνας, Βριλήσσια κλπ) και οι οποίοι αποτελούν μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα:

Οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι μπορεί να προέρχονται από συνένωση τέως Δήμων (π.χ. ο Καλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς προέρχεται από τη συνένωση των Δήμων Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας-Εκάλης, καθένας από τους οποίους αποτελεί δημοτική ενότητα και ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια).

Άλλη περίπτωση Καλλικρατικού δήμου μπορεί να αποτελέσει η συνένωση τέως καποδιστριακών δήμων με τέως τοπικά διαμερίσματα (π.χ. Δήμος Καλαμάτας αποτελούμενος από τους τέως Δήμους Άριος, Αρφαρών, Θουρίας και Καλαμάτας με τα αντίστοιχα τοπικά διαμερίσματα εκάστου Δήμου). Και στη περίπτωση αυτή, ωστόσο, καθένας τέως καποδιστριακός δήμος που συνενώνεται αποτελεί δημοτική ενότητα και ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια.

Επισημαίνεται ότι τα τέως τοπικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες, εφόσον ο πληθυσμός τους είναι άνω των 2.000 κατοίκων και σε τοπικές κοινότητες, εφόσον ο πληθυσμός τους είναι μέχρι 2.000 κατοίκους.

Δημοτικές κοινότητες είναι ακόμη:

* τοπικά διαμερίσματα νησιών που έχουν πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων
* δήμοι ή κοινότητες που καταργήθηκαν ύστερα από εθελούσια συνένωση (π.δ. 410/95) ή συνενώνονται με τον παρόντα νόμο και δεν αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα
* πρώην κοινότητες ή τοπικά διαμερίσματα που εκτείνονται σε όλη την περιφέρεια του νησιού και δεν αποτελούν δήμο.

Επισημαίνεται ότι οι ως άνω δημοτικές και τις τοπικές κοινότητες δεν αποτελούν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτές εκλέγεται το συμβούλιο της δημοτικής ή της τοπικής κοινότητας ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας.

3. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Περιστερίου και Καλλιθέας) οι οποίοι διαιρούνται σε δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία τώρα μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες και αποτελούν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες.



Με το ν. 3852/2010 οι νέοι Καλλικρατικοί δήμοι διαιρούνται σε εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στους συνενούμενους δήμους και κοινότητες καθώς και στα νυν δημοτικά διαμερίσματα των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια αντιστοιχεί ορισμένος αριθμός δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται είτε η υποεκπροσώπηση ορισμένων τοπικών κοινωνιών, οι οποίες μέχρι σήμερα υφίστανται αυτοδιοικητικά, είτε ακόμη ο αποκλεισμός υποψηφίων προερχόμενων από ορισμένες τοπικές κοινωνίες.

Απ’ την άλλη, ο δήμος στον οποίο δεν επέρχεται καμία μεταβολή με το Ν. 3852/2010 αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, η ανάδειξη των μελών του δημοτικού συμβουλίου γίνεται από την εκλογική περιφέρεια:

(α). του δήμου, ο οποίος δεν προήλθε από συνένωση πρώην ΟΤΑ, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ως άνω νόμου

(β). του συνενούμενου δήμου ή κοινότητας, δηλαδή της δημοτικής ενότητας

(γ). των δημοτικών διαμερισμάτων, στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων και μετονομάζονται με το νόμο αυτό σε δημοτικές κοινότητες

Ο διαχωρισμός αυτός επιδρά και στον τρόπο υπολογισμού του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

1. Εκλογή μελών Δημοτικού Συμβουλίου

1η περίπτωση: Οι δήμοι, στους οποίους δεν υφίσταται καμία μεταβολή με το ν. 3852/20101 εκλέγουν Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τον πληθυσμό τους ως εξής:
Πληθυσμός

Αριθμός μελών δημοτικού συμβουλίου

ΩΣ 2.000

13

2001 – 5.000

17

5001-10.000

21

10.001-30.000

27

30.001-60.000

33

60001-100.000

41

100.001-150.000

45

150.001 ΚΑΙ ΑΝΩ

49



Σε δημοτικά συμβούλια που προκύπτουν από συνένωση 6 παλιών, ο αριθμός τους αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα σε σχέση με το συνολικό τους πληθυσμό.

Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση αυτή ο Δήμος αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.

2η περίπτωση: Ειδικά για τους νέους Καλλικρατικούς δήμους, οι οποίοι διαιρούνται σε διακριτές εκλογικές περιφέρειες, που συμπίπτουν με το συνενούμενο σημερινό ΟΤΑ, ο αριθμός των εδρών της καθεμίας εκλογικής περιφέρειας θα οριστεί με υπουργική απόφαση, με βάση πάντα τον πληθυσμό κάθε δήμου. Ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων διαμορφώνεται ως εξής:
Έδρες εκλογικής περιφέρειας Ελάχιστος Αριθμός Υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων Μέγιστος Αριθμός Υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων
Μονοεδρική 1 3.
Διεδρική 2 3
Τριεδρική 3 4
Αναλογούσες κατά εκλογικές περιφέρειες έδρες Ίσος με τις αναλογούσες κατά εκλογικές περιφέρειες έδρες Αυξανόμενος έως 50%


Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου προέρχονται από καθεμία εκλογική περιφέρεια βάσει των εδρών που της αναλογούν, σύμφωνα με τον πληθυσμό της. Έτσι, για παράδειγμα, στο Δήμο Καλαμάτας που εκλέγει 41μελές δημοτικό συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι προέρχονται από κάθε εκλογική περιφέρεια ως εξής:

35 πρώην Δ. Καλαμάτας (νυν δημοτική ενότητα Καλαμάτας), 3 πρώην Δ. Θουρίας (νυν δημοτική ενότητα Θουρίας), 1 πρώην Δ. Αρίου (νυν δημοτική ενότητα Αρίου), 2 πρώην Δ. Αρφαρών (νυν δημοτική ενότητα Αρφαρών).

3η περίπτωση: Εκλογή σε Δήμο με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων που διαιρείται σε δημοτικές κοινότητες που αποτελούν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες.

Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων που διαιρούνται σε δημοτικά διαμερίσματα, ο αριθμός των εδρών και επομένως ο κατ’ ελάχιστον αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, η οποία αποτελεί εκλογική περιφέρεια, θα οριστεί με υπουργική απόφαση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Δήμος Αθηναίων Δημοτική Κοινότητα Ελάχιστος Αριθμός Υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Μέγιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων
1ο διαμερίσματος 6 9
2ου διαμερίσματος 7 11
3ου διαμερίσματος 3 5
4ου διαμερίσματος 6 9
5ου διαμερίσματος 6 9
6ου διαμερίσματος 10 15
7ου διαμερίσματος 11 17
Συνολικός Αριθμός 49 75


2. Εκλογή συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας

Η κάθε Δημοτική Κοινότητα εκλέγει δικό της Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας, με βάση τον πληθυσμό της ως εξής:
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ως 10.000 5
10.001-50.000 11
50.001 και άνω 15



Υπενθυμίζουμε ότι δημοτική κοινότητα αποτελούν και τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα Δήμων που ξεπερνούν τις 100.000 κατοίκους (Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσ/νικης, Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου, Καλλιθέας, Περιστερίου)

3. Εκλογή συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπου τοπικής κοινότητας

Η κάθε τοπική κοινότητα εκλέγει δικό τους συμβούλιο ή εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας. Έως 300 κατοίκους εκλέγει 1 εκπρόσωπο ενώ άνω των 300 κατοίκων εκλέγει 3μελές συμβούλιο.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Συμβούλιο/εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας
Ως 300 κατοίκους 1
301 – 2000 3


* Ποσόστωση των δύο φύλων



Κάθε συνδυασμός πρέπει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο (άνδρες – γυναίκες) σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η ποσόστωση αυτή υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε δημοτικό συμβούλιο, συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

Για να είναι νόμιμο το ψηφοδέλτιο στο Δήμο πρέπει:

1. Να υπάρχουν υποψηφιότητες στο 50% των εκλογικών περιφερειών.
2. Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών των εκλογικών περιφερειών στις οποίες συμμετέχουμε.

Για τα συμβούλια των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων απαιτείται :

1. Συμμετοχή στο 1/3 του συνόλου των Δημοτικών Κοινοτήτων.
2. Ο αριθμός υποψηφίων να είναι ίσος με τα 3/5 του αριθμού των εδρών τους.
3. Συμμετοχή στο 1/3 του συνόλου των Τοπικών Κοινοτήτων που εκλέγουν 3μελή συμβούλια, με τουλάχιστον 1 υποψήφιο.
4. Η μη ύπαρξη υποψηφίου εκπροσώπου τοπικής κοινότητας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της δήλωσης του συνδυασμού.



o Κάθε συνδυασμός πρέπει να έχει ποσόστωση φύλου κατά το 1/3.
o Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι καταβάλουν παράβολο 100 Ε.
o Οι υποψήφιοι σύμβουλοι (Δημοτικού συμβουλίου, συμβουλίου Δημοτικής κοινότητας1) καταβάλουν παράβολο 50 Ε.
o Οι υποψήφιοι εκπρόσωποι για τις Τοπικές κοινότητες δεν καταβάλουν παράβολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: