Αναστάτωση προκαλεί ήδη στην κοινωνία η καθιέρωση του «Μεγάλου Αδερφού» στις καθημερινές συναλλαγές, αλλά και το πινγκ πονγκ που παίζει η κυβέρνηση με τη συλλογή των φορολογικών αποδείξεων. Αγωνία επικρατεί, ακόμα, με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, καθώς οι τράπεζες επιδεικνύουν μηδενική διάθεση δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
* Καθιερώνεται ηλεκτρονική κάρτα με το ΑΦΜ των πολιτών για να αντικατασταθούν οι αποδείξεις * Αναδιαρθρώνεται το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), που θα ονομάζεται Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μνημόνιο 5 σημείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με τουλάχιστον 2 δισ. έως το τέλος του έτους, αλλά και την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών με το ΑΦΜ του πολίτη, που θα αντικαταστήσουν από το 2011 τη συλλογή αποδείξεων.
Στη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που επιδίωξαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
Δημιουργείται Σύμφωνο Ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο θέτει ένα πλαίσιο για τη διοχέτευση ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Μέσω του Συμφώνου θα παρακολουθείται ανά τράπεζα η διαδικασία μετάγγισης ρευστότητας στην αγορά με τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως τόνισε ο πρόεδρός της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος τόνισε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια, ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.
Οι τράπεζες θα συμβάλουν στην είσπραξη εσόδων από την περαίωση, συμφωνώντας να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα πληρώσουν αντίστοιχες οφειλές, με τη βοήθεια και των εγγυήσεων που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ, με ανάλογο πρόγραμμά του που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτο. Επίσης, οι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλουν στην υλοποίηση του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, δημιουργώντας άμεσα επαγγελματικούς λογαριασμούς για κάθε επιχείρηση. Βάσει του νέου φορολογικού νόμου, κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει ένα λογαριασμό μέσα από τον οποίο υποχρεωτικά θα διεξάγει κάθε συναλλαγή που είναι μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ.
Συμφώνησαν επίσης για τη δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Το υπουργείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα κάνοντας διασταυρώσεις για να δει τον τζίρο κάθε επιχείρησης.
Στην κάρτα, που θα φέρει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η εν λόγω κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες είτε από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά και παράλληλα το υπουργείο θα έχει καλύτερη εικόνα των συναλλαγών «ώστε να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή μέσω ΦΠΑ». Τα ερωτήματα για την εφαρμογή του μέτρου είναι πολλά, καθώς οι τεχνικές δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες σε αυτή τη φάση, εκτός αν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκαστούν να αποκτήσουν -σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας- νέου τύπου ταμειακές μηχανές που θα επιτρέπουν την καταγραφή των στοιχείων για τους πελάτες τους.
Συμφωνήθηκε, επίσης, μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών σε προγράμματα του Δημοσίου και κυρίως σε όσα αφορούν στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διετία 2010-11. Ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Η δημόσια δαπάνη για το ΕΤΕΑΝ μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011, ενώ αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το ΕΤΕΑΝ δεν θα δίδει πλέον μόνο εγγυήσεις, αλλά θα συμμετέχει επενδυτικά σε σχέδια ιδιωτών. Ενδεχομένως και με τη συμμετοχή τραπεζών που θα δανειοδοτούν τα έργα.
Τσιπούρας Δ.
Απο: εφημεριδα "ΑΥΓΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου