Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΥΦΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Άγριο σήμερα, σκοτεινό αύριο
Του
Μάκη Ντόβολου

απο:www.avgi.gr

Ως η «τέλεια συνταγή» για διεύρυνση της φτώχειας, της ανεργίας και των οικονομικών ανισοτήτων μπορεί να χαρακτηριστεί ο προϋπολογισμός για το 2011. Το νεοφιλελεύθερο ιερατείο (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν, για δεύτερη χρονιά, να υποβάλλουν την ελληνική κοινωνία σε μια «θεραπεία- σοκ». Μια «θεραπεία» όμως που το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να κάνει φτωχότερους μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, προς όφελος βέβαια της επιχειρηματικής και τραπεζικής ελίτ. 
Συνολικά, ο προϋπολογισµός του 2011 προβλέπει µέτρα ύψους περίπου 14,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,2 δισ. ευρώ προβέπονταν ήδη από το μνηµόνιο, ενώ τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ συµφωνήθηκαν εκ των υστέρων µε την τρόικα, για να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους του 2010 (που σηµειώθηκε λόγω της αναθεώρησης των στοιχείων από την Eurostat και της υστέρησης των εσόδων). Τελικός στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% το 2010, ο οποίος όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί, παρά το «αίμα» που θα χυθεί από την ελληνική κοινωνία (όπως άλλωστε συνέβη και φέτος). Έτσι δεν αποκλείεται εντός του 2011 να παρθούν πρόσθετα δραστικά μέτρα, κατ΄ επιταγή των επιτηρητών, τα οποία θα περιλαμβάνουν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και νέες περικοπές αμοιβών (π. χ πλήρης κατάργηση δώρων, επιδομάτων κλπ).

Μακρά περίοδος ύφεσης
Με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης (-2,3% το 2009, -4,2% το 2010 και -3% το 2011), από την οποία δεν πρόκειται να εξέλθει τουλάχιστον μέχρι και το 2012. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% εκείνη τη χρονιά στηρίζεται περισσότερο σε ευσεβείς πόθους των κυβερνώντων και όχι σε πραγματικά δεδομένα, καθώς εκτιμούν ότι… ξαφνικά η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 0,5% και οι εξαγωγές κατά 6%. Δηλαδή θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ελληνική κοινωνία, η οποία θα είναι εξουθενωμένη από τη δραστική μείωση των εισοδημάτων, την αύξηση των τιμών και την εκτίναξη της ανεργίας στο 15%, θα αρχίσει με κάποιο μαγικό τρόπο να καταναλώνει και επιπλέον, θα εξάγουμε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες παρά τη σκληρή λιτότητα που θα βιώνουν οι πληθυσμοί των κυριότερων εμπορικών εταίρων μας!
Με την ύφεση να βαθαίνει και τις πληρωμές για τόκους να αυξάνονται η ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου είναι αδύνατη, καθιστώντας αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους με σημαντικό «κούρεμα» των οφειλών. Όμως το ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση είναι ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και με τι όρους θα πραγματοποιηθεί, διότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί από μόνη της μια ανατρεπτική πράξη. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ύψος του δημοσίου χρέους διαµορφώθηκε στο 126,5% του ΑΕΠ το 2009 και εκτινάσσεται στο 142,5% του ΑΕΠ το 2010 και στο 152,6% του ΑΕΠ το 2011, όταν το Μνημόνιο προέβλεπε ότι η χώρα το 2013 θα είχε χρέος 140,4% του ΑΕΠ.
Φοροκυνήγι, αύξηση τιμών, περικοπές
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα 5,55 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων, τα οποία υπήρχαν ήδη στο μνημόνιο, καθώς και νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2,28 δισ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στη συνέχεια. Ξεχωρίζει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% σε 13% για πολλά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2011, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και η μείωση του ΦΠΑ για ξενοδοχεία και φάρμακα. Ειδικότερα:
• Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% σε 13% σε όλα τα είδη διατροφής, αλλά και σε λογαριασμούς ΔΕΗ, φυσικού αερίου, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες, όπως άλλωστε και στις παρεχόμενες υπηρεσίες από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα κλπ. Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειωμένο συντελεστή, που αυξάνεται από το 5,5% στο 6,5%, δεδομένου ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος με το μισό του χαμηλού (13%). Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου στον μειωμένο συντελεστή μετατάσσονται τα φάρμακα και η διαμονή σε ξενοδοχεία.
• Από τις 15 Οκτωβρίου 2011 το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης θα έχουν ενιαίο ειδικό φόρο κατανάλωσης, γεγονός που συνεπάγεται και ενιαία τιμή. Αν σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) εξισωνόταν με τον ισχύοντα φόρο στο πετρέλαιο κίνησης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο), τότε η τιμή του πρώτου από τα 69 λεπτά θα εκτοξευόταν σε 1,31 ευρώ το λίτρο.
• Οι επιχειρήσεις το 2011 θα πληρώσουν 535 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους (-16%) κυρίως λόγω της μείωσης από 24% σε 20% του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών τους. Αντίθετα 650 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους εισοδήματος θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα (+6,5%), εξαιτίας της κατάργησης σειράς φοροαπαλλαγών, της ένταξης όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, καθώς και της καθιέρωσης νέων αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης. Υπάρχει και η πρόβλεψη για έσοδα ύψους 1,59 δισ. ευρώ από μέτρα ενάντια στην εισφοροδιαφυγή και στη φοροδιαφυγή η οποία όμως θεωρείται εξαιρετικά επισφαλής. 
• Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσφέρει ένα δωράκι στους φοροδιαφεύγοντες και όσους κερδίζουν από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αναστολή, για 2 χρόνια, της εφαρμογής του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας, το οποίο καθιερώθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο.
Λιγότερες
κοινωνικές δαπάνες

Στο σκέλος των δαπανών, τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός ανέρχονται σε 3,85 δισ. ευρώ και αφορούν:
• 2,1 δισ. ευρώ στο χώρο των φαρμάκων και της υγείας γενικότερα (θεωρείται αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση, ενώ ήδη ακούγονται τα πρώτα σενάρια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπή παροχών υγείας από τα ταμεία).
• 800 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ με μείωση μισθών και αυξήσεις των εισιτηρίων στις μεταφορές, χωρίς να αποκλείονται και απολύσεις.
• 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ από το 2012 θα μειωθεί κατά 50% η δαπάνη για επιδόματα ανεργίας.
• 200 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων και των λειτουργικών δαπανών.
• 100 εκατ. ευρώ από την απόλυση 10.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
• 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Από τα μέτρα που περιέχονται ήδη στο μνημόνιο θα υπάρξει μείωση δαπανών ύψους 100 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο λόγω του ενιαίου μισθολογίου. Επίσης τα κονδύλια του ΠΔΕ μειώνονται επιπλέον κατά 500 εκατ. ευρώ -στα 8,5 δισ. ευρώ- σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν στο προσχέδιο μόλις τον προηγούμενο μήνα και ενώ έχουν ήδη μειωθεί μέσα στη χρονιά άλλες 3 φορές, ξεκινώντας από τα 10,3 δισ. ευρώ. Η μείωση πόρων από το ΠΔΕ σημαίνει την οριστική περικοπή σημαντικών επενδύσεων που θα γίνονταν με εθνικό χρήμα και αφορά κυρίως υποδομές παιδείας, μικρά έργα ανά την περιφέρεια, αλλά και προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: